22.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Alarga, Türkbükü’nün en eski restoranlarından biri. Yalçın- Süheyla Ergüney çiftinin 14 yıl önce açtığı restoran orijinal mezeleri ve ortamıyla kısa sürede adını duyurdu. Ve politikacıların, işadamlarının, sanatçıların Bodrum’daki uğrak mekanlarından biri oldu.
Rahmi Koç, Ali Poyrazoğlu, Şükran Güngör, Yıldız Kenter, Metin Serezli,
Can Gürzap, Ajda Pekkan, Emel Sayın; Türkbükü-Alarga’da yemek yiyen, yediklerine hayran kalan, bu hayranlıklarını seyir defterinde ifade eden ünlü isimlerden sadece birkaçı.
Seyir defterine yazılanların hayranlık dışında bir ortak noktası daha var: Birçok kişi bu lezzetlerin neden İstanbul’da da olmadığını soruyor. Mesela oyuncu Ahmet Uğurlu "Alarga’nın İstanbul’da olmamasına karşıyım" diyor.
Alarga aralık ayı başından beri İstanbul’da, Kuruçeşme’de, beyaz ve ahşap ağırlıklı sade dekorasyonu ile Bodrum müdavimlerini ve henüz Alarga lezzetini keşfetme fırsatı bulamayan İstanbulluları ağırlıyor.
"Bu tür mekanlar büyüdükçe kaliteden ödün vermek zorunda kalırlar" diyor Yalçın Ergüney. "İstanbul’da bir şube açmakta bu yüzden bu kadar geç kaldık. Kaliteden, lezzetten, hizmetten ödün vermekten korktuk. Ne zaman ki böyle bir endişemiz kalmadı, Kuruçeşme-Alarga’yı o zaman açtık."
Alarga’nın başka hiçbir yerde eşine benzerine rastlanmayan mezelerinin yaratıcısı Süheyla Ergüney de aynı fikirde. "Bize İstanbul’da, hatta Türkiye’nin başka kentlerinde de restoran açma teklifi çok geldi. Ancak ben kaça bölünebilirim, ben olmazsam mezeleri kim hazırlar? Bunları düşünerek teklifleri hep geri çevirdik. Ancak şimdi Neco var."
Neco, yani Necmettin Kılıç yaklaşık
altı yıldır Süheyla Ergüney ile birlikte çalışıyor. Bodrum’dan İstanbul’a gelmekten pek memnun değil, Türkbükü’nü özlediğini söylüyor ama ona böylesine güven duyulmasından da hoşnut. Tabii Süheyla hanımın mutfaktan el etek çektiğini söylemek yanlış olur. "Bu kış çok seyahat edeceğiz" diyor Ergüneyler: "Türkbükü-İstanbul arasında mekik dokuyacağız."
Ergüney çifti Türkbükü’nde olduğu zamanlarda da restoran emin ellere emanet. Kuruçeşme Alarga, Tempo’daki mekan yazılarından hatırlayacağınız Ersin Süzer ve Ergüney çiftinin oğlu İlker Ergüney tarafından işletiliyor.
Alarga 12.00’de açılıyor, öğle yemeğinden itibaren sabahın 02.00’sine kadar yemek servisi veriyor. Zeytinyağlı baharatlı kızarmış ekmek, elmalı Alarga salata, safranlı ahtopotlu pilav ile başlayan, yedi çeşit deniz ürünü mezesi ile devam eden, ara sıcak olarak balık mantısı ve bütün kalamar tavanın, son sıcak olarak da bohça balık veya balık kebabının verildiği, tatlı veya kahveyle sona eren fiks mönünün fiyatı
35 milyon lira.
Kuruçeşme Caddesi No: 19 Kuruçeşme-Beşiktaş
Tel: (0212) 358 31 57
Alarga’da yılbaşı gecesi için özel bir hazırlık var. Yılbaşı gecesi için mönüsüne tavuk ya da hindi butlu kestaneli iç pilav ekleyen Alarga’da fiks mönü de zenginleştirildi. Yılbaşı akşamı limitsiz içki ve 10 çeşit meze, ara sıcaklar ve sıcaklar ile birlikte 17 çeşitten oluşan yılbaşı yemeğinin fiyatı 80 milyon lira olarak belirlendi. Yılbaşı gecesi Alarga’da canlı müzik de olacak. Yeni yıla ise mekanın terasında havai fişek ve şampanya eşliğinde girilecek.
Alarga bir balık restoranı değil. Hatta balık yemek istiyorsanız bir gün önce telefon açıp haber vermeniz gerekiyor. Alarga balığın keşfedilmemiş lezzetlerini vaat ediyor konuklarına.
Bu lezzetlerin kaşifi ise aslında balık sevmeyen Süheyla Ergüney: "Ben Ankaralıyım. 16 yaşında evlendiğimde yüzmeyi bile bilmiyordum. Ama Yalçın tam bir deniz tutkunu. Zamanla ben de ona uyum gösterdim. 15 yıl teknede yaşadık. Ben balık sevmem; Yalçın ise hani derler ya ‘denizden babası çıksa yer’ diye, tam öyle. Denizde yaşıyoruz, ne yiyeceğiz, tabii ki deniz mahsulleri. Fakat hem Yalçın’ın seveceği hem benim seveceğim şeyler olmalıydı bunlar.
150 çeşit meze ürettim kendi kendime. Sonra Yalçın’a bir restoran açalım diye ısrar ettim. Birkaç yılda hevesimi alır, vazgeçerim sandı. Ama Alarga çok tuttu. Benim hevesim de hâlâ geçmedi."
Elmalı Alarga salatası, gemici kokteyli, Çerkez balığı, portakallı romlu balık, safranlı ahtapotlu pilav, soslu jumbo karides, balık kroket, balık mücveri, balık mantısı gibi birçok seçenek var mönüde. Özellikle balık kroket, balık mücveri ve balık mantısı deniz ürünleri sevmeyenleri bile şaşırtacak lezzette.
Yalçın Ergüney "Yemeklerimizi beğenirsiniz, beğenmezsiniz; bu sizin damak tadınıza kalmış" diyor. "Ama şunu söyleyebilirim: Bu yemekleri başka hiçbir yerde tadamazsınız."