10.01.2023 - 02:42 | Son Güncellenme:
Sütaş’ın gülümseten yüzü “Sütaş Çiftliği Karikatürleri”, 20’nci yılını doldurdu. 20’nci yıl kutlamaları çerçevesinde “Sütaş Çiftliği Karikatürleri” sergisinin ilki İstanbul Özdilek Park AVM’de açılırken 20’nci Yıl NFT Koleksiyonu da tanıtıldı. Sütaş’ın, esprili iletişim dilinin en önemli unsurlarından olan “Sütaş Çiftliği” karikatürlerinin 20’nci yılı kutlanıyor. Her gün merakla takip edilen Sütaş Çiftliği Karikatürleri’nin 20’nci yılı kutlamaları çerçevesinde “Sütaş Çiftliği Karikatürleri” sergileri ve 20’nci Yıl NFT koleksiyonu hazırlandı. 20 yıldır yayınlanmaya devam eden karikatürler, Sütaş’ın eğlenceli, sempatik, samimi dünyasının ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Sütaş’ın reklamlarında mutlu çiftliğin, mutlu inekleri her zaman başrolde yer alırken konuşan, futbol oynayan, halay çeken, hatta uçan inekler 7’den 77’ye çok sevildi. İneklerin gördüğü bu ilgi ile 2002 yılında Sütaş Çiftliği Karikatürleri doğdu.
Türkiye’yi dolaşacak
2002 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi’nde Faruk Bayraktar imzası ile yayınlanan ve o tarihten bugüne aralıksız 7 bin 418 gün okurla buluşan “Sütaş Çiftliği Karikatürleri”nden oluşan sergilerin ilki, İstanbul Özdilek Park AVM’de karikatürseverleri karşılarken serginin 2023 yılı boyunca Türkiye genelinde çeşitli lokasyonlarda karikatürseverler ile buluşması planlanıyor. Sütaş’ın yıllar içinde zamana uyan karikatürleri, uzun süredir basılı mecraların yanı sıra dijital ve sosyal medyada da sevenleri ile buluşuyor. Sütaş, 20’nci yılında OpenSea platformundaki hesabında yer almaya başlayan NFT koleksiyonu ile çiftlikten gelen gülümsemeyi, Web 3.0 dünyasına taşıdı.
Faruk Bayraktar kim?
1965 yılında Yugoslavya’nın Novi Pazar kentinde doğan Faruk Bayraktar, 1968’de ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. Marmara Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun olan Bayraktar, öğrencilik yıllarında başladığı çizerliği çeşitli mizah dergilerinde sürdürdü. Faruk Bayraktar, 2002 yılından bu yana Sütaş Çiftliği Karikatürlerini çiziyor.
NFT ve Web 3.0 nedir?
Dijital sahiplik anlamına gelen NFT, dijital dünyadaki bir varlığın (sanat eseri, görsel, video, telif hakkı vb.) kime ait olduğu bilgisinin ve haklarının güvenli ve şeffaf bir şekilde saklanmasını sağlar. Dijital çağda sahiplik kavramının oturduğu, toplulukların aracılar olmadan birbiriyle etkileşime geçebileceği teknolojik dönüşüme verilen isim olan Web 3.0 ise, internetin şeffaf, blok zincir tabanlı, merkezi olmayan, üçüncü nesil çevrimiçi hizmetler sunan sürümü olarak ifade edilmekte.