18.06.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA
CEYDA ULUKAYA- Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1996 yılından bu yana devam eden ve baba-çocuk ilişkisini desteklemek üzere geliştirdiği Baba Destek Programı’nı depremden birinci derecede etkilenen illerde uygulamaya başlıyor. Afet bölgesindeki koşulları ve babaların ihtiyaçlarını gözeterek revize edilen programın içeriği, Hatay merkez, Hatay Kırıkhan ve Adıyaman merkezinde yapılan saha çalışmalarından elde edilen bilgilere ve bölgede görev yapan sosyal çalışmacıların görüşlerine dayanarak hazırlandı. Altı oturum olarak planlanan program kapsamında babaların bir grup halinde bir araya gelebilecekleri, duygu ve düşüncelerini paylaşabilecekleri, benzer konularda benzer sorunları yaşayan diğer babalarla dayanışma içinde olabilecekleri bir ortam sağlanacak. Programla ayrıca babaların psikolojik sağlamlıkları ile zor koşullardaki ebeveynlik bilgi ve becerilerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
“Korkularını belli edemiyor, yardım isteyemiyorlar”
AÇEV Babalık Çalışmaları Birimi Yöneticisi Ahmet Çetin, babaların hem çocuklarını koruma hem aileye bakma yükümlülükleri nedeniyle zorluk yaşadıklarını, herhangi bir sosyalleşme ortamına sahip olmadıkları için de yardım istemekte zorlandıklarını anlatıyor: “Deprem anında ve sonrasında arama ve kurtarma faaliyetlerinde rol alanların çoğunluğu erkeklerdi. Önce arama kurtarma faaliyetlerinde, sonrasında barınma ve beslenme için yardım bulmada, şimdi de kalıcı konut ve iş bulma konusunda çabalıyorlar. Birçok baba, deprem anında ve sonraki artçılarda korktuklarını, ama çocuklarına belli etmemek için kendi korkularını sakladıklarını ilettiler. Ailesini koruma ve bakma yükümlülüğü hisseden birçok baba, bu rolünü yerine getiremediğini düşündüğü için kendisini sorumlu ve suçlu da hissediyor.
Duygularını içine atan, ihtiyaçlarını önceliklendiremeyip yardım isteyemeyen babalar var. Gidecek bir yerleri olmadığı için, çadırın veya konteynerın içinde yaşamaya da alışık olmadıkları için kendilerini bir yere ait hissedemiyorlar. Herhangi bir sosyalleşme ortamları da olmadığı için en fazla iki çadır arasında sohbet eden bir iki erkek görülüyor.
Bir taraftan, tüm afet bölgesi çocukların gelişim alanlarını destekleme özelliğini kaybetmiş durumda. Yaşları ne olursa olsun birçok çocukta gelişimsel gerileme belirtileri görülüyor. Alt ıslatma, konuşma bozuklukları, korku gibi zorlayıcı durumlar yaşıyorlar. Ebeveynler bu durum karşısında ne yapabileceklerini bilemiyorlar. Bir taraftan da çocuklar ihmal ve istismara daha açık hale geldiler. Özellikle kriz dönemlerinde çocuk yaşta erken ve zorla evliliklerin arttığına ilişkin veriler mevcut. Afet bölgesinde de benzer bir tablonun oluşabileceği endişesi var. Bu konularda da babaların rol ve sorumluluk almaları konusunda desteklenmesi önem taşıyor.
Dolayısıyla babaların da tüm toplumca görülmesine ihtiyaç var. Kişisel bakım malzemelerinden, konteyner kent dizaynındaki sosyal alanlara, psikososyal destek çalışmalarına kadar babaların da içerilmesine, seslerinin duyulmasına ihtiyaç var.”
Babalar Günü’ne özel etkinlikler var
AÇEV, depremden birinci derecede etkilenen bölgelerden Gaziantep il merkezi ve Nurdağı ilçesi, Adıyaman ve Hatay il merkezlerinde hayata geçireceği programın yanı sıra bölgede çocuk koruma ve destekleyici çevre konusunda seminerler düzenleyerek köylere ulaşmayı hedefliyor. Babalar Günü’ne özel olarak bu haftasonu Adıyaman’da, Türkiye’nin farklı bölgelerinde Baba Destek Programı’nı tamamlamış babalar tarafından konteyner ziyaretleri, dayanışma toplantıları ve çocuk etkinlikleri düzenlenecek. Afet bölgesindeki yaşamın normalleşmesine bağlı olarak bölgedeki babalara uzun soluklu destek sağlamak hedefleniyor.