Milliyet ExecutiveUzun musunuz?

Uzun musunuz?

15.12.2022 - 03:08 | Son Güncellenme:

Dünyanın farklı yerlerinde yapılan araştırmalar, anketler uzun boyluların, kendilerinden kısa olanlarla karşılaştırıldığında iş hayatı başta olmak üzere daha avantajlı olduğunu gösteriyor.

Uzun musunuz

Murat Yeşildere- Egon Zehnder Kıdemli Ortak- murat.yesildere@egonzehnder.com-  “Uzunlar” diye başlayacaktım yazıma, ama kendi aklım bile Nükhet Duru’nun yeniden dillere taşıdığı şarkıya gider diye endişe ettim; malum o şarkıda Nükhet Duru uzunlar derken, “araba farlarından” bahsediyor. Ben ise bugün “uzunlar” derken, boyu uzunlardan bahsedeceğim. Kabul edersiniz etmezsiniz, dünyanın farklı yerlerinde yapılan araştırmalar, anketler uzun boyluların, kendilerinden kısa olanlarla karşılaştırıldığında daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Örneğin ABD’de 2000’li yılların başında yapılan bir çalışmaya göre, boyu 1.82 (6 ft) olan bir kişi, 30 yıllık bir kariyer yolculuğu boyunca, boyu 1.65 (5ft 5in) olan bir kişiye göre toplamda 166 bin dolar fazla kazanç elde ediyor. Tabii ki, bu “iki kişi”yi birbirinden ayıran tek şeyin boy farkı olup olmadığını tartışabilirsiniz, ama yapılan araştırmanın sonucunu değiştirmiyor. Unutmadan, benim de boyum 1.82 olduğu için, kendimi birden “özel” hissettim, ama o “166 bin dolar” farkı henüz göremedim, herhalde gidecek yolum var. Avustralya’da yapılan başka bir çalışma ise, çalışanların boyundaki her 10 santimetrelik artışın, saatlik çalışma ücretlerine erkeklerde yüzde 3, kadınlarda ise yüzde 2 artış getirdiği sonucunu çıkartmış. Hem ABD, hem de İsveç’te yapılan araştırmalar, CEO’ların genellikle 1.82 veya daha uzun olduklarını göstermiş. Konu sadece iş hayatı için geçerli değil, ABD’de 1789 yılından 2008 yılına kadar yapılan Başkanlık seçimlerinin yüzde 58’ini boyu daha uzun olan aday kazanmış.

Haberin Devamı

Eş seçimini etkiliyor mu?

Bu konuyu benim gündemime taşıyan Financial Times gazetesi yazarı Pilita Clark’a* bakarsanız, “eşlerini seçerken kadınlar için uzun boyun önemli bir karar unsuru olduğu” da iddia ediliyor. Ben Pilita’nın yalancısıyım! Soracaksınız, nereden çıktı şimdi bu boy konusu? Sen bulamadığın 166 bin doların mı peşindesin? Yoksa Türkiye’de yaklaşan seçim ortamı için aday olacaklara yönelik bir önerin mi var? Konuyu kendi köşesine taşıyan Pilita Clark, GQ dergisinin bir haberine atıfta bulunarak, “boylarını uzatmak için ameliyat masasına yatan insanların sayısındaki artışa” işaret ediyor. Yanlış duymadınız, yukarıdaki verilerden ilham alarak, boyunu uzatmak amacıyla 50 bin sterlin ile 200 bin sterlin arasında (yaklaşık 1 ile 4 milyon Türk Lirası!) bedel ödeyerek, ameliyat olmayı göze alan yüzlerce insandan bahsediyoruz; Pilita’nın yalancısıyım, bu insanların büyük çoğunluğu da erkek imiş! Bahsedilen ameliyat da öyle alelade, basit bir operasyon değil, masaya yattığınızda iki ayağınızı da kırarak ameliyata başlanıyor, sonrasında da uyluk kemiklerinize metal çubukların vidalanması ile devam ediliyor. Şanslıysanız, sağlığınıza tekrar kavuşup, yürümeye başlamanız aylar alıyor. Ama bir yürümeye başladıktan sonra, kim tutar sizi; gelsin paralar, oylar ve hatta aşk! Yaklaşan seçimler için de buradan bir uyarıda bulunayım; ayaklarınızı kırdırıp, boyunuzu uzatmayı düşünüyorsanız, zamanınız daralıyor. Bir an önce ameliyat masasına yatarak, kendinizi Türk doktorlarına teslim etmeniz lazım! Ben mi? Benim boyum zaten 1.82, daha ne isterim ki?

Haberin Devamı

*Financial Times; “Men who get their legs broken to gain height are not entirely mad”, Pilita Clark, 25 Eylül 2022.