Milliyet Executive‘Sağlık olsun’ diye teknoloji ihraç ediyor

‘Sağlık olsun’ diye teknoloji ihraç ediyor

26.08.2024 - 21:20 | Son Güncellenme:

Dijital patoloji uygulamaları ile öne çıkan Virasoft, 5 milyon dolar yatırım alan bir girişim... Şirketin kurucu ortağı Samet Ayaltı Türkiye’de ürettikleri yenilikçi teknolojileri ihraç etmek için operasyonlarını genişlettiklerini anlatıyor

‘Sağlık olsun’ diye teknoloji ihraç ediyor

Patoloji alanında geliştirdiği yapay zeka çözümleri ve dijital patoloji uygulamaları ile öne çıkan Virasoft, Türkiye ve dünya çapında her yıl 350 binin üzerinde hastaya hizmet sağlıyor. Şirket, haftalar süren vaka raporlama sürelerini geliştirdiği yapay zeka algoritmaları ve dijital patoloji çözümleri ile 3-4 güne düşürebiliyor. Ayrıca, kanser tanı ve tedavi süreçlerinde sunduğu çözümler ile yapay zeka destekli dijital dönüşüm sağlıyor. Virasoft kurucu ortağı Samet Ayaltı Türkiye’de ürettikleri yenilikçi teknolojileri başka ülkelere ihraç etmeye karar verince 2022 sonunda ABD’ye taşınarak hem Kuzey Amerika’da hem de Asya’da operasyonlarını genişletmeye başlamış. Ayaltı Milliyet Executive’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Virasoft girişiminiz nasıl doğdu?

Gökhan Hatipoğlu ile çocukluk arkadaşıyız. Trabzon Yomra Fen Lisesi’nde yatılı okuduk. Ben İTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Gökhan ise Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümüne 2010 yılında başladık. Birimiz Ordulu diğerimiz Trabzonlu iki girişimci olarak, çocukluk dönemlerimizde kanser hastalığını yakın akrabalarımız ile deneyimlemiş olmamız nedeniyle, bu hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini iyileştirmek motivasyonuyla bu işi başlattık. Bilgisayar ve biyomühendislik alanındaki bilgi birikimlerimizi birleştirerek, patolojide fark yaratacak iş akış sistemleri ve yapay zeka tabanlı karar destek sistemleri üretmek üzere yola çıktık.

Bu ürüne nasıl yöneldiniz? Kurulum sürecine nasıl geçtiniz?

Haberin Devamı

Hastaların patoloji raporlarının yazılabilmesi için cam slaytların patologlara teslim edilmesi ve mikroskop yardımı ile cam slayt üzerindeki dokuların patologlar tarafından incelenmesi gerekli. Aynı zamanda patoloji bilimi tecrübeye ve yoruma dayalı olmasından dolayı, hata payının yüksek olması sonucu ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Ürettiğimiz iş akış çözümleri ile dijitalleşmiş verileri dünyanın herhangi bir yerindeki patolog ile online ortamda bir araya getirebiliyor ve de yapay zeka tabanlı karar destek algoritmaları ile kişiden kişiye göre değişen görüş farklıklarını ürettiğimiz kesin sonuçlar ile azaltmayı hedefliyoruz.

İlk kurulumumuzu Acıbadem Sağlık Grubu’na gerçekleştirdik ve şubeler arasında fiziksel veri transferinin önüne geçerek, patoloji materyalinin oluşturulduğu anda raporunun herhangi bir şubedeki uzman patolog vasıtası ile oluşturulmasını sağlayarak gerçekleştirdik.

Sağlık sektöründe çözüm ve hız odaklı çalışmak gerekiyor... Bunu nasıl yapıyorsunuz?

Hem sektörde tecrübeli iş insanları ile çalışıyor, onların tecrübelerini stratejilerimize ve yönetim yaklaşımlarımıza harmanlıyoruz hem de ürettiğimiz çıktıların sahadaki faydasını çalışanlarımız ile gözlemleyebildiğimiz için motive bir şekilde kesintisiz iletişim politikası ile bu çıktıları müşterilerimize sağlıyoruz.

Haberin Devamı

Hastane ortamındaki sürece nasıl dahil oluyorsunuz?

Örneğin bir ameliyat anında hastadan alınan herhangi bir materyal ya da klinikte alınan biyopsinin, patolojiye gönderildiği an itibari ile tüm sürece ve raporun yazılıp kliniğe teslim edildiği aşamaya kadar bütün basamakları yönetebilen çözümler ile sürece dahil oluyoruz.

Çalışan ekibiniz nasıl? Fiziki ofisiniz var mı?

Ankara ODTÜ Teknokent’te, İstanbul ve New York’ta olmak üzere 3 ofisimiz bulunuyor. 32 kişilik tam zamanlı çalışan bir ekibimiz var. Aynı zamanda birlikte çalışmalar yaptığımız doktorlar ve danışmanlarımız ile birlikte 70’ten fazla insanın çözümlerine katkıda bulunduğu kocaman bir aileyiz.

