Milliyet ExecutiveKârlı geçen dönemde hızlı yatırımlar planlıyor

Kârlı geçen dönemde hızlı yatırımlar planlıyor

06.08.2024 - 21:07 | Son Güncellenme:

“Grubumuz yıllar sonra ilk kez konsolide bazda kâr ilan etti. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz”.

Kârlı geçen dönemde hızlı yatırımlar planlıyor

EBRU SUNGUR- Üç yıldır Çiftay Grubu’nun yönetiminde bulunan Batı Anadolu Grubu’nun lokomotif şirketleri, kârsız geçen dönemleri 2023 yılın sonunda geride bıraktı. Halka açık olan Batıçim ve Batısöke Çimento’nun borsadaki paydaşlarının da yüzünü güldüren bu gelişmeyle birlikte borç ödemeleri yeni bir takvime bağlandı, verimlilik arttı, ufukta da yeni yatırımlar görülmeye başlandı. Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısı sizin için nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

17 Ağustos 2021 tarihinde Batıçim Batı Anadolu’nun yaklaşık yüzde 30 hissesini satın alan ve ayrıca anılan devirle birlikte şirket yönetiminin kontrolünü de elde eden Çiftay Grubu, daha sonra yaptığı alımlarla şirketteki payını yüzde 45’e kadar yükseltti. Yönetime geldiğimiz 2021 yılından bu yana işletme sermayesini güçlendirmeye öncelik verdik ve bu sürede daha verimli çalışmaya başlayan şirketlerimiz yeniden yapılandırılan borçlarının geri ödemelerini de yapmaya başladı. Finansörlerimize olan borçlarımız azalırken grubumuz yıllar sonra ilk kez konsolide bazda kâr ilan etti. Batısöke Çimento, 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârlı kapattı ve 872.5 milyon TL dönem kârı açıkladı. Batıçim Batı Anadolu da konsolide bazda 6 yıl sonra, ilk kez 2 milyar 55 milyon TL net dönem kârı elde etti. Uzun süre sonra her 2 firmamız da 2023 yıl sonu mali verilerinde kâr açıkladıktan sonra bu kârlılığı 2024 yılının ilk çeyrek mali verilerine de yansıtarak her iki firmamızda da kârlılığın devamını sağladık. Batısöke Çimento 2024 ilk çeyrek sonu 93.7 milyon TL dönem kârı açıklarken Batıçim Anadolu da konsolide bazda 2024 yılının ilk çeyreğinde 188.1 milyon TL dönem kârı açıkladı. 2024 yılında geldiğimiz noktada, uzun süredir yürüttüğümüz başarılı çalışmalar sonucunda üretim ve ihracatta çok iyi bir noktaya ulaştığımızı söyleyebilirim. Her anlamda başarılı bir dönemi geride bıraktığımız 2024 yılının ilk yarısı, bizim açımızdan doğru yolda ilerlediğimizin ispatı niteliğinde.

Haberin Devamı

Yılın ikinci yarısı için planlarınız nelerdir?

Önceliğimiz olan, borçluluk oranımızı yaptığımız rasyo analizleri çerçevesinde makul ve düşük seviyelere indirmek için hazırladığımız planlar doğrultusunda çalışmalarımızı 2024 yılının ikinci yarısında da sürdüreceğiz. Bu çerçevede, finansal borçlarımızı en makul ve sürdürülebilir seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Bu yılın ikinci yarısında finansal borçlarımızı azaltmaya başladık. 2024’te hedeflediğimiz borçluluk yapısının azaltılması sonrasında 2025 yılından itibaren şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

Halka arzda acele etmiyor

İştiraklerinizin olası halka arzlarına ilişkin açıklamanız olmuştu. Bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Bildiğiniz gibi Batıçim Batı Anadolu ve Batısöke Çimento ikisi de halka açık ve borsanın en eski şirketlerinden. Grup bünyesindeki Batıçim’in 6, Batısöke Çimento’nun ise 7 yıl aradan sonra kâr açıklaması bizi ve yatırımcılarımızı mutlu etti. Bizim çok önem verdiğimiz iştiraklerimizden Batıliman’ın da halka açılması konusunda çalışmalar yapılacağına ilişkin KAP’a bir açıklama yapmıştık. Ekip olarak çalışmalarımız devam ediyor, ancak gelinen son durumda tüm yatırımcılarımızın ve grubun içine sinen bir zamanlama ve değerleme ile bu halka arzı gerçekleştirmek istiyor ve bu sebeple de bu işi aceleye getirmek istemiyoruz. Önceliğimiz grubun faaliyetlerini daha verimli hale getirmek.

