Oynatma Listesi
HABERLER

Yunan gemisine saldırı anı, birçok açıdan kaydedildi

Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan yaklaşık bir ay sonra Kızıldeniz'deki bir gemiye el koyan Husiler, geride kalan yedi ayda yüzlerce saldırıya imza attı.

 

İsrail işgal ordusunun Gazze'den çekilmesini isteyen Yemenli grup, ABD'nin başını çektiği koalisyonla adı konulmamış bir savaş yürütüyor.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen topraklarındaki bazı Husi hedeflerinin vurulduğunu duyurdu.

Bir yer kontrol istasyonu, bir komuta merkezi ve bir kontrol noktasının imha edildiğini belirten CENTCOM, ayrıca Husilere ait iki silahlı insansız deniz aracının da Kızıldeniz'de yok edildiğini aktardı.

İran destekli Husiler ise, geçen hafta vurdukları ve halihazırda batan Yunan gemisi Tutor'a saldırı anını gösteren bir video yayınladı.

Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, söz konusu saldırıyı 12 Haziran tarihinde Kızıldeniz'de gerçekleştirdi.

Liberya bayrağı taşıyan gemi kamikaze silahlı insansız deniz aracı ve füzeyle vuruldu, birçok farklı açıdan kaydedilen saldırıda gemiden siyah dumanlar ve alev topunun gökyüzüne yükseldiği görüldü.

Tutor'un makine dairesine büyük hasar veren ilk kamikaze drone'u iskele tarafına isabet eden bir füze izledi.

Kargo gemisi Kızıldeniz'in sularına gömülürken, 24 mürettebat ABD ve Fransız donanmaları tarafından tahliye edildi. Saldırıda Tutor'da çalışan bir kişi hayatını kaybetti.

Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'i dünyanın en tehlikeli su yolu haline getiren Yemenli Husiler, füzeler, silahlı insansız hava araçları, silahlı insansız deniz araçları ve botlarla 500'den saldırıya imza attı.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun Babülmendep Boğazı çevresinde savaş gemileriyle devriye gezmesi ya da Yemen topraklarındaki Husi hedeflerinin bombardımana tutulması, İran destekli grubu geri adım attırmadı.

Husiler geçen hafta ABD'ye ait USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisini vurduklarını duyurdu, Pazartesi akşamı ise yine Amerikan ordusuna ait bir F-22 savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. Grup, söz konusu açıklamalarına dair bir kanıt sunmuş değil.

Şimdiye kadar Avrupa ile Asya arasındaki en kısa güzergahı kullanan iki ticari geminin batmasına, 21 geminin ise hasar almasına yol açan Husileri durdurmak için taktik değişikliğe gidiliyor. Yemenli gruba ait dört radar sisteminin vurulduğunu bildiren CENTCOM, geçen hafta da sekiz hava savunma sistemi ve radarı imha etti. Radar ve hava savunma sistemlerinin vurulması, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun Yemen topraklarında büyük bir askeri operasyona hazırlandığı yorumlarına neden oldu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER