02.10.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
Başta evcil hayvan sahipleri olmak üzere hepimiz hayatımız boyunca en az bir kere hayvanlarla sohbet edebilmenin nasıl olacağını hayal etmişizdir. Şu an nasıl hissediyor, bu tonda havlayarak ya da miyavlayarak bana ne demek istedi ya da onu doğru anlıyor muyum? Bu güçlü merakı gidermek ve hayvanlarla iletişimin kodlarını çözmek için artık yapay zeka tabanlı uygulamalar devrede. Bunlardan biri de MeowTalk. Bir tür “kedi tercümanı” olarak tasarlanan uygulama, kedilerin miyavlamalarını kelimelere dönüştürerek onların sahipleriyle daha iyi ilişki kurmasını sağlamayı amaçlıyor. Nasıl mı?
MeowTalks, Milano Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcisi Stavros Ntalampiras’ın 2019 yılında yaptığı bir çalışmaya dayanıyor. Bu çalışmada Ntalampiras, kedilerin üç farklı durumda çıkardığı miyav seslerinin algoritmalar tarafından otomatik olarak ayırt edebildiğini gösterdi: Fırçalanırken, yemek beklerken veya evde yalnız kaldıktan sonra. Bunun üzerine MeowTalk kurucuları, Ntalampiras’tan araştırmasını farklı bağlamlardaki kedi seslerini tanımlayacak şekilde genişletmesini istedi ve ortaya kedi ifadelerini gerçek zamanlı olarak algılayıp analiz eden bu uygulama çıktı. Kedi sesini on bir genel kategoriden birine dönüştüren uygulamada, Mutlu/Hoşnut- Savunma- Sinirli- Saldırı- Anne Çağrısı- Çiftleşme Çağrısı- Acı içinde- Dinlenme- Avcılık- Uyarı- Bana İlgi Göster başlıklarıyla tüm kediler için geçerli olan tanımlanmış niyetler yer alıyor. Uygulamanın ücretsiz versiyonu, bu niyetlerden üçüne erişime izin verirken, premium abonelik tüm miyav türlerini kapsıyor. Geçen yıl yapılan kullanıcı değerlendirmelerine göre uygulama, yüzde 90 oranında doğrulukla miyav amaçlarını ayırt edebiliyor.
Köpekler için de yapılıyor
Benzer şekilde merkezine köpekleri koyan yapay zeka destekli bir uygulama ise çok yakında kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. New York Times’ın haberine göre, aynı zamanda köpek iletişimi uzmanı Con Slobodchikoff tarafından kurulan Zoolingua adlı uygulama, köpek seslerini ve beden dilini analiz ederek sahipleriyle köpekleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Ancak köpek davranışlarının ağırlıklı olarak koku tarafından yönlendirildiğini savunan bilim insanları, algoritmanın bu konuda yetersiz kalacağı görüşünde.
Köpek demansını yavaşlatmak mümkün
Bilişsel algı ve hafızanın zayıflaması olarak bilinen demans hastalığından yalnızca insanlar muzdarip değil. Köpek demansı, özellikle 10 yaş ve üzeri köpek sahiplerinin yüzleşmek zorunda kaldığı bir gerçek. ABD merkezli Köpek Yaşlandırma Projesi’nce yürütülen yeni bir araştırma, köpeklerde 10 yaşından sonra bilişsel sorunlar geliştirme riskinin her yıl yüzde 52 arttığını ortaya koydu. Uzman veterinerler, oryantasyon bozukluğu, uyku döngüsünün bozulması, ev eğitiminde öğrendiği kuralları unutma, fiziksel aktivite ve sosyal davranış değişikliği gibi belirtilerle tespit edilebilen köpek demansında erken teşhisin önemine işaret ediyor. Çalışmalar, bu süreçte köpeğin sağlık kontrolünden geçmesinin yanı sıra diyet, ilaç takviyesi, fiziksel aktivite, sosyalleşme ve yiyecek bulmacaları gibi beyin stimülasyonunu teşvik eden pratiklerin fayda sağladığını gösteriyor.
Hayvan tedavisinde kök hücre umudu
Son yıllarda etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul gören kök hücre tedavisi evcil hayvanlar için de umut verici sonuçlar veriyor. Evcil hayvanlarda diş eti hastalıkları, doku kayıplı yara oluşumu, akut böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, bazı kalp hastalıkları, kornea, omurga ve tendon yaralanması gibi rahatsızlıkların tedavisi uzun ve yorucu süreçleri kapsamasıyla biliniyor. Bazı durumlarda yalnızca semptomlar geriletilebilirken, tamamen iyileşmenin yaşanmaması halinde evcil hayvanın yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Veteriner hekim Aylin Tunç, klinik muayene sonrası uygulanan kök hücre tedavisi ile bunun önüne geçilebileceğini ve tedavinin kanser hastası olmayan her hayvana uygulanabileceğini söylüyor. Kök hücre tedavisiyle iyileşme sürecinin çok daha hızlı ve etkili sonuç verdiğini anlatan Tunç, kök hücre tedavi pratikleri üzerine mesleki eğitimler de veriyor.
Kadıköy’de Hayvanları Koruma Günü kutlaması
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, bugün Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle kutlanıyor. 12.00 17.00 saatleri boyunca devam edecek etkinlikte Kadıköy Hayvan Dostları Platformu, çocuklara yönelik yüz ve kulübe boyama ile çeşitli oyun aktiviteleri düzenleyecek. Bakımevine 21 yıldır gönüllü hizmet veren Kadıköy Hayvan Dostları Platformu üyelerince düzenlenen kermesin de yer alacağı etkinlikte, bakımevinde konaklayan köpeklerin sahiplendirilmesi için de çalışmalar yürütülecek. Üniversiteler Arası Hayvanları Koruma Topluluğu ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı etkinlik, herkesin katılıma açık.
Sokak hayvanları için uygulamalar
Yazın sona erdiği, havanın gitgide serinleyerek yerini soğuklara bırakmaya hazırlandığı bugünlerde her birimizin sokakta yaşayan can dostlarımız için yapabilecekleri var. Dünya Hayvanları Koruma Günü yaklaşırken, onların hayatını kolaylaştırmak üzere geliştirilen en yeni uygulamaları hatırlayalım:
SemtPati: İstanbul’un farklı mahallelerinde sokak hayvanlarına yönelik gönüllü faaliyet sürdüren hayvanseverlerin birbirlerinden haberdar olmalarını sağlayan uygulama, sokak hayvanlarının sağlık ve beslenme durumu, konum ve vaka bildirmenin yanı sıra geçici bakımevlerinden sahiplenmeyi sağlama özellikleriyle öne çıkıyor.
HAYDİ: İçişleri Bakanlığı’nca geliştirilen HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) uygulaması, hayvanlara karşı işlendiğine şahit olunan suçları ihbar etmeyi saplıyor. İhbar üzerine Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler en kısa sürede ihlalin yaşandığı yere gidip işlem yapıyor.
ResQwalk: Sadece yürüyerek barınaklardaki hayvanlara yardım etmeyi mümkün kılan uygulamada, tek yapmanız gereken bir barınak seçmek ve yürümek. Ne kadar çok yürürseniz, sponsorlar aracılığıyla barınaklara o kadar maddi yardım toplamış oluyorsunuz.