Oynatma Listesi
HABERLER

Hizbullah İsrail'e meydan okudu, bir şehir kadar büyük yeraltı füze fırlatma tesisi gösterildi

Orta Doğu'daki iki başkentten yükselen intikam yeminlerinin ne zaman gerçeğe dönüşeceği, şimdilik belirsiz. İran, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasıyla İsrail'i pişman edeceğini birçok kez duyurdu.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ise, iki numarası Fuad Şükür'ün Haniye'den birkaç saat önce Beyrut'ta İsrail tarafından öldürülmesi üzerine misilleme sözü verdi. İran ve Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Hizbullah'ın İsrail'e nasıl bir saldırı gerçekleştireceği de gizemini koruyor.

Tel Aviv'in ana müttefiki ABD İsrail'i vuracak bir füze sağanağına karşı bölgeye uçak gemileri konuşlandırdı, Doğu Akdeniz'e denizaltı gönderdi.

ABD'nin yanı sıra Avrupalı ülkelerden İran'a misillemeye girişmemesi yönünde mesajlar veriliyor ancak Tahran söz konusu isteği resmi açıklamayla reddetti.

İsrail'de yayın yapan Yediot Ahronot ise, bölgede topyekun bir savaş istemeyen İran ve Hizbullah'ın İsrail'e aynı taktikle yanıt verebileceğini yazdı. Avi Issacharoff imzalı analizde, Hamas'ın Doha'daki ateşkes müzakerelerine katılmayarak Orta Doğu'da tam ölçekli bir savaşı tetiklemeyi umduğu ileri sürüldü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da müzakere şartlarına ek talepler eklediğini hatırlatan yazı, "Eğer son dakika sürprizleri yaşanmazsa, bölge kendisini muhtemel bir savaşın eşiğinde bulabilir. İsrail İran'ı çoklu cepheden vurmak için sonu gelmeyen tehditler savurabilir" ifadesine yer verdi.

Gazetedeki bir başka haberde ise İsrail güvenlik kabinesinde konuşulanlar aktarıldı. Habere göre, İran ve Hizbullah İsrail'de yüksek profilli isimleri hedef alan suikastlara imza atabilir. Haberde, füzeler ya da kamikaze silahlı insansız hava araçları fırlatmak yerine İsrailli bakanlar, milletvekilleri, ordu komutanları veya Mossad yöneticilerinin suikast hedefi olabileceği aktarıldı.

On binlerce savaşçısı ve 150 binden fazla füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah ise, bugün kendi medyasında bir yer altı füze tesisinin görüntülerini yayınladı.

El Menar televizyonunda 'Dağlarımız hazinelerimizdir' başlığıyla verilen 4 dakika 35 saniyelik kayıtta, Kiryat Shomana'dan Eilat'a ifadesi dikkat çekici. Zira, Kiryat Shmona İsrail-Lübnan sınırında, Eilat şehri ise İsrail'in en güney noktası, Kızıldeniz kıyısında. Eilat'la Lübnan sınırı arasındaki kuş uçuşu uzaklık, 400 kilometre.

Hizbullah'ın televizyonu El Menar yeraltındaki füze tesisinin bir şehir büyüklüğünde olduğunu, nerede başladığının ve nerede bittiğinin bilinmediğini bildirdi.

Video kaydında yeraltındaki tünellerin içindeki füzelerin yanı sıra yüzeye doğru burnunu gösteren fırlatma rampaları göze çarpıyor. İsrail medyası, Hizbullah'ın videosundaki füzeler arasında İran üretimi Emad 4'lerin yer aldığını yazdı. Söz konusu balistik füzelerin bir adedi 100 bin dolar değerinde ve İran'ın doğrudan İsrail'e ilk kez saldırıya geçtiği Nisan ayındaki füze sağanağında kullanıldılar.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sesinin de duyulduğu videoyu sayfasına taşıyan Yediot Ahronot, yeraltı tesisinde kamyonların kolayca geçebileceği tüneller bulunduğunu vurguladı.

Lübnan'da yayın yapan El Meyadin televizyonu ise, yeraltı füze şehrinin konumunun düşman İsrail tarafından tespit edilemeyeceğini izleyicilerine aktardı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER