23.04.2025 - 12:03 | Son Güncellenme:
Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti limonatayı dondurmaya çevirebileceğinizi biliyor muydunuz? Serinleten tadı, ferahlatıcı aroması ve kolay hazırlanışıyla limonatadan yapılan dondurma, hem çocukların hem de yetişkinlerin favorisi! Peki nasıl yapılır?
Limonatadan dondurma yapmak hem pratikliği hem de doğal malzemeleriyle evde keyifli bir aktivite sunar. Üstelik katkı maddesi içermeyen limonatadan dondurma tarifi sayesinde çocuklarınızla birlikte sağlıklı bir yaz atıştırmalığı hazırlanabilir.
Evde doğal malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz limonata dondurması, hem serinletici hem de oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Klasik buz kalıplarında ya da dondurma makinesiyle yapılan limonatalı dondurmayı denemek hem kolay hem de keyifli. Evde limonatadan dondurma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız kaydırmaya devam edin.
Ev yapımı limonata dondurması için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle: 2 su bardağı taze sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı toz şeker (isteğe göre azaltılabilir), 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu, 1/2 su bardağı krema (isteğe bağlı – daha yumuşak bir doku için) dilerseniz birkaç yaprak taze nane.
Taze limonata hazırlığıyla başlamalısınız. Limonları sıkarak 2 su bardağı limon suyu elde edin ve bir tencereye limon suyu, su ve şekeri alın. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak pişirin. Karışıma rendelenmiş limon kabuklarını ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırın.
Karışımı daha kremamsı bir hale getirmek istiyorsanız yarım su bardağı krema ekleyebilirsiniz. Dondurma beyaz ve leziz krema olmadan yapıldığında daha buzlu ve sorbe kıvamında olabilir. Tercihinize göre krema ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakmalısınız. Soğuduktan sonra dondurma kaplarına veya buz kalıplarına paylaştırabilirsiniz.
Buzlukta en az 4 ila 5 saat, tercihen 1 gece bekletmek dondurmanın donması için iyi olacaktır. Eğer dondurma makineniz varsa, karışımı makinede çevirerek daha yumuşak dokulu bir dondurma elde etmiş olursunuz.
Limonata dondurması nane yapraklarıyla süsleyerek servis edilebilir. Dilerseniz üzerine limon kabuğu rendesi veya birkaç damla limon aroması damlatarak lezzeti artırmak mümkün. Çubuklu dondurma kalıplarında hazırlamak da çocuklar için eğlenceli bir sunum olabilir.
Limonun asit oranı yüksek olduğu için şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Taze limon kullanmak, aromanın doğal ve ferah olmasını sağlayacaktır. Donmuş ürünlerde aroma biraz daha silik olduğundan limon kabuğu kullanmak lezzeti dengeleyebilir.