90 milyon $ ihracat

Satışlarınızın ne kadarı ihracata, ne kadarı iç piyasaya yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Batıanadolu Grubu olarak Ege Bölgesi’nin en büyük çimento ve beton üreticisiyiz. Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarının limanlara yakınlığı, Akdeniz havzası ve Atlantik okyanusu hattındaki pazarlarda grubumuza önemli bir rekabet avantajı sağlıyor. 60 yıla yaklaşan geçmişimizle 4 farklı kıtaya ve 30’dan fazla ülkeye klinker ve çimento ihraç ediyoruz. 2023 yılı itibari ile grubumuzun toplam konsolide cirosu 480 milyon dolar. Bunun yaklaşık 90 milyon doları ihracat gelirinden oluşuyor. Grubumuzun ithalatı yaklaşık 12 milyon dolar. Türkiye birçok sektörde cari açık verirken biz cari fazla veriyoruz. Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nden aldığımız verilere göre 2023 yılında Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde bulunuyor.

Konut sektöründeki durgunluk, sizi de etkiliyor mu?

Konut sektöründeki durgunluk, inşaat projelerinin temel malzemelerinden çimento talebinin düşmesine yol açması açısından olumsuz bir gelişme. Ancak konut sektöründe yaşanan durgunluğun yanı sıra kentsel dönüşüm çalışmaları ve tarihinin en büyük depremlerini yaşayan ülkemizin bölgede yürüttüğü yeniden inşa çalışmalarının hızlı bir şekilde sürmesi çimento talebini canlı tutuyor. Grup olarak, çimentoya yönelik talepteki düşüşü aşacak esnek çözümler üretme yeteneğine sahibiz. Daha önce de belirttiğim gibi Batı Anadolu Grubu olarak çok güçlü bir ihracat ağımız var. Bu da iç pazarda yaşanan herhangi bir talep daralmasında dış pazarlara daha fazla yönelmemize olanak sağlıyor. Özet olarak Batı Anadolu Grubu olarak iç pazardaki talep durumuna göre iç pazar - ihracat oranımızı dengeleyecek ve tüm zorlukların üstesinden gelecek bir güce sahip olduğumuzu ifade edebilirim.

Haberin Devamı

Kısa ve orta vadeli yatırım planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bizim gibi sanayi gruplarında yatırım hiçbir zaman durmaz. Güçlü kaslarımızı daha da güçlendirmek için yatırımlarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bunlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş (ATY) yakma üniteleri yatırımlarımız bulunuyor. Ayrıca güneş enerjisi yatırımları da planlarımız arasında yer alıyor. KAP açıklaması ile hissedarlarımıza duyurduğumuz Aliağa bölgesinde çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımına yönelik ÇED süreci tüm hızıyla devam ediyor. Batı Anadolu Grubu’nun önemli bir parçası olan Batıliman ile ilgili de önemli yatırım planlarımız bulunuyor. Dünya ticaretinin neredeyse yüzde 83’ünün deniz yoluyla yapıldığı göz önüne alındığında, Batıliman’ın grubumuz açısından önemi ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemde, derinliği büyük gemilerin yanaşması için uygun olan limanımız için vinç yatırımı yapacağız ve yeni depo elemanları alacağız.

Topluma değer katacak projeler

*Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Batı Anadolu Grubu olarak Türkiye’nin geleceği için çalışırken toplumsal sorumluluklarımızı ön planda tutuyor, bireylere dokunmayı ve onların hayatlarına değer katmayı amaçlıyoruz. Bölgemizde eğitim, sağlık ve kültür alanlarında ilgili sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa çalışmalar sürdürüyoruz. Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarımız neticesinde, Batı Anadolu Çimento İlkokulu, Batıçim İlkokulu, Batısöke Çimento Ortaokulu, Batıçim Aile Sağlığı Merkezi’ni ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunduk. Aydın’daki Magnesia Antik Kenti’ne desteğimiz de önemli sosyal sorumluluk projelerimizden biri. 1996 yılından bu yana Magnesia Antik Kenti’ne dönemsel olarak destek veriyoruz. Aynı zamanda, çocuk kitabı ve iyi pazarlar gibi yarım kalan projelerimiz var. Bu projeleri tekrar gözden geçiriyor ve topluma değer katacak olan projelerimizi tamamlamak istiyoruz. Grup olarak geçmişte başlanan toplumsal yatırımlarımızı sürdürmek ve yine topluma katkı yapacak yeni yatırımları devreye almayı planlıyoruz.