Yaşam5 yaşında anne olan Lina'nın dramı! Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı

5 yaşında anne olan Lina'nın dramı! Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı

03.08.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Günümüzden 85 yıl önce 5 yaşındaki bir çocuk, herkesin ilgisini üzerine çekti. Dünyanın en genç annesi olan küçük kız, hamile kalmış ve doğum yapmıştı. Yaşananları idrak edemeyen ve çocuğunu kardeşi gibi gören Lina'nın dehşete düşüren hikâyesi ise hem tarih kitaplarına hem de tıp literatürüne geçti.

5 yaşında anne olan Linanın dramı Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Peru'nun en fakir köylerinden birinde, 23 Eylül 1933'te doğan Lina Medina, Tiburelo Medina ve Victoria Losea'nın dokuz çocuğundan biriydi. İddialara göre Medina, bir çocuğun vücudunun çok erken (kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce) yetişkin bir insana dönüşmesine neden olan 'erken ergenlik' adı verilen nadir bir genetik rahatsızlığa sahipti. Ancak Lina'nın hamile kalmasını kimse beklemiyordu, bu nasıl mümkün olabilirdi?

Haberin Devamı

5 yaşında anne olan Linanın dramı Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı

ŞOK EDİCİ DERECEDE ERKEN BİR BAŞLANGIÇ

Lina'nın bu kadar erken yaşta hamile kalması, sevdikleri ve halk için rahatsız edici bir şok etkisi yarattı. Ancak pediatrik endokrinologlar için 5 yaşında bir çocuğun hamile kalabileceği fikri tamamen düşünülemez değildi. Bu duruma sahip erkek çocukları genellikle seslerinin kalınlaşması, cinsel organlarının büyümesi ve yüz kıllarının büyümesiyle karşılaşırlar. Kız çocukları da genellikle ilk adet dönemlerini yaşar ve erken dönemde göğüsleri gelişir. Erken ergenlik, dünya üzerinde her 10 bin çocuktan yaklaşık 1'ini etkiler.

Çoğu zaman erken ergenliğin nedeni tespit edilemez. Ancak yakın zamanda yapılan araştırmalar, cinsel tacize uğramış kızların ergenliğe akranlarından daha hızlı girebildiğini ortaya koydu. Lina Medina için, Dr. Edmundo Escomel bir tıp dergisine, henüz 8 aylıkken ilk adetini gördüğünü bildirdi. Ancak diğer yayınlar, adet görmeye başladığında 3 yaşında olduğunu iddia etti. Her iki iddia da şok edici derecede erken bir başlangıçtı.

Haberin Devamı

KÜÇÜK BİR ÇOCUK OLDUĞU ÇOK BELLİYDİ

5 yaşındaki Medina'nın ileri tetkiklerinde göğüslerinin gelişmiş, kalçalarının normalden geniş ve kemik gelişiminin ileri (yani ergenlik sonrası) olduğu görüldü. Vücudu erken gelişiyor olmasına rağmen, hâlâ çok küçük bir çocuk olduğu çok belliydi. Erken ergenlik, Lina Medina'nın nasıl hamile kaldığını kısmen açıklasa da her şeyi açıklamıyordu.

Sonuçta, başka birinin onu hamile bırakması gerekiyordu. Ve ne yazık ki 100 bin'e 1 oranındaki ihtimal göz önüne alındığında, o kişi muhtemelen onunla aynı rahatsızlığa sahip küçük bir çocuk değildi. Medina, doktorlarına veya yetkililere babanın kim olduğunu veya hamileliğine yol açan saldırının koşullarını asla söylemedi. Ancak yaşının küçük olmasından dolayı kendisi bile bilmiyor olabilirdi. Dr. Escomel, babayla ilgili soru sorulduğunda 'kesin cevaplar veremediğini' söyledi.

5 yaşında anne olan Linanın dramı Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı

Medina'nın gümüşçü olarak çalışan babası, çocuğuna tecavüz ettiği şüphesiyle kısa bir süre tutuklandı. Ancak serbest bırakıldı ve kendisini sorumlu tutacak hiçbir kanıt veya tanık ifadesi bulunamayınca aleyhindeki suçlamalar düşürüldü. Tüm süreç boyunca baba Tiburelo Medina, kızına tecavüz ettiğini şiddetle reddetti.

