;
Oynatma Listesi
HABERLER

Ev sahiplerinin '2 Temmuz' oyunu! Sabit oran düzenlemesi sonrası fırsatçılar harekete geçti

Hükümet konut kiralarındaki artışa yüzde 25 oranında sınırlama getirdi. Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25 kira artış sınırına takılmak istemeyen ev sahiplerinin yeni kontratlarını 2 Temmuz’a ertelendiği iddiaları ve ev sahiplerinin hava parası istediği iddia ediliyor. Peki uzmanlar konuyla ilgili ne dedi? İşte detaylar...

Fahiş kira artışına karşı hükümet yüzde 25 oranında sınırlama getirmişti. Buna göre 1 Temmuz 2023 yılına kadar kira artış oranı yüzde 25 olarak sabitlendi. Evini yeni kiraya verecek olan bazı fırsatçıların yeni kontratları 2 temmuz tarihine ertelendiği belirtiliyor. Ayrıca bazı ev sahiplerinin ise hava parası istediği yönünde iddialar gündeme geldi. Peki yeni eve çıkacak olan kiracılar bu konuda ne yapmalı? İşte cevabı...

 

Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım bazı konut sahiplerinin açıktan hava parası istemesi ve yeni yapılacak olan kira kontratlarını 2 Temmuz tarihine ertelemek istemesini değerlendirdi: 

"2 Temmuz 2022’de kira sözleşmesini başlatmak istiyorlar. Bir dahaki artış 2023 2 Temmuz olacak haliyle sabit orana takılmayacak ve TÜFE üzerinden bir artış olacak. Peşin kira isteyenler, yüzde 25 olmasına rağmen yüzde 100 artış olmasını isteyenler var. Burada tek evi olanlar için muafiyet getirilebilirdi. Sadece ev kirasıyla geçinenler var.  

Buradan aldığım kirayı ben de kiracı olduğum yere veriyorum diyen insanlar var burada bir muafiyet getirilebilirdi. Diğer taraftan kiracılar mağdurlar. Yasa çıkmasına rağmen kimse bunu dinlemiyor işin açıkçası. 

 

HAVA PARASI İDDİALARI HAKKINDA 

Evi kiraya veriyorsunuz kira 2 bin TL yıllık 24 bin TL yapıyor. Biz kira sözleşmesini düşük gösterelim aradaki farkı bize ver diyorlar. Bunlar var. Kiracı kirayı ödüyor ama mal sahibine vergi çıkıyor. Yüksek kiralarda adam 10 bin lira kira ödüyorsa yıllık 120 bin lira kira ödüyor. Bunu düşük gösteren, senet yapanlar var. Yıllık kirayı senet olarak alıyor. "

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Yasa çıktı ama baştan sağma çıktı. İlgili uzmanla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülmedi. Bir tane evi olan kiraya veren var. O kirayla geçiniyor. Birde 60 dairesi olup kiraya verenler var. Bir dairesi olanla 60 dairesi olan bir kefeye konur mu? Yasa çıktı, inşallah düzeltilir. Orada bir eksik taraf daha var. Yeni kiraya verecek olanlar, ev sahipler, kirası 1500 lira olan konutu 4500 yaptılar. Gayrimenkulün vergiye matrah teşkil eden bedeli var. Onun belli bir oranı yıllık kira olarak belirlenebilirdi. 

Hava parası alınıyor. Neye göre hava parası alınıyor. Arz talep dengesi değişti. Kontratı bugün yapıyor. Başlangıç tarihini ve bitiş tarihini açıktan alıyor. 2 Temmuz 2023 yapıyor. Yüzde 25’lik zam sınırlaması bitiyor.  

KİRACILAR NE YAPMALIDIR? 

Ben kiracı olsam bugün kontrat yapsam. Benim kontrat bitiş tarihim 1 Temmuz 2023 ise, bana 2 Temmuz yazıyorlarsa kontratı imzaladıktan sonra eve taşınırım. Ben ev sahibine bir mesaj gönderirim. Derim ki ben zor durumdayım, koyduğunuz kontratı imzaladım, 15 günlük kirayı size açıktan ödedim onunda vergisini ödemek zorundasınız diye mesaj gönderirim bu da elimde delil olur. 

 

Sonra tahliye taahhütnamesi alıyorlar ikinci hile de bu. Sana evi veririm şu kadar hava parası ve tarihsiz tahliye taahhütnamesi imzalayacaksın. Bunu da mesaj göndererek bahsederim. Bunlar kalıcı veri saklayıcısı olarak Whatsapp’ımda durur. Yarın beni mahkemeye vermeye kalktığında sıkıntı yaşar. 

Senet imzalayan kiracılara diyorum ki sizin elinizde büyük bir koz var. Ev sahibinizle ilişkiniz kiralama ilişkisidir. Sizden açıktan senet almakla vergi kaçakçısı durumuna girdi. 

KİRANIN BİR KISMININ ELDEN ÖDENMESİ HAKKINDA 

Kira artış talebinde bulunurken ev sahibi 5 bin lira kirayı 2 bin lira resmi alıyor. Bankadan 2 bin 500 lira açıktan alıyorsa 2 bin 500 lira üzerinden artış talebinde bulunur. Kayıtlarda 2 bin 500 lira gözüküyor. Ya da kirasını alamadığı taktirde bunun hukuki yollarına başvurduğunda 2 bin 500 lira üzerinden hak talep edebilir ev sahibi. Ev sahipleri açıktan para alarak aslında kendi ayaklarına sıkıyorlar. Kiracılar düşük kiraya vermeyip devam edip açıktan para vermeyi kesebilir. Ev sahipleri bu durumda ne hak iddia edebilir?"

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER