Genel Sağlık4 kadından 1’i idrar kaçırıyor! Üreme çağındaki genç kadınların kapısını çalıyor

4 kadından 1’i idrar kaçırıyor! Üreme çağındaki genç kadınların kapısını çalıyor

16.10.2023 - 12:04 | Son Güncellenme:

Özellikle 30 yaşından sonra her 4 kadından 1’inin idrar kaçırma problemi yaşadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, sosyal hayattan uzaklaşmanın en yaygın sebeplerinden biri olan idrar kaçırmanın çoğu zaman cerrahi yönteme gerek kalmadan, ilaçlar ve egzersizlerle tedavi edilebildiğine dikkat çekti.

4 kadından 1’i idrar kaçırıyor Üreme çağındaki genç kadınların kapısını çalıyor

Karın içi basıncının artması sonucu istemsiz olarak idrarı tutamamak ‘idrar kaçırma’ olarak adlandırılıyor. Kadınlarda idrar kaçırma yaşlılığın normal bir sonucu olarak görülüyor. Aslında bu sorun sadece ileri yaşla sınırlı kalmayıp, üreme çağındaki genç kadınların da kapısını çalıyor. Öyle ki özellikle 30 yaşından sonra her 4 kadından 1’i idrar kaçırma problemi yaşıyor. Kadınlar bu sorunlarını en yakınlarına hatta doktorlarına bile söylemekten utandıkları için tedavisiz kalıyorlar. Oysa sosyal hayattan uzaklaşmanın en yaygın sebeplerinden biri olan idrar kaçırma çoğu zaman cerrahi yönteme gerek kalmadan, ilaçlar ve egzersizlerle tedavi edilebiliyor. Son yıllarda, kadınlarda görülen idrar kaçırma probleminin tedavisinde karbondioksit lazerlerin kullanımı da giderek yaygınlaşıyor. 

Haberin Devamı

4 kadından 1’i idrar kaçırıyor Üreme çağındaki genç kadınların kapısını çalıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, teknolojik gelişmelerin bilimle paralel olması halinde her zaman yüz güldüren sonuçlar alındığını belirterek, “İdrar kaçırma sorununda cerrahi ve medikal tedavi ile kegel egzersizleri olarak adlandırılan yöntemlere başvuruluyordu. Ancak son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte idrar kaçırma tedavisinde de önemli gelişmeler yaşandı. Örneğin, karbondioksit lazer yöntemiyle idrar kaçırma sorununda oldukça başarılı sonuçlar alınıyor. Hastanın 20 dakika süren işleminin ardından günlük yaşamına devam edebilmesi yöntemin en önemli faydaları arasında yer alıyor” dedi. 

“Toplumdaki yaygın inanışın aksine idrar kaçırma yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Tüm yaş gruplarında pek çok etken kadınlarda idrar kanalı ve idrarı tutan mekanizmaların fonksiyonlarının az veya çok kaybolmasına yol açabiliyor. Örneğin, genetik yapı nedeniyle ilerleyen yaşla birlikte pelvik destek dokularının zayıflaması yaygın görülen bir neden. Menopoz, fazla kilo, sigara kullanımı gibi etkenler de bu mekanizmayı bozabiliyor. Ayrıca zor doğumlardan sonra uretra ile mesane boynundaki açının bozulması nedeniyle mesane dolduğunda basınç artıyor ve bunun sonucunda idrar kaçağı gelişiyor. Daha çok nörolojik hastalıklarda görülen mesane kasının yetmezliği de idrar kaçağına yol açabiliyor.” Prof. Dr. Rehat Faikoğlu

KESİ VE DİKİŞSİZ YÖNTEM!

Karbondioksit lazer yönteminin kadınlarda ileri derecede mesane ve rahim sarkmaları dışındaki tüm idrar kaçırma sorunlarında fayda sağladığına değinen Prof. Dr. Rehat Faikoğlu,Cerrahi bir yöntem olmadığı için işlem sırasında herhangi bir kesi ve dikişlere başvurulmuyor. Şiddetli bir acıya yol açmaması anestezi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. İşlem muayene odasında gerçekleşiyor. Bu yöntemde önce karbondioksit lazerin probu vajinanın içine yerleştiriliyor. Ardından prob ile dış idrar yoluna kontrollü lazer atışları yapılarak dış idrar yolu etrafında fibrositlerin yapımı hızlandırılıyor. Bu fibrositlerin çoğalması sayesinde mesane boyundaki büzücü kasa aktivite kazandırılıyor. Aynı seansta vajinal daralma da sağlanabiliyor” bilgilerini paylaştı.   

Haberin Devamı

4 kadından 1’i idrar kaçırıyor Üreme çağındaki genç kadınların kapısını çalıyor

GÜNLÜK RUTİNİ ENGELLEMİYOR! 

Karbondioksit lazer yönteminin her biri 20 dakika süren 4 seans halinde uygulandığını aktaran Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, Seanslar arasında genellikle 6 haftalık süreler konuluyor. Her seans sonrasında hastalar aynı gün iş ve sosyal hayatlarına devam edebiliyor hatta cinsel beraberlik dahi yaşayabiliyor” dedi.  

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar