15.10.2023 - 15:06 | Son Güncellenme:
Kulak ağrısının en sık görülme sebebi vücudumuzda oluşan enfeksiyonlardır. Kulak zarının hemen arkasındaki orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan orta kulak enfeksiyonları kişilerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Tütün ürünleri, sinüzit, alerji gibi faktörler nedeniyle meydana gelebilen orta kulak enfeksiyonu özellikle çocuklarda daha sık görülebiliyor. Bunun nedeni ise çocukların kulaklarındaki östaki borusunun daha kısa ve yatay olması.
Bebeklik döneminde yanlış emzirme ve besleme de kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Bunu önlemek için bebek emzirilirken veya beslenirken başının yukarıda olmasına dikkat edilmeli. Dış kulak enfeksiyonunda kulak kepçesine önden veya alttan yapılan basıda genellikle şiddetli ağrı olur ve çoğunlukla bu kirli suda yüzmenin bir sonucudur. Kulakta oluşmamasına rağmen sinüs, diş ve boğaz enfeksiyonları da kulak ağrısına yol açan diğer enfeksiyonlar arasında.
Saman nezlesi, toz, polen ve hayvan alerjileri de kulak ağrısına yol açabilir. Bu tip alerjilerde burunda tıkanıklık ve akıntı olur. Bir ucu genize açılan östaki borusunun tıkanması sonucu ağrı, kulakta dolgunluk ve basınç hissi görülebilir. Dış kulaktaki alerjik egzamalar kulak cildinde çatlaklara ve kolay dış kulak yolu enfeksiyonuna yakalanmaya neden olabilir.
Uçak seyahatlerinde veya dalış esnasında aniden ortaya çıkan şiddetli kulak ağrıları görülebilir. Bu durum ani basınç farklılığı sonucu kulak zarına uygulanan basınçtan ortaya çıkar. Sebebi kulağın, orta kulak ile dış kulak arasındaki basınç farkını dengeleyememesidir. Bu basınç farkı kulak ağrısına hatta kulak zarının zedelenmesine bile neden olabilir.
Kulak ağrısının sebeplerinden biri kulağa sokulan yabancı cisimlerdir. Kulağı temizlemek için kullanılan kulak çöpleri kullanılmamalı sadece dışa gelmiş olan kirler temizlenmeli. Kiri daha ileri iterek temizleme hareketi kulak zarına zarar verebilir. Sert kulak kirleri kulak zarına veya dış kulak yoluna bası yaparak kulak ağrısına neden olabilir. Uzmanlar kulak kirini mikroskop veya ışık altında basit bir işlemle temizleyebilir. Ayrıca, kulağa alınan güçlü bir darbe ya da silah sesi gibi yüksek bir ses de kulak zarına zarar verebilir. Kulak zarı genellikle iki ay içerisinde kendi kendini iyileştirir.