Pazar“Kardeşimle birlikte hayal kuruyoruz”

“Kardeşimle birlikte hayal kuruyoruz”

19.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Tokyo’daki Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan Golbol Kadın Milli Takımı’ndan Sevda Altunoluk’la karanlıktan zirveye yolculuğunu konuştuk

“Kardeşimle birlikte hayal kuruyoruz”

Seyhan Akıncı - Onun dünyası kararmaya başladığında henüz üçüncü sınıf öğrencisiydi. En arkalardan en öne doğru gelmeye başladı önce ardından bir yıldıza dönüşeceği Ankara’daki görme engelliler okuluna düştü yolu. Sevda Altunoluk, 27 yaşında pek çoğumuzun bilmediği bir spor branşı olan golbolün yıldızı. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’ndaki altın madalyanın ana kahramanı. Finalde ABD’yi 9-2 yenen Golbol Kadın Milli Takımımız’ın attığı 9 golde de onun adı var. Oyunları da 46 golle en skorer isim olarak tamamladı. 2016 Rio Paralimpik Oyunları’ndaki altının ardından gelen bu altın madalya sonrası Messi mi? Ronaldo mu? Sevda mı? sorusu çok duyuldu. Peki, Sevda golbolle nasıl tanıştı? Golbolün yıldızı Sevda Altunoluk’la konuştuk.  

Haberin Devamı

Henüz 3’üncü sınıftayken görme yetisini kaybetmeye başlamış Sevda Altunoluk. O dönem yaşadıklarını “Sınıfta en arka sıralarda otururken en önlere gelmek hatta sonrasında oradan da görememek. Hep baskı altında hissediyordum kendimi. Nasıl olacak diye korkuyordum. Sürekli doktorlara gittik. Doktorlar bir çözüm bulamadı. Durumum daha da kötüye gitti. Ankara’da Ayşe Turan adlı bir göz doktoruyla görüşüyorduk o da aileme görme engelliler okulundan bahsetmişti. “Çocuğunuzu buraya yazdırırsanız ben de kontrol altında tutabilirim” diye. İlk defa hiç görmeyen insanları orada tanıdım ve korkuyordum. Nasıl hareket edebiliyor ve neyin nerede olduğunu nasıl biliyorlar diyordum kendi kendime. Onlarla vakit geçirdikçe görme problemime alışmaya başladım.”

Haberin Devamı

Sevda Altunoluk, Tokatlı bir ailenin 5 kız çocuğunun en büyüğü. Sevda’nın ardından kız kardeşi Sevtap da aynı şekilde görme yetisini kaybetmeye başlamış. Bugün Golbol Kadın Milli Takımı’nda birlikte mücadele ettiği kardeşinin de aynı şeyleri yaşaması onları kader kardeşi de yapmış aynı zamanda: “Onun da görme yetisini kaybetmesi benim yükümü artırdı çünkü ondan da sorumluydum. Onun da golbole başlamasını istedim. Kardeşim çok hırslı biraz daha çalışırsa beni de geçecek. Çok seviyoruz birbirimizi. O benim ben onun eksiğini kapattım böyle bir ilişkimiz var.”

“Kardeşimle birlikte hayal kuruyoruz”

“Görenlerin arasında görmemek çok kötü bir şey”

Sevda’nın Ankara’daki görme engelliler okulundaki hocası Osman Karalı onun yeteneğini keşfederek golbolün belki de en büyük yıldızının doğmasına yol açmış kişi. Sporun kendisine özgüven kazandırdığını belirten Altunoluk, görme kaybı yaşamaya başladığı ilk zamanlardaki akran zorbalığından Ankara’da yatılı okumaya başlamasıyla sıyrılmış: “İlkokulda okurken sürekli bizimle dalga geçiliyordu. Hep ailem destekti bu zamanlarda. Ama tabii ki kendimizi kötü hissediyorduk. Sonuçta görenlerin içerinde görmemek çok kötü bir şey. Hep bir eksiklik vardı. Görme engelliler okuluna geçtiğim zaman dedim ki ben hiç olmazsa bir parça görüyorum. Buna çok şükür. Kendi kendimi telkin ederek aştım bu zorluğu. Görmeyen insanların bir şeyler başardığına tanık olunca daha çok özgüven kazandım, sıkıntılarımı unuttum tamamen.”

