Gebelik Hesaplama10. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 10:59 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz bu hafta 2,5 cm. boyutlarına ulaştı. Turunçgillerden bir meyve olan kumkat boyutlarında olduğu söylenebilir. İşte bu haftanın gelişim çizelgesi.

10. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Gelişiminin çok önemli bir kısmını tamamlamış olan bebeğinizin bundan sonra dokuları ve organları hızlı bir şekilde oluşacak.Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati organları fonksiyonlarını yerine getirmeye başladı. Bu organların gelişimi hamileliğin sonuna kadar devam edecektir.

Haberin Devamı

Gebelik Hesaplama


Bebeğinizin tırnakları çıkmaya başlarken hassas cildi de tüylerle kaplanıyor. Kalçasını ve eklemlerini hareket ettirebildiği gibi elleri de kalbinin üzerinde birleşmiş durumda bulunuyor. Omurgası şeffaf derisinin altında görülebilir.

Hayatınızda sizi bekleyen değişiklikler

Doktor ziyaretinde bebeğinizin kalp atışını duyduysanız biraz hızlı olduğunu düşünebilirsiniz. Çoğu anne adayı bu sesi koşan atların çıkardığı sese veya fırtınaya benzetmektedir.

Hamile kalmadan önce rahminiz ufak bir armut büyüklüğündeydi. Ancak bu hafta itibariyle kocaman bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Henüz hamileler için özel üretilen kıyafetleri giymenize gerek yoktur. Ancak elbette kendi günlük kıyafetleriniz de sizi sıkıyor olabilir. Bu nedenle esnek ve teninizin nefes almasını sağlayacak, terlemeyi önleyen pamuklu kıyafetler tercih edin.

Hamilelik esnasında normal hayatınızda yaptığınız çoğu spora devam edebilirsiniz. Ağırlığı ve yoğunluğu daha az olsa da spor yapmak size ve bebeğinize iyi gelecektir. Uzmanlar, özellikle yüzme ve tempolu yürüyüşün faydaları üzerinde durmaktadır. Egzersiz ve spor yapmak kas yoğunluğunu, gücü ve dayanıklılığı arttırır. Bu sayede hamilelik döneminde çekebileceğiniz sırt ve bel ağrılarından da uzaklaşmış olursunuz. Ayrıca bebeğiniz doğduktan sonra eski vücudunuza kavuşmak da kolay olacaktır.

Haberin Devamı
10. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Hamilelikte yaşanabilecek enfeksiyonlar

İdrar yolu enfeksiyonları hamilelik döneminde en sık görülen bakteriyel enfeksiyondur. Bunun sebebi olarak artan progesteron hormonu gösterilebilir. Bu hormon idrar yolunu rahatlattığı için idrar akışını yavaşlatabilir ve bu ortam bakterilerin çoğalmasına uygun hale gelir.

Enfeksiyonların bazıları bağırsaklardaki bakterilerin rektum aracılığıyla üretraya ve oradan da idrar yoluna ulaşması sonucunda görülür. Buraya ulaşan bakteriler çoğalmaya başlar ve bazen sistit adı verilen enfeksiyona neden olur. Sistitin belirtileri arasında ağrılı ve yanmalı idrar, sürekli idrara çıkma isteği ve alt karın bölgesindeki ağrıdır. Sistit sırasında idrarın bulutsu bir rengi ve yoğun kokusu olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Tedavi edilmeyen sistit böbrek enfeksiyonlarına neden olarak ciddi bir hastalık geçirmenize neden olabilir. Sistit genellikle hamilelik döneminde bebeği etkilemeyecek antibiyotikler ile tedavi edilir. Birkaç gün içinde belirtiler kaybolsa bile antibiyotik bitene kadar kullanmaya özen gösterin.

Bakteriyel Vajinozis

Bakteriyel vajinozis(BV), bir genital bölge enfeksiyonudur. Bu bölgede normalde az sayıda yaşayan bakterinin bir anda çoğalmasıyla meydana gelir. Çoğu kişide BV’nin belirtilerine rastlanmaz. Ancak genellikle beyaz veya gri renkte kokulu vajinal akıntı olarak tanımlanır. Bu koku özellikle cinsel ilişki sonrasında belirginleşir.

BV erken doğum ve amniyotik kesenin erken yırtılma riskini arttırır. Eğer BV belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız hemen doktorunuzla irtibata geçiniz.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları özellikle hamilelik döneminde görülen yaygın vajinal enfeksiyonlardandır. Candida ailesine mensup mikroskobik mantarların yol açtığı bu enfeksiyonda, normalde vajinal bölgede bulunan mantarların aşırı derecede çoğalarak diğer mikroorganizmalarla savaşması sonucunda oluşur.

Hamilelik döneminde artan östrojen daha fazla glikojen salgılanmasına ve dolayısıyla mantarların çoğalmasına yol açar. Mantar enfeksiyonları bebeğe zarar vermez. Ancak doğum esnasında bebek doğum kanalından geçerken bu enfeksiyondan kapabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi için doktora başvurmak gerekmektedir.

Beslenme nasıl olmalıdır?

Bebeğinizin embriyonik dönemden çıkarak fetüs dönemine girdiği 10. haftadan sonra plasentanın ve göbek kordonunun da giderek gelişmesine bağlı olarak yediklerinize büyük önem göstermeniz gerekmektedir. Hamilelikte beslenirken şunu asla unutmayın! Sizi rahatsız edecek her şey bebeğinizi de rahatsız edecektir. Ayrıca buna ek olarak örneğin ağır cıva içerebilecek balıkların, işlenmiş çiğ etlerin, pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi bebeğe hasar verebilir.

Bu haftanın aktivitesi

Göğüsleriniz ağrıdığı, hassaslaştığı ve büyümeye başladığı için kullandığınız iç çamaşırları sıkılmanıza neden olabilir. Özel mağazalarda satılan sentetik olmayan pamuklu iç çamaşırlarından edinin.

Haberin Devamı

 


Kaynak: Babycenter.com

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar