Milliyet ExecutiveGençler için rekabetin yeni anahtarı: Yetkinlik

Gençler için rekabetin yeni anahtarı: Yetkinlik

15.12.2022 - 03:16 | Son Güncellenme:

Gelecekte inovatif, gelişime açık, yabancı dil bilen, değerlere önem veren, dijital teknolojiye hakim olan gençler başarılı olacak…

Gençler için rekabetin yeni anahtarı: Yetkinlik

Arzu Çekirge Paksoy- Sosyal Sorumluluk Danışmanı- apaksoy@arpr.com.tr Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Geleceğin Meslekleri raporunda 2025 yılına kadar 85 milyon işin otomasyona devrolacağı ve 97 milyon yeni işin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Yine aynı raporda temel yetkinliklerin yüzde 40’nın değişeceği, çalışanların yüzde 50’sinin yeni yetkinlikler kazanması gerektiği öngörülüyor. Esneklik, çeviklik, adaptasyon, iletişim gibi sosyal yetkinlikler her zamanki gibi önemini korurken; yaratıcılık, tasarım odaklı düşünme, problem çözme gibi bilişsel yetkinlikler ile yapay zeka, siber güvenlik gibi teknoloji yetkinliklerinin de önemi daha da artacak. Türkiye’nin ve dünyanın geleceği, gençleri 21. yüzyıla hazırlayan yetkinlik odaklı bir eğitim sistemi ile şekillenecek. Ancak dijital dönüşüm sürecine uyumlanma sürecinde, ciddi bir yetenek kıtlığı da yaşanıyor. Gençlerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesinde kurumlara önemli sorumluluklar düşüyor. Universum Türkiye tarafından 10 yıldır gerçekleştirilen ve bu yıl 90.000 gencin katılımıyla yapılan Türkiye’nin en çekici işverenleri araştırması, bu konuda çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Gençlerin kurumsal tercihlerinde öncelik profesyonel eğitim ve gelişimde, bunu iyi bir maaş ve uluslararası çalışma fırsatı beklentisi izliyor. Çalışanını sahiplenen, yetkinliklerini destekleyen, sosyal sorumluluğu güçlü kurumların gelecekte daha fazla tercih edileceği belirtiliyor. Dört yıldır Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu’nu yayınlayan Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır “Gençlerin istihdamı için yeni teknolojiler konusunda yetkinliklerin geliştirilmesi gerekiyor. Bundan sonra hangi üniversite mezunu olduğunuzdan çok hangi yetkinliklerinizin fazla olduğu önemli olacak” diyor

Haberin Devamı

Teknolojik gelişmeler

Akbank’ın 2020 yılında kurduğu Gençlik Akademisi ile 71.145 gence ulaştı. Üniversite öğrencileri ile iş dünyasına hazırlanan yeni mezunlar için tasarlanan akademide geleceğin sosyal, bilişsel ve teknoloji yetkinliklerinin nasıl geliştirilebileceği uygulamalı olarak anlatılırken, yapay zeka, ileri düzey analitik, robotik, tasarım odaklı düşünme gibi konularda bilgi veriliyor.

 Borusan hayata geçirdiği Teknoloji Okulu ile gençlere ulaşarak, fırsat eşitliği yaratmayı hedefliyor. Teknolojiye ilgi duyan gençlerin bu teknolojilerin şirketlerdeki kullanım alanlarını deneyimleyerek öğrenmeleri için hazırlanan online eğitim serisi kapsamında üniversite öğrencisi, yeni mezun ve genç profesyonellere hem yapay zeka, yazılım, robotik gibi konularda bilgi verilmesi, hem de Borusan bünyesinde kullanılan teknolojilerin aktarılması planlanıyor.

Haberin Devamı

 Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal’in, “Gençlere Fırsat Eşitliği” yaratma misyonundan yola çıkarak hayata geçirdiği programlardan ikincisi olan Hayırlı Sabancı desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı’nda gençlerin yabancı dillerini geliştirmelerine katkıda bulunulması ve okuldan işe geçiş süreçlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Üçüncü döneminde 250 üniversiteliye fırsat verilecek Program kapsamında gençlerin, Berlitz Dil Okulları’ndan 12 ay süresince 3 kur online canlı sınıflarda İngilizce eğitimi alarak en az orta seviyede yabancı dil bilgisi ile mezun olmaları hedefleniyor. Programın başvuruları 25 Aralık’a kadar sürecek.

 

 

Yazarlar