Uzaktan çalışmada nasıl koordine oluyorsunuz?

Ekip içi iletişime çok önem veriyoruz. Bunu da iletişim uygulamaları üzerinden sağlıyoruz. Ayrıca online görüşmeler ve haftalık düzenli toplantılar ve iyi bir proje yönetimi ile koordine oluyoruz. 3 ayda bir ise ekip ruhunu korumak için fiziksel olarak eğlence ve işi bir arada harmanladığımız toplantılarla hem bir arada oluyoruz hem de yeni dahil ettiğimiz arkadaşlarımızla bağ kuruyoruz.

Haberin Devamı

Yapay zeka çalışmalarınızın neresinde yer alıyor?

Entelektüel bir zeka ile yapay zeka tabanlı bir algoritmanın bir araya gelerek, daha performanslı ve güvenilir sonuçlar üretebildiği yaklaşımı artırılmış zeka olarak tanımlıyoruz. Ürettiğimiz tüm algoritmalar bu yaklaşım ile hekimlerin zamanlarını alan tanı koyma süreçlerini yakından analiz ederek, son kararı hekimin vereceği şekilde onları yönlendiriyor ve hızlandırıyoruz.

En fazla hangi alanda hangi hastalıklarda siz devreye giriyorsunuz?

Odaklandığımız kanser türleri meme, prostat, akciğer ve kolon kanserleri.

Yurt dışına nasıl açıldınız? Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Patoloji laboratuvarlarında çalışan ve patolog olarak isimlendirilen doktorlar ile çalışıyoruz. 2021 yılının sonunda Eczacıbaşı Momentum liderliğinde kapattığımız tohum yatırımımız sonrasında, ürünlerimizin farklı marketlere penetre olabilen versiyonlarını ürettik ve ülkemizde ürettiğimiz yenilikçi teknolojileri başka ülkelere ihraç etmeye karar verdik. 2022 sonu itibari ile ABD’ye taşınmam ile hem Kuzey Amerika’da hem de Asya’da operasyonlarımızı genişletmeye başladık.

Haberin Devamı

Çalıştığınız ülkeleri nasıl, hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

Şu ana kadar, ticaret yaptığımız ülkeleri seçerken, pazarın büyüklüğü ve çözümlerimizin potansiyel yayılma kapasitesi göz önünde bulunduruldu. Fakat gün sonunda tüm ülkelerde, kanserin tanı tedavi süreçlerini yönetebilecek ve her pazara uyum sağlayacak global bir şirket olmayı hedefliyoruz.

Mevcut olan patoloji sürecine nasıl katkı sağlıyorsunuz? Süreç ne kadar hızlanıyor?

Kanser tanısı alan bir vakanın raporunun oluşma süresi ortalama 1 ay kadar sürmektedir. Çözümlerimiz ile bu süreci 3-7 güne kadar düşürdüğümüz ve görüş farklılıklarının yüksek olduğu vakalarda doğruluk oranlarının artırıldığı bir performans katkısı sağlamaktayız.

Bu süreci hızlandırmak ne gibi bir fayda sağlıyor?

Bazı agresif yayılım gösteren kanserlerde tanının 1 gün bile erken elde edilmesi hastanın sağ kalım ya da uzun yaşayabilme ihtimalini matematiksel olarak artırmaktadır.

5 milyon dolar yatırım aldı

Türk Telekom Ventures ile tanışmanız nasıl oldu?

Aslında Türk Telekom Ventures ile tanışmamız bir mail ile oldu. 2019 yılında mail üzerinden Türk Telekom Ventures ekibi ile tanıştık. Sonra süreç hızlı bir şekilde ilerledi. İş birliği talebinde bulunduğumuz kurumdan önce yatırım aldık sonra da iş birliği yaparak Türk Telekom satış ekiplerinin desteği ile hastanelere daha hızlı bir giriş sağladık. Ayrıca ofis desteği, veri merkezi ve erişim gibi birçok konuda desteklerinden faydalanma imkânımız oldu.

Personelinizin nasıl bir eğitimi var? Bir personeli eğitmek ne kadar sürüyor?

Personellerimizin çoğu İTÜ, ODTÜ, Bilkent ve Boğaziçi üniversitelerinden mezun bilgisayar mühendisleri ve biyo mühendislerden oluşmaktadır. Ama üniversite mezunu olmak bir şart değildir, alana ilgisi olan ve kendini adayabilecek her genç için kapımız açıktır.

Kaç kere ve ne kadar yatırım aldınız?

İlk yatırımımızı 2017’de aldık. Yatırımcılarımız arasında Türk Telekom Ventures, Eczacıbaşı Momentum gibi şirketler bulunuyor. Bugüne kadar toplam 5 milyon dolar yatırım aldık.