Yaşam25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu! Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu! Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

10.08.2024 - 06:25 | Son Güncellenme:

Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleri, blok zincir teknolojisiyle dağıtılıyor ve bu sistemi idare eden merkezi bir otorite bulunmuyor. ABD'nin en prestijli üniversitelerinden birinde eğitim gören iki kardeş dünya çapında milyonlarca Ethereum kullanıcısının güvendiği protokolleri manipüle ederek 25 milyon dolar değerinde kripto parayı 12 saniye içinde çalmayı başardı. Peki, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dolandırıcılık olayına imza atan 20’li yaşlardaki Anton Peraire-Bueno ile James Pepaire-Bueno, bunu nasıl gerçekleştirdi? İşte cevabı.

25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Dünyada kripto paralara olan talep her geçen gün artıyor. Türkiye de söz konusu bu varlıklara ilginin en yoğun olduğu ülkelerden biri. Hatta kripto paraların son zamanlarda Borsa İstanbul'un en önemli rakiplerinden biri olduğu düşünülüyor. Uzmanlara göre bu ilginin sebebi, kripto yatırımların güvenli bir liman olarak öne çıkması. Peki kripto para yatırımı sanıldığı kadar güvenli mi? Bir gün, dişinizden tırnağınızdan artırarak biriktirdiğiniz kripto paralarınızın sadece birkaç saniyede yok olduğunu görmenizin mümkün olduğunu söylesek... Çünkü tam da böyle bir durum ne yazık ki kripto para dünyasında gerçek oldu. ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) eğitim gören 20’li yaşlardaki iki kardeş Anton Peraire-Bueno ve James Pepaire-Bueno, sadece 12 saniye içinde 25 milyon dolarlık Ethereum’u çalarak tarihe geçti. Peki ama nasıl?

Haberin Devamı

25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleri, blok zincir teknolojisiyle dağıtılıyor ve bu sistemi idare eden merkezi bir otorite bulunmuyor. Ethereum da Bitcoin'den sonra gelen en popüler kripto para birimi olarak kabul ediliyor.

ETHEREUM BLOCKCHAİN'İNİ MANİPÜLE ETTİLER

Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) matematik ve bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyan 24 yaşındaki Anton Peraire-Bueno ve 28 yaşındaki James Pepaire-Bueno adlı iki kardeş, eğitimleri sırasında edindikleri özel beceriler ve kripto para ticaretindeki uzmanlıkları sayesinde Ethereum blockchain'ini manipüle ettiler. İşlemleri doğrulayan protokolleri değiştirerek bekleyen özel işlemlere erişim sağladılar ve bu işlemleri kurbanların kripto paralarını çalacak şekilde değiştirdiler.

BİR İLKE İMZA ATTILAR

Peraire-Bueno kardeşler, gerekli planlamaları yaparak kurbanlarının işlem alışkanlıklarını öğrendi ve buna göre strateji geliştirdi. Söz konusu belgeleri manipüle ederek işlem doğrulama sürecine müdahale edip paraları kendi hesaplarına yönlendirdiler. Kardeşlerin bu karmaşık dolandırıcılık planı, teknoloji dünyasında bir ilk olarak kayda geçti. Özellikle blockchain teknolojisinin güvenilirliğine gölge düşüren bu olay, birçok kullanıcıyı şoke etti.

Haberin Devamı

25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

25 MİLYON DOLARI ÇALMALARI SADECE 12 SANİYE SÜRDÜ

İki kardeş üzerine aylarca düşündükleri ve saniyeler içinde uyguladıkları son derece teknolojik bir planla 25 milyon dolar değerinde Ethereum kripto parayı 12 saniye içinde çalmayı başardı. Dolandırıcılık planlarını gerçekleştirirken kimliklerini gizlemek için de birçok adım attılar. Sahte şirketler kurarak farklı özel kripto para adresleri ve yabancı kripto para borsalarını kullanarak izlerini kaybettirdiler. Ayrıca çevrim içi olarak sürekli araştırmalar yaparak kendilerini nasıl gizleyeceklerini ve suçlarının izini nasıl süreceklerini öğrendiler.

İki kardeş, dünya çapında milyonlarca Ethereum kullanıcısının güvendiği protokolleri manipüle ederek 25 milyon dolar değerinde kripto para çalmayı başardı. Ancak kısa bir süre sonra yakalanarak elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı, yapılan soygunun ‘türünün şu ana kadarki ilk örneği’ olduğunu belirtirken, Savcı vekili Lisa Monaco, "Peraire-Bueno kardeşler çok ileri derece, sofistike bir teknoloji kullanarak aylarca üzerine çalıştıkları planı saniyeler içinde uygulayarak 25 milyon dolar değerinde Ethereum çaldı" dedi.

25 milyon dolar 12 saniyede buhar oldu Eşi benzeri görülmedi, işin içinde 2 kardeş var

ÇALDIKLARI PARAYI GERİ VERMEYİ REDDETTİLER

İki kardeşin ustaca planlayarak işledikleri suç daha önce hiç işlenmemişti ancak dolandırıcılık ne kadar karmaşık olursa olsun ve bunu başarmak için kullanılan teknikler ne kadar yeni olursa olsun, New York'un Siber Birimi savcıları, tüm finansal sistemlerin bütünlüğüne saldıran suçluları yakalamayı başardı. Bekleyen özel transfer işlemlerine hileli yollardan erişim sağlayarak Ethereum yatırımcılarının kripto paralarını ele geçirdikleri iddiasıyla yakalanan kardeşlerden Anton Peraire-Bueno Boston’da, James Peraire-Bueno New York'ta tutuklandı. Ancak kardeşler çaldıkları parayı geri vermeyi reddederek, kara para aklama yoluna gitti. Müfettişler suç olayını "the Exploit" (sömürü aynı zamanda üstün başarı) diye adlandırdı.

Haberin Devamı

20'ŞER YILDAN FAZLA HAPİS CEZASI ALACAKLAR

Savcılar bu kadar "değişik" bir dolandırıcılık biçiminin ilk kez bir suç davasının konusu olduğunu belirtirken, kardeşler mahkeme tarafından suçlu bulunursa 20'şer yıldan fazla hapis cezası alacak. Söz konusu bu olay, kripto para dünyasında güvenlik önlemlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ethereum blockchain'inin güvenilirliği üzerine yapılan saldırı, kripto para piyasalarının ne kadar kırılgan olabileceğini gösterdi. Kripto dünyasını derinden sarsan bu büyük olay hem kullanıcılar hem de yatırımcılar için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Yazarlar