Haberin Devamı

'ÇOCUĞUNU KARDEŞİ OLARAK GÖRÜYOR'

Doğumdan sonraki yıllarda bazı haber ajansları Medina'nın köyünün yakınında gerçekleşen belirtilmemiş şenlikler sırasında cinsel saldırıya uğramış olabileceğini ileri sürdü. Ancak bu hiçbir zaman kanıtlanamadı. Lina Medina'nın hamileliği kamuoyuna duyurulduktan sonra tüm dünyada ilgi odağı oldu. Medina'nın hamileyken çekilmiş yalnızca iki fotoğrafı olduğu biliniyordu. Ve bunlardan yalnızca biri tıp literatürünün dışında yayınlanmıştı.

Dava dosyasında ayrıca onu tedavi eden doktorların sayısız anlatımı ve vücudunun içinde gelişmekte olan bir fetüsün kemiklerini gösteren karnının açıkça tanımlanmış röntgenleri yer alıyor ve kan testleri de hamileliğini doğruluyordu. Lina Medina, yaşadığı dönem ve coğrafyaya göre iyi bir tıbbi bakım almıştı ve sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirmişti. Doğum sezaryenle gerçekleşti çünkü Medina'nın kalçaları erken genişlemiş olmasına rağmen, doğum kanalından tam boy bir bebeği geçirmekte muhtemelen zorluk çekecekti.

Lina Medina'nın çocuğuna, Medina'yı ilk muayene eden doktorun adı olan Gerardo adı verildi ve bebek hastaneden taburcu olduktan sonra aileye verildi. Doğumdan iki yıl sonra, Columbia Üniversitesi'nde çocuk eğitimi uzmanı olan Paul Kosak, Medina ailesini ziyaret etme izni aldı. Kosak, doğum yapan en genç kişinin normalin üzerinde zekaya sahip olduğunu ve bebeğinin tamamen normal olduğunu, "Çocuğu küçük bir kardeş olarak görüyor, ailenin geri kalanı da öyle" diyerek ifade etti.

Haberin Devamı

5 yaşında anne olan Linanın dramı Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandı
Lina Medina'nın yaşlılığı (solda) / Lina Medina oğlu Gerardo ile birlikte (sağda)

GERÇEĞİ 10 YAŞINDA ÖĞRENDİ, HİÇ KONUŞMADI

Kısa sürede uluslararası bir ilgiyi üzerine çeken Medina ve ailesi, hayatının geri kalanında haber ajanslarının ve yerel gazetelerin röportajlarına katılmayı reddetti. Peru'daki gazeteler, Medina ailesine Lina'yla röportaj yapma ve onu filme alma hakları için binlerce dolar teklif ettiler ancak başarısız oldular.  Aileye Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmeleri için para teklifleri bile yapıldı. Ancak Medina ve ailesi konuşmayı reddetti. Ne Medina ne de ailesi bu hikayeden yararlanmaya çalışmadı ve o zamandan kalma tıbbi kayıtlar, hamileliği sırasındaki durumuyla ilgili yeterli belge sağlıyordu.

Medina vakası hakkında bir kitap yazan Jose Sandoval adlı bir doğum uzmanı, Medina'nın genellikle çocuğuyla oynamaktansa bebekleriyle oynamayı tercih ettiğini söyledi. Gerardo Medina'nın kendisi ise Medina'nın ablası olduğunu düşünerek büyüdü. Gerçeği 10 yaşındayken öğrendi. Gerardo Medina hayatının büyük bir bölümünde sağlıklıydı ancak ne yazık ki 1979'da 40 yaşında nispeten genç bir yaşta öldü. Ölüm nedeni kemik hastalığıydı. Lina Medina'ya gelince, bugün hâlâ hayatta olup olmadığı belirsiz. Şok edici hamileliğinin ardından Peru'da sakin bir hayat yaşamaya devam etti. Lina Medina şu an hâlâ aramızda ve 91 yaşında. 40 yaşına kadar yaşamış Gerardo'nun babası ise hâlâ bir sır.

Yazarlar