01.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yılbaşı gecesi çok fazla içki içki içtiyseniz, ertesi gün vücudunuzdaki toksinleri atmak için birinci şart ağzınıza tekrar alkol sürmemek ve bol sıvı tüketmek. Bunun yanında doktorlar, yağlı gıdalardan kaçınılmasını ve bol meyve ve yeşil yapraklı sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. "Baharat ve sirkeden kaçının" Yılbaşında insanlar kısa bir sürede bol miktarda alkol, yağlı yiyecek ve tatlı tüketir. Ertesi gün az sirkeli domates, meyve ve ekmek tüketmeliler. Ekmek mideye dosttur. Beyaz ekmek mideye şeker katkısında bulunur ve şeker toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Şeker hastası değillerse, şekerli kahve içebilir, yağsız şekerli pasta ya da muhallebi gibi sütlü tatlıları yiyebilirler. Meyveler B vitamini içerdiği için tercih edilebilir. Havucun da faydası olur. Kahvaltıda taze domates yiyebilecekleri gibi gün içinde pişmiş domates de tüketebilirler. Baharatlı, acılı ve sirkeli yiyeceklerden kaçınmalı ve tekrar alkol almamalılar. Kola içilmesini tavsiye etmiyorum çünkü kola sülfirik asit içerir. Midesi bozuk kişilerde gastriti alevlendirebilir. Anti asit ve asit dengeleyici ilaçlar alınabilir. Alka-Seltzer'i de önerebiliriz. "Spor ve sauna ile toksinlerinizi atın" Yılbaşının ertesi günü kişiler her gün yedikleri yiyecekleri tüketmeliler. "Bugün diyetimden şunu çıkarayım" diye düşünmemeliler. Sabah kahvaltısında peynir ve ekmek, öğle yemeğinde yine et yemeleri gerekiyor ama bir gün önce alınan alkol ve alkol tüketimine bağlı olarak ertesi gün porsiyonlarını küçük tutmalılar. Büyük porsiyonları tercih edip yeniden içki içerlerse toksinlerin etkisini artırırlar. Yoğurt ve ayran toksinleri vücuttan atar. Meyve ve sebze tüketmeliler. Alkol alımının sonrasında sıvı tüketimi çok önemlidir. Toksinleri vücuttan en etkili biçimde idrar ve terle atarız. Spor yapmak, saunaya girmek ve bol su içmek gerekir. Kivi bol miktarda C vitamini içerdiği için tercih edilebilir. Portakal ve mandalina da iyi birer seçenek. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmeli. Toksinleri bir günde atmak mümkün değil. Üç-dört gün sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, sıvı tüketmeye özen gösterilmeli. "45 dakika yürüyün" Yılbaşının ertesi gününü, hafif yiyeceklerle geçirmek gerekir. Alkol aldıktan sonra bol su içilmeli. Taze sıkılmış meyve suları da faydalı olur. Sebze ağırlıklı beslenmeli ve bol karbonhidratlı, bol yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Mide ve bağırsakları dinlendirmek gerekir. İlla karbonhidrat yenecekse, kepekli ve kabuklu yiyecekler tercih edilmeli. Baklava gibi bol karbonhidrat içeren tatlılardan uzak durulmalı. Onun yerine kırmızı üzüm gibi meyve ve kuru kayısı yenebilir. Sebze çorbası, haşlama sebzeler, ızgara et tercih edilebilir. Alkol baş ağrısına neden olabilir. Bundan kurtulmak için evde oturmak yerine, daha hareketli bir ortama geçilmeli. 45 dakika yürümek işe yarayabilir. Ağrı kesici almada da bir sakınca yok. Parasetamol grubu ilaçlar alınabilir. Gürültüden, fazla ışıktan uzak durmak gerekir. Biyolojik ritim bozulduğu için en az yedi-sekiz saat uyumak önemli. Seçil Kenar (Diyetisyen / Memorial Hastanesi) Yemeği ve içkiyi fazla kaçıran kişilerin ertesi gün sebze ve meyve ağırlıklı beslenmesi gerekir. Yılbaşı gecesi yağ, karbonhidrat ve eti fazla tükettikleri için sabah yulaf gevreği yemelerini tavsiye edebilirim. Öğlen sebze yemeği, yanında salata ve bir kase yoğurt yiyebilirler. Akşam yemeğinde kuru baklagiller, tonbalıklı salata ya da balık, yanında sebze ve salata tüketebilirler. Yemek aralarında kuru kayısı ya da diğer meyveleri tercih edebilirler. C vitamini zenginliği açısından kivi ve mandalina ideal yiyecekler. Porsiyonlar kişinin kilosuna ve boyuna göre değişiklik gösterir. Kişiler ertesi gün tekrar alkol almaktan, yağlı yiyeceklerden, kuruyemiş, kızartma ve yağlı tatlılardan kaçınmalı. "Kivi ve mandalina ideal" Hilton Park Oteli Yönetici Mutfak Şefi ve Türk Milli Aşçılık Takım Kaptanı Eyüp Kemal Sevinç, yılbaşı akşamı çok sarhoş olanları ayıltmak ve içki kokusunu yok etmek için maydanoz çorbasını öneriyor. Çorbanın yapılışı şu şekilde: Maydanoz yaprakları kaynayan tuzlu suya atılıyor, sonrasında ise soğuk tavuk suyunun içine eklenerek mikserle çırpılıyor. Ayrı bir yerde ateşin üzerinde tereyağı ve unu karıştırarak bir terbiye hazırlanıyor ve maydanoz yaprakları terbiyenin içine atılıyor. Son olarak karışım, içine krema eklenerek kaynatılıyor. Maydanoz çorbasından şaşmayın Ayılma kokteylleri Malzemesi: 3 havucun suyu ve posası, 1 limonun suyu, bir tutam rendelenmiş taze zencefil, 1 yemek kaşığı bal.Yapılışı: Malzemeleri karıştırarak için. Havuç antioksidandır ve zencefil gibi sindirimi kolaylaştırır. Limon midedeki asidi dengeler. Bal kandaki şekeri yüksek tutar ve vücudunuzu alkolden arındırır. Havuç kokteyli Malzemesi: 2 muz, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı krema, süt.Yapılışı: Muz, bal ve kremayı blendırdan geçirdikten sonra biraz süt ekleyin. Az kalorili versiyonu için krema yerine yoğurt kullanabilirsiniz. Üzerine fındık tozu serpiştirin ve kamışla için.Muzdaki serotonin iyi hissetmenizi sağlarken, potasyum sıvıları dengeleyerek kan basıncınızı düzenler. Bal alkolü vücuttan atmanıza yardımcı olur. Krema, süt ve yoğurt midenizin "gönlünü alır". Ballı muzlu iksir