15.12.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:
PROF. DR. BİRKAN ÖZKAN Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı - Bugün size ağız-diş- çene cerrahisinde yeni teknolojik bir gelişmeden bahsedeceğim: Lazerle dikişsiz implant operasyonu. Eğer implant tedavisiyle ilgili “Acır mı, ameliyattan sonra ağrı olur mu, dikiş olur mu, kaç ay sürer?” gibi sorularınız varsa; hepsini anlatacağım.
Lazerle dikişsiz implant operasyonunda; ilk olarak implant 2 dakikada yerleştiriliyor ve işin büyük kısmı tamamlanıyor. İmplant yerleştirildikten sonra, implant ile çene kemiği kaynaşması, yani ‘osseointegrasyon’ dediğimiz olay gerçekleşiyor; ki bu kaynaşma süreci yaklaşık üç hafta gibi bir zamanda tamamlanıyor. Daha sonra, bir hafta veya daha kısa sürede kaplamalar veya çıtçıtlı protez takılıyor. Yani implant ve kaplamaları, herhangi bir komplikasyon görülmediği takdirde toplamda 1 ay içinde tamamlanabiliyor. Yani bu sürede hem dişlerinize, hem de çiğneme işlevine kavuşmanız mümkün.
Çene kemiği erimesini önlemeye yardımcı
Normalde implantların, yıllık belirli oranda çene kemik erimesi oluşturduğu bilimsel bir gerçek. Ancak bu operasyonun avantajlarından biri de çene kemiği erimesini azaltması. Bu yöntem, diş eti dokusunu maksimum seviyede koruduğu için altındaki çene kemiği erimesini önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca diş etini ve çene kemiğini korumasının yanısıra kaplama veya çıtçıtlı protezlerin doğal görünmesini sağlıyor.
Sistemik hastalığı olanlara uygulanabilir
Yalnızca hız açısından değil, sağlık sorunları yaşayanlar için de kolaylık sunuyor. Bu yöntemin uygulanabildiği hasta grubu özellikle diyabet hastaları, kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp hastaları, böbrek nakli veya rahatsızlığı ve karaciğer rahatsızlığı olanlar.
Diyabetik hastalarda, implant bölgesindeki diş eti iyileşmesini hızlandırır.
Kan sulandırıcı kullanan kalp hastalarında, implant operasyonu sırasında kan sulandırıcı ilaçları kesilmeden implant operasyonu uygulanma olasılığı vardır.
Neşterle kesi yapılmadığı için ve lazerle yapılması sayesinde, enfeksiyonun ve ağrı riskinin azaltılması sebebiyle, antibiyotik ve ağrı kesici ihtiyacı azaltılır, bu ilaç tasarrufu sayesinde de karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan hastalarda da uygundur diyebilirim.
Lazerle dikişsiz implant yöntemi, enfeksiyon riskini genellikle minimuma indirirken, implantın yerleştirildiği yerdeki diş eti yarasının iyileşmesini hızlandırıyor.
Genellikle enfeksiyon riskini azaltıyor
İmplant operasyonu neticede bir operasyondur ve enfeksiyon riski de taşır. Yöntemde lazer teknolojisini dikişsiz yöntemle birleştirmesi sayesinde neşter de kullanılmadığından, kanama neredeyse hiç olmaz ve bu sayede genellikle enfeksiyon riskini daha da aza indirger.
Dikiş atılmadan yapılıyor!
Lazerle dikişsiz implant operasyonunda, implant operasyonu lazerle ve dikiş atmadan yapılır. Bu da operasyon sonrası hastanın; “Yemek yerken, diş fırçalarken dikişim atar mı?” şeklindeki bir kaygı-stres düzeyinin azalmasına sebep olur.
Ağrı yerine belki hassasiyet olabilir
Lazerle dikişsiz implant operasyonu, diş eti ve çene kemik koruyucu bir işlemdir ve dikişsiz yapılır. İmplant operasyonu sırasında, diş eti ve çene kemiği ne kadar korunursa ve narin davranılırsa, implant operasyonu sonrasında da ağrı o kadar az olur. İmplant operasyonunun lazerli ve dikişsiz olması sebebiyle, operasyon sonrası yemek yeme esnasında, sert gıdaların implant yapılan bölgeye temasında da ağrı yerine belki biraz hassasiyet oluşabilir.
Son Söz:
Lazerle dikişsiz implant operasyonu, diş tedavisinde yeni bir dönem başlatıyor.
Son olarak şunları söylemek isterim;
“Lazerle dikişsiz implant, sağlıklı, güvenli ve hızlı bir çözüm sunuyor. Artık diş tedavisi korkulan değil, tercih edilen bir süreç haline geldi.
Gülüşünüzden ödün vermeyin, mutlu olun, keyifli kalın. Çünkü o, sizi siz yapan en güzel detaylardan biri.”