05.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yasemin Bay / yasemin.bay@milliyet.com.tr
Venedik Bienali’nin ana mekanı Arsenale’nin Artigliere binasında kocaman bir odanın dört bir yanında rengarenk borular dolanıyor: Pembe, mavi, mor, yeşil... Kanaldan alınan su, bu borular vasıtasıyla odanın dört bir yanında dolaşıyor ve en sonunda tekrar kanala ulaşıyor. Arıtılmış haliyle... Sözünü ettiğimiz bir heykel yerleştirmesi; yaratıcısı ise Ayşe Erkmen. İçinde bulunduğu sosyal ve fiziksel çevreden yola çıkarak eserlerini üreten Ayşe Erkmen’in “Plan B” adlı bu heykel yerleştirmesi Venedik Bienali’nde Türkiye pavyonunda büyük ilgi ile izleniyor.
Venedik’in suyla olan ilişkisinden yola çıkan Erkmen, bu projesinde bir “su arıtma birimi” yaratıyor. Su arıtma biriminin birbirinden ayrılmış ve odanın dört bir yanına dağılmış parçaları, renkli borularla birbirine bağlanıyor. Su, tüm bu boruları dolaşırken tamamen arıtılıyor. İzleyici de, kanala temiz, içilebilir suyu geri veren bu sürecin bir parçası oluyor.
“İstanbul’da da Venedik’te de su vardı”
Ayşe Erkmen “Geldiğim şehir, İstanbul, sularla çevrili. Bu sergiyi yaptığım odada da kanala bakan bir pencere var. Her şey bir araya geldi ve ben acil olarak su ile çalışmam gerektiğini düşündüm” diyor bir röportajında. Yaptığı işi ise şu sözlerle anlatıyor: “Ben kanaldan suyu odanın içine alıyorum. İlk önce kanaldan gelen su temizlenerek ilerliyor. En sonunda da tamamen temizlenmiş oluyor. Önce temiz bir su var; siz bununla duş alabilir, işleriniz yapabilirsiniz; en son halini alan suyu ise içebilirsiniz.”
Bu yıl 54’üncü kez düzenlenen Venedik Bienali’ndeki Türkiye pavyonu, Fulya Erdemci ile Danae Mossman’ın küratöryel işbirliğiyle düzenleniyor. Fiat sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu’nun desteğiyle gerçekleşen Türkiye pavyonunun koordinasyonunu ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı yürütüyor.
Türkiye pavyonu, şimdiden bienal izleyicileri, küratörler, galericilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Hatta “Plan B” için tasarımcı Konstantin Grcic’in projenin kavramsal çerçevesinden esinlenerek tasarladığı çantaları bile büyük ilgi görüyor; öyle ki açılışta kısa bir sürede çantalar tükendi.
İstanbul ve Berlin’de yaşıyor
Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nden 1977 yılında mezun olan Ayşe Erkmen, 1993’te DAAD sanatçı programı (Berliner Künstlerprogramm) ile bir yıllığına Berlin’e gitti. 1998-1999 arasında Kassel Sanat Akademisi’nde, 2000-2007 yıllarında ise Frankfurt Staedelschule’de çalıştı. 2002’de Almanya’nın Hessen eyaletinde iki yılda bir verilen Maria Sibylla Merian Ödülü’ne değer bulundu. 2. ve 4. İstanbul Bienali, Münster Sculpture Project, Shanghai, Berlin, Kwangju, Sharjah, Christchurch bienalleri ile Folkestone ve Echigo Tsumari trienallerine de katılan Ayşe Erkmen’in eserleri yerli, yabancı birçok müzede, uluslararası galeride sergileniyor. Hem İstanbul hem de Berlin’de yaşayan Erkmen, 2010 yılından bu yana Münster Kunstakademie’de ders veriyor.
Çocuklar da Çevre Günü’nü kutluyor
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çocuklara yönelik etkinlikler de var
* Marmara Forum’da bugün Atık Heykeller! adlı bir etkinlik düzenleniyor. 140 çocuk bir araya gelecek; pet şişeleri, plastik kutuları ve teller gibi atıkları toplayacak, daha sonra bu atık malzemeleri birer sanat malzemesi olarak yeniden kullanarak Boğaziçi Köprüsü’nün bir kopyasını inşa edecekler. Bu etkinlik Marmara Forum’un çocuk sokağında bir hafta süreyle devam edecek.
* Bir diğer alışveriş merkezi Orion, Dünya Çevre Günü dolayısıyla geri dönüşüm konulu bir resim yarışması düzenledi. Çocuklarda geri dönüşüm ve çevre koruma bilincini geliştirmek ve desteklemek amacıyla düzenlenen yarışmaya katılan resimler 11 Haziran’a kadar Orion’da görülebilecek. Sonuçlar 10 Haziran Cuma günü açıklanacak.
84 ülke bu bienalde
27 Kasım’a kadar sürecek olan Venedik Bienali bu yıl sanat tarihçisi ve eleştirmen Bice Curiger’in küratörlüğünde gerçekleşiyor. Curiger’in bienal için koyduğu başlık ise “ILLUMInations”. Bienalde 84 ülkenin pavyonu yer alıyor.