Türkiye'nin, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.
Seçimlerde Cumhurbaşkanlığı için oy kullanılırken aynı zamanda 28. Dönem TBMM'yi belirlemek için de oylar atıldı.Resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan %49.5 oy alırken Kemal Kılıçdaroğlu %44.89 oy aldı.
* Peki Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı sonuçlara ne diyor? Genel merkezlerde neler konuşuluyor? İYİ Parti bundan sonra ne yapar? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgileri paylaştı. Canova'nın açıklamaları şöyle;
Şu an kapsamlı bir değerlendirme henüz yapılmadı belki bugün öğleden sonra CHP lideri kurmayları ile değerlendirmede bulunacak resmi olarak MYK toplanmadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kesin sonuç bekleniyor. CHP’de genel eğilim ikinci tura kaldığı yönünde. Kılıçdaroğlu bir karar verebilir mi? Şu an için bu yönde bir beklenti yok YSK’nın yapacağı açıklama bekleniyor. Genel olarak moraller bozuk. Milletvekili genel seçimi için böyle bir sonuç beklemediklerini ifade ediyorlar.
Kaynaklar sahadan aldığımız veriler böyle değildi sürpriz oldu ifadesini kullanıyorlar. PKK Kandil söyleminin etkili olduğu görüşü hakim. Bazı kurmaylar öz eleştiri yapıyor. Kandil söylemine karşı iletişimi eksik yaptık söylemini yapıyor. Sahada yapılan sohbetlerde hükümetten şikayetlerin gittiği ama her seferinde ama ile konunun sonuçlandığı, PKK, Kandil söyleminin vatandaş tarafından dile getirildiği CHP tarafından farkında bir durummuş.
CHP’yi sıkıntılı bir dönemin beklediği konusunda herkes hemfikir.
İYİ Parti ayağı da önemli. İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu ile konuşma imkanım oldu, İzmir’de milletvekili adayıydı seçilmiş gözüküyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu tabloyu diye sordum. Millet bir karar verdi bunu herkesin doğru okuması lazım dedi. Cumhur ittifakı açısından değişim talebi yüzde 50’dne fazla, sistemle ilgili yol gösterici uyarılar var. Cumhurbaşkanının bunu doğru okuması gerekir. Parlamentoda Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etti bu kazanımı elde ederken verilen mesajlar iyi anlaşılmalı' dedi.
Vatandaş Erdoğan’a oy vermek için haklı gerekçeler buldu dedi. Bundan sonra İYİ Parti nasıl devam eder? Millet İttifakı içerisinde yer almaya devam edecek mi? Bugün için bunları net olarak konuşmak çok erken Müsavat Dervişoğlu o tabloya bakılır tablo doğrultusunda yeni kararlar çizilir.
İYİ PARTİ, MHP BİRLEŞME GÖRÜR MÜYÜZ?
İYİ Parti, MHP görür müyüz bunu da sordum. Uzun vadeli bir check demekle yetindi. Kısa ve orta vadede böyle bir ihtimal yok gibi görünüyor. Öz eleştiriler var partilerde hesaplaşmalar göreceğiz. Benim izlenimlerim bu yönde.
AK PARTİ VE MHP SONUÇTAN NE ÇIKARDI?
Büyük bir rahatlama var. Meclis’te çoğunluğu sağlamak derin bir nefes aldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci tur kesinleşmese de yüzde 49.5-50 banında olması hem AK Parti hem MHP’de kaybetmiş olmaz olarak nitelendiriliyor.
AK Parti cephesinde salı gününe kadar yapılan itirazlara işaret ediliyor. Birinci tur sonucu hem bu itirazlarla yurt dışı oyların sayılmasıyla birlikte değişebilir Erdoğan yüzde 50’yi aşabilir beklentisi halan var. Henüz 'İkinci tura tam olarak kalındı' denmiyor. Salı gününe kadar itirazlar ve yurt dışı oylar bu beklenti hala var. Salı gününe kadar itirazlar ve yurt dışı oylar bu, beklentiler hala AK Parti'de.
