DünyaHaniye'yi içeriden vurdular! 5 cepheden saldırıya hazırlık

Haniye'yi içeriden vurdular! 5 cepheden saldırıya hazırlık

03.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’den gelen açıklamalar, Haniye suikastının İran içerisinden gerçekleştirildiğine dair iddiaları kuvvetlendirdi. Tahran’ın vereceği karşılık beklenirken, İsrail’in 5 cepheden saldırıya hazırlandığı öğrenildi.

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen suikastla ilgili sır perdesi aralanıyor. Suikast İsrail tarafından resmen üstlenilmese de, yapılan açıklamalar, bunun İran içinden yapılan bir müdahaleyle gerçekleştirildiğine yönelik iddiaları kuvvetlendiriyor.

Haberin Devamı

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

Nitekim İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin konuyla ilgili açıklaması dikkat çekti. Hagari, “Salı gecesi Lübnan’ı vurduk ve Fuad Şükür’ü hava saldırısında öldürdük. O gece tüm Ortadoğu’da ne başka bir hava saldırısı, ne bir füze ne de bir İsrail İHA’sı vardı” dedi. Bu açıklama, suikastın bir füzeyle değil de, İran içerisinde ve bir bombayla gerçekleştirildiği iddialarını güçlendirdi.

Nitekim ABD basınında yer alan haberlerde, saldırıda “uzaktan kumandalı bomba” kullanıldığı öne sürülmüştü. Buna göre, Haniye’nin füzeyle değil Tahran’da kaldığı Devrim Muhafızları misafirhanesine gizlice sokulan uzaktan kumandalı bir bomba ile öldürüldüğü, patlayıcı cihazın yaklaşık iki ay önce binaya gizlice sokulduğu iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Bu arada İsrail’e karşı intikam yemini eden İran’ın nasıl bir karşılık vereceğine ilişkin spekülasyonlar sürüyor. Hizbullah’a yakın kaynakların bildirdiğine göre, İran ve vekilleri arasında yapılan toplantıda, misilleme için iki temel senaryo ortaya konuldu. Bunlardan ilki, tüm taraflardan eş zamanlı bir yanıt, diğeriyse her gruptan kademeli bir yanıt.

‘İRAN KENDİNİ KANITLADI’

AFP haber ajansı ise yapılacak saldırının sınırlı ve koordineli olacağını belirtiyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, savaşın “yeni bir safhaya girdiğini” ifade etmişti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İranlı yetkililerin İsrail’den intikam alma konusundaki açıklamalarının ciddiye alınması gerektiğini söylerken, “İran şimdiye kadar İsrail’e saldırma kapasitesini ve iradesini kanıtladı” dedi.

İran’ın Lübnan’da Hizbullah, Irak ve Suriye’de Şii gruplar ve Yemen’de Husiler gibi vekilleri bulunuyor. İsrail’in ise muhtemel saldırılara karşı Gazze, Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye olmak üzere beş cepheden hazırlandığı bildirildi.

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

İsrail’in Tel Aviv kentinde bir reklam panosuna, İbranice “suikast” sloganıyla Hamas liderleri Muhammed Deyf (sağda) ve İsmail Haniye’nin portrelerinin konulması dikkat çekti.

Doha’da toprağa verildi

İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için Katar’ın başkenti Doha’da cenaze töreni düzenlendi. İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camii’nde düzenlenen törende, TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala’nın yanı sıra, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile farklı partilerden milletvekilleri de hazır bulundu. Kurtulmuş ve Yılmaz ile milletvekilleri, daha sonra Haniye ve koruması Vesim Ebu Şaban’ın defin törenine de katıldı. Kurtulmuş ve Yılmaz, İsmail Heniyye’nin oğulları ve torunlarına baş sağlığı diledi. Kurtulmuş, burada Hamas Siyasi Büro Başkanvekili Meşal’le de görüşerek taziyelerini iletti. Dışişleri Bakanı Fidan ise tören öncesinde Meşal’e taziye ziyaretinde bulundu.

Haberin Devamı

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

Cenaze töreni nedeniyle Doha’da güvenlik artırılırken, binlerce kişi caminin avlusunda ve dışında da cenaze töreni için saf tuttu. Cenaze için camiye gelenler tek tek arandı, törene katılanların telefonlarını getirmemeleri istendi. Kılınan cenaze namazının ardından Haniye’nin naaşı Luseyl’deki mezarlığa götürüldü.

Haberin Devamı

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

Biden: Anlaşma çabalarına katkı yapmaz!

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesinin Gazze Şeridi’nde bir ateşkes anlaşması sağlama çabalarına katkıda bulunmadığını söyledi. Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmedeyse, “bölgede tansiyonun düşürülmesi yönündeki çabaların önemine” dikkat çekti. Biden, bununla birlikte Netanyahu’ya İsrail’in güvenliği konusunda garanti verdi ve “İran’dan ve onun Hamas, Hizbullah ve Husiler gibi terör uzantılarından gelen tüm tehditlere karşı İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının altını çizdi.” Görüşmeye ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de katıldı.

İlave uçak

New York Times (NYT) gazetesi de, İran ve vekillerinin, Haniye suikastına karşılık İsrail’e saldırı düzenleme tehditlerine yanıt olarak ABD’nin Ortadoğu’ya ilave savaş uçakları göndermeye hazırlandığını belirtti. NYT’ye konuşan bir askeri yetkili, bölgedeki Amerikan güçlerinin, savaş hazırlığını artırmak, ABD askerlerini ve müttefiklerini İran veya İran destekli milis gruplarından gelebilecek tehditlere karşı korumak için “gerekli önlemleri” aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Haniyeyi içeriden vurdular 5 cepheden saldırıya hazırlık

 

Netanyahu güç kazandı

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye ve askeri lideri Muhammed Deyf’in öldürülmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun önemli bir siyasi güç kazandığı ifade ediliyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, Hamas’ın en tepedeki iki ismini vurarak Gazze’deki savaş konusunda önemli bir başarı elde etmiş oldu ve ülke içinde destek kazandı.