PazarBesin alerjisi iki katı arttı

Besin alerjisi iki katı arttı

15.05.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

8-14 Mayıs Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla besin alerjisine dikkat çeken Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, son 20 yılda besin alerjisi görülme sıklığında iki kata yakın artış olduğunu açıkladı.

Besin alerjisi iki katı arttı

Türkiye’de yaşamın ilk yılında besin alerjisi görülme oranının yüzde 6-8 oranında olduğunu, ilerleyen yaşla birlikte bu alerjilerin birçoğunun ortadan kalktığını anlatan Şekerel, “Bebeklik çağında yumurta ve süt en sık görülen alerjiler iken çocukluk, ergenlik ve yetişkin yaş grubunda ülkemizde en sık besin alerjisi nedeni kuruyemiş alerjileridir” diyor. Kuruyemişlerin sık alerjiye neden olduğu anlatan Şekerel, “Alerjik besinlerin ortak özelliklerine baktığımızda bu besinlerin ısıya, ışınlara, bekletilme ve basınca dirençli proteinler taşıdıklarını görüyoruz. Besin alerjisi en çok bu stabil proteinlere karşı gelişir. Kuruyemişler gerçekte tohum niteliğindedirler ve bu stabil depo proteinleri fazla miktarda içerirler. Bu yüzden kuruyemiş alerjilerini sık görüyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Sezaryen doğum da etkili

Şekerel besin alerjisi gelişmesinde etkili olan faktörleri ise şöyle açıklıyor: “Araştırmalar besin alerjisi gelişiminde ailesel özellikler yanında sezaryen doğumların, bebek beslenmesinde anne sütü kullanımının azalmasının, aşırı hijyenik yaşama çabasının, fazla antibiyotik kullanılmasının, Batı tipi yaşam biçiminin tercih edilmesinin ve bebeklerde ek gıdaya başlamanın geciktirilmesinin artışa yol açtığını gösteriyor.”