Aralarında Aksaray Üniversitesi (ASÜ) elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerinin de olduğu 7 kişilik ekip, alüminyum, karbon fiber gibi malzemelerden kanat açıklığı 7 metre olan uçak yaptı.
Yaklaşık 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ve eylül ayında test uçuşu yapması planlanan uçak için patent başvurusunda bulunuldu.
ASÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Osman Sarı, Aksaray Gençlik Merkezinde model uçak eğitmen asistanlığı yaptığını söyledi.
- "Uçağı kumanda sayesinde yönlendiriyoruz"
2 yıldır gençlik merkezinde arkadaşlarıyla birlikte bir proje yürüttüklerini anlatan Sarı, şöyle konuştu:
"Piper tipi model uçak tasarladık. Projemiz bittiğinde dünyadaki en büyük radyo kontrollü model uçağı yapmış olacağız. Radyo kontrol, kumandaya bağlı ve uçak üzerinde bir alıcıyla beraber uçan uçak modellerine deniyor. Uçağı kumanda sayesinde yönlendiriyoruz. Biz model uçak yapmaya ilk olarak simülasyon eğitimi alarak başladık. 1,5-2 metrelik uçakları yaptık ve uçurduk. Ardından eğitimlerimiz tamamlandı. Tek başımıza uçuşlarımızı yaptıktan sonra yavaş yavaş boyut büyütmeye başladık. 3 metrelik uçaklar yaptık. Bu da bizi kesmedi, çünkü Türkiye, insansız hava araçları konusunda dünyada marka haline geldi. Biz de 'ülkemizi daha güçlü bir yere nasıl getirebiliriz' diye düşündük. Hocalarımızla beraber dünyada adımızın duyulacağı bir proje yapalım istedik. Guinness Rekorlar Kitabına giren uçak 5 metre 65 santimetre, bizimkisi ise 7 metre kanat uzunluğuna sahip."
Sarı, uçağın tamamlandığında adlarını dünya tarihinde bir yere yazacaklarına inandığını ifade etti.