25.04.2024 - 16:19 | Son Güncellenme:
İçli köfte, herkesin kabul ettiği bir gerçek ki, ona hayır diyen pek azdır. Özellikle yazın sıcaklarına ve kışın sofraların sıcaklığına neşe katan bu lezzet, öncelikle Ortadoğu mutfağının incisi olarak bilinir.
Ancak, içli köftenin yapımı, göründüğü kadar kolay değildir. Sürekli dağılma problemi ile pek çok insan karşılaşmaktadır. Aşçılar dağılmaması için püf noktayı verdi.
BULGURU MUTLAKA ISLATIN
İçli köftenin dışını birleştirmek için bulguru ıslatmak önemlidir; bu, malzemelerin daha hızlı birleşmesini ve dağılma riskinin azalmasını sağlar.
Köfte malzemelerini bağlamak için ise un, irmik, yumurta ve dövülmüş etin homojen bir kıvam almasına dikkat edilmelidir. Bulguru ılık suyla ıslattıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi beklenmeli ve yumurta ilave edilmelidir. Dövülmüş etin kullanılması lezzeti artırır ve kıvamı iyileştirir.
Yoğurma işlemi sırasında sabırlı olunmalı ve içli köfte harcı iyice yoğrulmalıdır. Harca şekil verirken ellerin ıslatılması önemlidir ve gerektiğinde su kullanılabilir. İçini doldurup kapattıktan sonra içli köfteler dinlendirilmeli ve pişirme aşamasında suyun ve yağın sıcaklığına dikkat edilmelidir.
Köfteleri fazla karıştırmamak, dağılma riskini azaltır. Haşlama yöntemi tercih edilirse, suya limon tuzu eklemek faydalı olabilir.
İÇLİ KÖFTE TARİFİ
Dışı için:
1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağından biraz az un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk su
İçi için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gr kıyma
3 orta boy soğan
Yarım tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
Tuz
Pul biber
Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir.)
Kızartmak için:
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Öncelikle ince doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ardından kıyma eklenir ve suyunu çekene kadar kısık ateşte kavrulur.
Salça eklenip 3 dakika daha kavrulduktan sonra bir miktar su eklenir ve yumuşak bir kıvam elde edene kadar pişirilir.
Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
İnce bulgur 1 su bardağı soğuk su ile ıslatılır. Suyunu çekince üzerine irmik, salça, baharatlar ve tuz eklenip 15 dakika boyunca azar azar su ilavesiyle yoğrulur. Sonrasında un eklenip 5 dakika daha yoğrulur.
Hamurun kıvamı ele alındığında dağılmıyorsa ve ele yapışıyorsa hazırdır. Hamurla çalışırken ellerin iyice yıkanması önemlidir.
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak içleri açılır ve iç harç konulur. Şekil verilip kızgın yağda kızartılır.
Haşlamak istenirse, kaynamakta olan suya limon tuzu ve tuz eklenip içli köfteler suya bırakılır. Haşlandıktan sonra üstlerine çıkanlar alınarak servis yapılır.
Bu ölçülerle yaklaşık 18 adet içli köfte elde edilir. Yenilecek kısmı kızartılıp, kalanlar derin dondurucuda saklanabilir.