Haberin Devamı

Kendisinden sonra kız kardeşi Sevtap’ın da görme yetisini kaybetmesi ise Altunoluk ailesini oldukça zorlamış: “Görme yetimi kaybetmeye başladığımda ailem de ne yapacağını bilmiyordu. Kız kardeşim Sevtap’ın da görme problemi vardı ve gerçekten çok zorlanıyorlardı. Bir yol gösteren olmadığı için kendi başlarına bir şey yapmaya çalışıyorlardı. Golbol ile ilgilenmeyi çok istiyordum başlarda ailem izin vermiyordu. Antrenörüm Osman Karalı, ‘Bana kızınızı teslim edin, dünyanın en iyisi yapacağım’ demişti. Ailem de hocamın ikna etmesi sonucu spora devam etmeme izin verdi. Sonrasında antrenmanlara gitmemde annem ve babam çok yardımcı oldu. Ben de çok istekliydim. Bu noktada olmamın sebebi Osman Hoca ve ailemin desteği. Bu beni zirveye taşıdı.”

“Oyundan alınmasam daha da gol atardım”

Görme engelliler okulunda tanıştığı golbolde bugün bir dünya yıldızı. Sevda Altunoluk, Paralimpik Oyunları’ndaki finalde 9 golün tamamını atmasını şöyle anlatıyor: ”Zor ve rekabet içeren maçları çok seviyorum. Paralimpik Oyunları’nda böyle bir başarı elde edip gol kraliçesi olmak çok güzel bir duygu. Bizim tek mağlubiyetimiz ABD’ye karşıydı bu 9 gol o mağlubiyetin hırsıydı. Çok istememizin bir göstergesiydi. Oyundan alınmasam daha da gol atacaktım.”

Haberin Devamı

Kız kardeşi Sevtap ile Tokyo’da aynı odada kalan Sevda Altunoluk oradaki atmosferi sevinçle anımsıyor: “Kardeşimle aynı odada kalıyorduk. Sevtap’ın doğumgününü orada kutladık. Onun mutlu olduğunu görmek beni de çok mutlu ediyor. Beraber hayal kuruyoruz, beraber hazırlanıyoruz marşlar söyleyerek maçlara gidiyoruz ve başarıyla dönüyoruz. Bunların hepsini kardeşimle paylaşmak çok başka bir şey.”

“Kardeşimle birlikte hayal kuruyoruz”

Sevtap ve Sevda Altunoluk kardeşler Golbol Kadın Milli Takımı’nda birlikte mücadele ediyor.

“Kaptanlığı ve sporcu duruşuyla Eda Erdem’in hastasıyım” 

Golbolün yıldızı olsa da onun da hayranlık duyduğu isimler var. Voleybol tutkunu olan Sevda Altunoluk Filenin Sultanları’nın kaptanı Eda Erdem’e hayranlığını şu sözlerle anlatıyor: “Voleybolu çok yakından takip ediyorum ülkemizde de oynamış Güney Koreli Kim Yeon-koung’un sporcu karakterini çok seviyorum. Türkiye’ye gelecek olursak Eda Erdem hastasıyım. Hem kaptanlığıyla hem sporcu duruşuyla hem de performansıyla örnek aldığım bir isim.” Sevda’nın engeli olsun ya da olmasın gençlere bir mesajı var: “Ne zaman canım sıkıldıysa hep sporda buldum kendimi. Gerçekten çok iyi geliyor. Ülkemiz adına bir şeyler yapmak çok gurur verici. Bu yüzden spor yapsın gençlerimiz. Sporla hem kendini yukarılara taşıyabilir hem özgüven kazanabilir hem de sosyalleşebilirler. Engeli olan da olmayan da spora başlasın.”

Haberin Devamı

“Gol kraliçesi” Sevda Altunoluk

Yaklaşık 15 yıldır golbol sporunun içinde olan Sevda Altunoluk, onlarca turnuvada “Gol Kraliçesi” olarak adını tarihe yazdırmayı başardı. Altunoluk’un “en golcü” unvanını aldığı yarışmalar arasında; 2012’de İtalya’daki IBSA Avrupa Goalball Şampiyonası, 2013’te İsveç’teki Malmö Lady Inter Kupası yine 2013’te Finlandiya’daki Pajulahti Oyunları ve 2015’te Litvanya’daki IBSA Avrupa Goalball Şampiyonası geliyor.