AK Parti kaynağı diyor ki, 'Eğer ikinci tura kalırsa Türkiye’yi yormamak daha vahim bir yenilgi almamak ve Meclis'te de çoğunluğu kalmadığı için Kılıçdaroğlu’nun kendi adına yapacağı en doğru şey çekilmek olur' ifadesini kullandı. CHP cephesinde böyle bir ihtimal görünmüyor.
Erdoğan’ın hiç kampanya yapmasa bile yüzde 55-56'yı görebileceği yönündeki beklenti yüksek. 1 kasım 7 Haziran seçimlerine benzetiliyor. Orada bir koalisyon çıkmıştı aradan geçen süreçte yaşananlar sonrası seçmen istikrardan yana oyunu kullanmış, AK Parti’nin yeniden tek parti olarak iktidara gelmesini sağlamıştı. İkinci turda Erdoğan’a daha fazla eğilim gösterir diye beklenti var AK Parti’de.
Bu seçimin en net mesajının parlamenter sistem konusunun kapanması olduğu net ifade ediliyor. MHP’den parti kurmayları muhalefetin elindeki tek sığındığı söylem güçlendirilmiş parlamenter sistemdi hak buna hayır dedi yorumu var.
MHP’nin oy oranı sürpriz olarak nitelendirilmişti. Anketlerde çok düşük gösteriliyordu konuştuğum MHP’li kurmay biz size böyle bir oy oranını söylüyorduk inanmıyordunuz bu bir rastlandı değil.
Bizi bitmiş gibi gösterenlere bu şekilde oy alarak Cumhur İttifakının iki önemli bileşeninden biri olduğumuzu ispat ettik. MHP açısında bu sonuç Cumhur İttifakı içerisinde konumunu ispatlamak olarak da yorumlanabilir.
‘KILIÇDAROĞLU’NUN SİYASİ HAYATI BİTTİ’
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ne olur diye MHP’de nabız tuttum. Konuştuğum kurmay Erdoğan elini kolunu sallaya sallaya ikinci turda kazanır. Hiç kampanya yapmasa bile yüzde 53 oy oranına ulaşır değerlendirmesinde bulundu. Burada esas kaybedenin Kılıçdaçdaroğlu olduğunu söyledi. Yaptığım görüşmelerde Kılıçdaroğlu’nun siyasi hayatı bitti ifadeleri de çok net kullanılıyor. Hatta bir MHP kurmayı muhalefette ayrılma sürecinin başlayacağı yönünde tespitte bulundu. İYİ Parti’de kademeli dağılma süreci göreceğiz ifadesini kullandı.
Yeni ittifaklar doğabilir mi? İYİ Parti dağılacak diyorsunuz Cumhur İttifakına dönebilir mi diye sorgulamalarda bulundum. MHP’li kurmay İYİ Parti’ye ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim ifadesini kullandı. Meral Akşener evine döner ve kalanlar da bölünür. O kapsamda birileri başka taraflara kayabilir şeklinde bir ifade kullandı.
MECLİS’İN YENİ ÜYELERİ, MİLLETVEKİLLERİ ONLAR NE ZAMAN GÖREVE BAŞLAYACAK?
Aşağı yukarı bir simülasyon var. YSK kesin sonuçları açıkladıktan 3 gün sonra saat 14.00’te Meclis Genel Kurulu toplanacak. 25 Mayıs-28 Mayıs arası tarihe tekabül etmesi bekleniyor. Yani gelecek hafta 25 yada 27 Mayıs aralığında Meclis Genel Kurulu toplanacak en y aşlı üye sıfatıyla birisi Meclis Başkanlığı’na vekalet edecek. Peki kim olacak o üye? Bugün baktım şu an Devlet Bahçeli olarak görünüyor. 75 yaşında seçim öncesi Hasan Cemal en yaşlı üye gibi duruyordu ama seçilemedi. Devlet Bahçeli’nin Meclis Başkanlığı yapması beklenti.
Onu Cengiz Çandar izliyor. Ay farkı ile Devlet Bahçeli Cengiz Sancar’dan büyük. Üçüncü sıradaki isim 73 yaşındaki AK Partili Şamil Ayrım.