Yaşam27 deveye estetik, 16'sına botoks! Suudi Arabistan'ı karıştırdı: 'Acımasızsınız'

27 deveye estetik, 16'sına botoks! Suudi Arabistan'ı karıştırdı: 'Acımasızsınız'

23.08.2024 - 06:36 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da develerin dudaklarına, burunlarına, çenelerine ve kafalarının başka yerlerine botoks iğneler yapıldığı, kolajen dolgular uygulandığı, hormonlar verildiği tespit edildi. Peki insanların sıklıkla kullandığı bu uygulamayı bir hayvana yaptırmanın arkasında neler yatıyor? İşte oldukça tuhaf bu durumun tüyler ürperten nedenleri.

27 deveye estetik, 16sına botoks Suudi Arabistanı karıştırdı: Acımasızsınız

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - İnce çizgilerden ve kırışıklıklardan kurtularak pürüzsüz bir cilde kavuşmak isteyenler için botoks, günümüzde en sık başvurulan yöntemlerden biri.  Kozmetik bir işlem olan botoks, 'clostridium botulinum' adlı bakteriden elde edilen botulinum toksinini istenmeyen kırışıklıkların oluştuğu bölgeye enjekte etmeyi içeriyor. Kusursuz bir cilt ve zinde görünüm sağlayan uygulama, özellikle kadınlar tarafından yoğun ilgi görürken, son zamanlarda yaşından genç görünmek isteyen erkeklerin de tercihi oluyor. Ancak botoksun sadece insanlara yapıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Suudi Arabistan’da bazı insanlar develere de botoks yaptırıyor. Peki ama neden?

Haberin Devamı

27 deveye estetik, 16sına botoks Suudi Arabistanı karıştırdı: Acımasızsınız

Her şey Suudi Arabistan’da develerin dudaklarına, kulaklarına ve çenelerine veteriner hekimler tarafından gizlice botoks enjeksiyonları ve yüz gerdirme yapılması, hayvanlara hormon ve kolajen verilmesiyle ortaya çıktı.

GÜZELLİK YARIŞMALARI DÜZENLENİYOR

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusundaki çölde, develer için güzellik yarışmaları düzenleniyor. Deve yetiştiriciliğinin milyonlarca dolarlık bir sektör olması nedeniyle bölgenin her yerinde buna benzer etkinlikler yapılıyor. Festivalin Jüri Başkanı Favzan el Madi, develerin Suudi Arabistan’ın sembolü olduğunu söyleyerek festivali çok ciddiye aldıklarını belirtiyor.

66 MİLYON DOLAR PARA ÖDÜLÜ VAR

2000 yılından bu yana yapılan popüler etkinlik, tam 40 gün sürüyor. Kral Abdülaziz Deve Festivali'nin en önemli etkinliği olan güzellik yarışmasının 66 milyon dolar para ödülü bulunuyor. Festivalin Jüri Başkanı Favzan el Madi, develerin Suudi Arabistan sembolü olduğunu söyleyerek festivali çok ciddiye aldıklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

“Oldukça ihtişamlı karnavalın kalbinde binlerce devenin sergilendiği güzellik yarışması, deve yarışları ve satışları yer alıyor. Günde 100 bin turistin ziyaret ettiği bu gösterişli etkinlik, petrol zengini ülkenin modernleşen mega projelerle ilerlemesiyle Bedevi geleneğini ve mirasındaki devenin rolünü korumayı amaçlıyor.”

27 deveye estetik, 16sına botoks Suudi Arabistanı karıştırdı: Acımasızsınız

40 DEVEDE BOTOKS OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

'Deve Festivali' denen bu etkinlikte podyuma çıkan develer için temel kriterler ise uzun, sarkık dudaklar, büyük bir burun ve biçimli bir hörgüç. Yarışmada, develeri daha güzel ve çekici göstermek için yüz germe ve botoks enjeksiyonları gibi işlemlerin yapılması yasak ancak 2021 yılında yapılan deve güzellik yarışmasında, X-ray ve 3D ultrason makineleri gibi çeşitli teknolojik yöntemler sayesinde en az 40 farklı devede botoks olduğu tespit edildi.

MANİPÜLATÖRLERE AĞIR CEZA

Develerin başları, boyunları ve karın bölgeleri röntgen cihazları ve üç boyutlu ultrasonla gözden geçirildi, genetik analiz ve diğer testler için de örnekler alındı. 27 devede estetik müdahale, 16’sında botoks olduğu anlaşıldı. Develer ve onları yarışmaya sokan insanlar diskalifiye edildi. Develerin kaslarını gevşetmek için dudaklarına, burunlarına, çenelerine ve kafalarının başka yerlerine botoks iğneleri yapıldığı, dudaklarını ve burunlarını büyütmek için kolajen dolgular ve kas büyütmek için de hormonlar verildiği tespit edildi.

Haberin Devamı

27 deveye estetik, 16sına botoks Suudi Arabistanı karıştırdı: Acımasızsınız

Hatta vücutlarının belli kısımlarını olduğundan daha büyük hale getirmek adına kan akışını kısıtlamak için plastik bantlar bile kullanılmıştı. Yarışmanın organizatörü olan Deve Kulübü, develerin güzelleştirilmesine yönelik tüm müdahaleler ve aldatmacaları durdurmaya kararlı olduklarını belirterek, manipülatörlere ağır cezalar verildiğini açıkladı.

‘HAYVANLARA ZULÜM YAPILIYOR’

Hayvan hakları kuruluşu Peta Asya'nın Başkan Yardımcısı Jason Baker, güzellik yarışması için "zulüm" ifadesini kullanırken, "Bir hayvanın, kulak kesmeden, tırnak ya da boynuz sökmeye ve dolgu enjeksiyonları yapmaya kadar estetik müdahalelere uğratılması çok zalimce ve bu taktikleri kullanan insanlar çok acımasız" ifadelerini kullandı.

Yazarlar