17.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gülden Öktem goktem@milliyet.com.tr
Yeni bir müzayede... Yeni bir rekor beklentisi...
Ve yine Erol Akyavaş...
Sanat dünyası nefesini tuttu önümüzdeki pazar günü gerçekleşecek “Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi”ni bekliyor.
Antik A.Ş’nin Swissotel’de saat 14.00’te düzenleyeceği müzayedede, geçtiğimiz yıl “En-el Hak” isimli tablosu 2.8 milyon liraya alıcı bulan Akyavaş’ın bu kez “Kâbe” isimli eseri açık artırmaya çıkacak. Müzayedede aralarında Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Fahrel Nisa Zeid ve Mübin Orhon’un yer aldığı Türk çağdaş sanatının yapı taşı ustalarının eserleri de satılacak. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam’la oldukça çekişmeli geçeceği tahmin edilen müzayede ile ilgili konuşmak için bir araya geldik. Artam yöneteceği müzayedeyle ilgili olarak “Eserlerin hepsi sanatçıların çok öne çıkan işleri” diyor ve müzayedeyi koleksiyonerler için bir fırsat olarak tanımlıyor.
Erol Akyavaş’ın “Kâbe” isimli eserinin (üstte) müzayedede rekor kırması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” isimli tablosu bir rekora imza attı. Şimdi yine Akyavaş’ın çok önemli bir eseri satışta olacak...
Erol Akyavaş’ın eserleri daha önce de çok yüksek rakamlara satıldı. Ama son olarak geçen yıl, “En-el Hak” 2.8 milyon liraya alıcı buldu. Ondan üç sene öncesine kadar “Kuşatma” satılmıştı, yine 2.7 milyona. “Fallen City” isimli eseri, üç-dört ay önce 1.6 milyon liraya satıldı.
“Uzun zamandır bu tatta eserler görülmemişti”
Akyavaş’ın “Kâbe”si ile ilgili bir rekor bekleniyor mu?
Onu tamamen alıcıların o günkü istekleri belirliyor. Bir tahmin yapamıyoruz Erol Akyavaş’ın ustalığını konuşturduğu, tuval üzerine yağlıboya bir eser “Kâbe”. Lekesel bir denge var. Her şeyin, Kabe’nin etrafında bütünleştiği görkemli bir eser. Yapımı 5 sene sürmüş. 1982 tarihli. İstanbul Modern Müzesi, mayıs ayında Erol Akyavaş retrospektifi yapmaya hazırlanıyor. Bu müzayededeki
7 Erol Akyavaş tablosu da sergiye seçildi.
Eserleri satın alacak kişilerden izin alınacak mı?
Eserle ilgilenen kişilerle bu bilgiyi paylaşıyoruz. Zaten koleksiyonunuza aldığınız bir eserin sergilenmesi çok büyük bir prestij. Böyle eserlerin İstanbul Modern’de sergilenecek olması çok önemli. Dolayısıyla bütün alıcılar isteyecektir. Biz bu haberi onlara müjde gibi veriyoruz. Bu arada müzayedede yer alan Akyavaş eserleri, Erol Akyavaş’ın yaptığı en önemli tabloları olarak seçildi.
Akyavaş dışında öne çıkan diğer eserler ve rakamlar neler?
Nejad Melih Devrim’in 1955 tarihli bir işi var. Fahrel Nisa Zeid’in Londra serisini anımsatan bir eseri bulunuyor ve 250 bin liradan satışa çıkıyor. Mübin Orhon’un 1963 tarihli eseri var; 550 bin lira ile açılacak.
Sizce alıcılar için bu müzayede bir fırsat niteliğinde mi?
Tabii. Uzun zamandır bu tatta eserler bir müzayedede görülmemişti. Dolayısıyla koleksiyonerler için büyük bir fırsat.
“Sanatçıların aykırı eserleri var”
Müzayedenin en önemli özelliği ne sizce?
Modernden günümüz sanatçılarına kadar çok güzel bir seçki sunuyor “Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi”. 1940’lardan, 50’lerden; Fahrel Nisa Zeid, Erol Akyavaş, Nejad Melih Devrim, Ferit İşcan’dan günümüz sanatçılarına kadar geliyor. Azade Köker, Ahmet Elhan, Ansen, Yaşam Şaşmazer gibi çok dinamik isimlerin eserlerine de odaklanan bir müzayede.
Basına gönderdiğiniz bültenlerde “Önemli sanatçıların aykırı eserleri” diye bir ifade kullanıyorsunuz. Bu “aykırı eserler”den kast edilen nedir?
Mesela Burhan Doğançay’ın “Kapılar” konulu eserini her zaman bulamayız. Bu müzayedede satışa çıkıyor. Yine Doğançay’ın çifte gerçeklik eserlerinden oluşan yedi eseri var. İki tuvali birbirine geçirdiği eserlerinden bunlar da. Dolayısıyla bu eserleri aykırı olarak adlandırabiliriz. Orhan Peker’in “Keçi” konulu bir eseri var. Duygu yüklü bakışlı keçi konusu epeydir çıkmamıştı
bir müzayedeye. Koleksiyonerler çok heyecanlandı.
“Andy Warhol ilk defa Türkiye’de bir müzayedede”
Müzayedede Andy Warhol, Türkiye’de ilk kez bir müzayedede satışa sunulacak değil mi?
Evet, Türkiye’de ilk kez. Warhol’un imzalı üç tane özgün baskı bunlar. Andy Warhol’un eserin altına kendi kalemiyle attığı imzası var. Bu imza da başlı başına bir değer. Hepsinin edisyon numarası var. Mesela “Mick Jagger” olandan 250 edisyon yapılmış. Bir tarafını Jagger kendisi imzalamış, diğer tarafını Andy Warhol imzalamış. Bu da o dönemin farklı bir dostluğunu yansıtan mühim bir eser ve ilk kez çıkıyor. Warhol’un diğer bir ünlü eseri olan Liz Taylor konulu özgün baskısı da var. Tabii özgün baskı oldukları için 100-150 bin liraya satışa çıkıyorlar.
Eserler yurt dışından satış için mi geldi yoksa Türkiye’den bir koleksiyonere mi ait?
Andy Warhol’un “Mick Jagger”i 20’yi aşkın senedir Türkiye’de koleksiyonerde. Yurt dışı galerilerinden 90’lı yılların başında alınmış ve o günden bu yana ilk kez bizde satışa çıkıyor.
Damien Hirst’ün eseri de mi aynı şekilde?
Evet, o da zamanında gelmiş ve şimdi satışa çıkıyor.