14.01.2025 - 18:11 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
DUYGU ERDOĞAN- 2019 yılından bugüne 22 milyon dolarlık yatırım alan Figopara ticari işletmeler ve bankalar arasındaki finansal süreçleri dijitalleştiren bir finansal teknoloji şirketi...
Figopara’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, “Ülkemizin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sına baktığımızda yüzde 70’i KOBİ’ler tarafından üretiliyor ancak toplam kredi havuzundan aldıkları pay maalesef yüzde 10’un altında. Figopara tam da bu noktada devreye giriyor” diyerek ayda yaklaşık 2.5 milyar TL’lik finansal kaynağı, Türkiye’deki binlerce KOBİ’yle buluşturduklarını söylüyor. Koray Bahar, hem bir girişimci, hem de bir yatırımcı olarak fintek’in işleyişini, gelişimini ve planlarını Milliyet Executive ile paylaştı...
Finansal teknoloji şirketinizin ana hedef ve kapsamını anlatır mısınız?
KOBİ’lerin ve işletmelerin finansmana erişimlerini kolaylaştıran, finansal hizmetler geliştiren bir teknoloji şirketiyiz. Teknolojimiz ve finans kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz güçlü iş birlikleri sayesinde önemli bir ihtiyaç olan nakde erişimi kolaylaştırıyoruz.
Bugün ayda yaklaşık 2.5 milyar TL’lik finansal kaynağı, Türkiye’deki binlerce KOBİ’yle buluşturuyoruz. Figopara, bir önceki şirketimiz olan Foriba’nın bir iştiraki olarak 2016 yılında kuruldu. 2019 yılında Foriba’dan çıkış yaparken Figopara’yı da ayrı bir şirket haline getirdik. 2019 yılından bugüne 22 milyon dolarlık yatırım aldık. Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Eczacıbaşı Momentum, Finberg, Abdul Latif Jameel General Technology Ventures, İş Bankası Maxis Girişim Sermayesi Fonu (GSYF), Logo Yazılım, Sabancı Ventures, ScaleX Ventures, TechOne Venture Capital ve Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki TKYB Sermaye Fonu gibi finansal teknolojiler ve girişim ekosisteminde bu kadar çok sayıda güçlü kurumun yatırım için bir araya geldiği bir şirket olmak da bizi ayrıca gururlandırıyor.
Figopara hızlı büyümesini sürdürüyor. Son 2 yıla baktığımda dolar bazında gelirimizi 10 kat artırdık. Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin ödüllendirildiği Deloitte Technology Fast50 listesine bu yıl ikinci sıradan giriş yaptık.
İşimizin kapsamının detaylarına inecek olursak, Türkiye’de toplam kredi hacminde KOBİ’lerin payı gittikçe daralıyor. Aslında ülkemizin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sına baktığımızda yüzde 70’i KOBİ’ler tarafından üretiliyor ancak toplam kredi havuzundan aldıkları pay maalesef yüzde 10’un altında. Figopara tam da bu noktada devreye giriyor. Finansal kuruluşlarla yapmış olduğumuz güçlü iş birlikleri sayesinde KOBİ’lere ve işletmelere ‘Tedarikçi Finansmanı’, ‘Fatura Finansmanı’ ve kredi ürünlerimizle finansmana erişimde aracılık ediyoruz. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde işletmeler kolay ve hızlı bir şekilde nakde ulaşıp acil finansman ihtiyacını karşılarken, üretimlerini ve hizmetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürebiliyor. Tedarikçi Finansmanı büyük ölçekli firmalara düzenli olarak mal veya hizmet sağlayan tedarikçilerin alacaklarını fatura vadesinden önce tahsil etmelerini sağlıyor. Tedarikçi böylece, uygun koşullar altında tahsilatını gerçekleştirerek likidite sorununu çözüyor.
Bir diğer hizmetimiz Fatura Finansmanı ile bankalardan finansman desteğinin çok hızlı bir şekilde sağlanmasına aracılık ediyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojik modelle, ticari işletmelerin mali verileri ve e-fatura bilgilerini analiz ediyor, mali durumlarını ve ticari faaliyetlerini değerlendirerek her müşteri için özel bir puanlama oluşturuyoruz. Firmaların ticari faaliyetlerinin değerlendirilmesi sonucunda oluşan puana göre tahsil edebilecekleri faturalar için uygun banka teklifleri sunuyoruz.
Bu iki temel ürünümüzün dışında spot kredi, taksitli ticari kredi ve çek finansmanı ürünlerimizi devreye aldık. Böylece, ticari işletmelerin ihtiyaç duyabileceği tüm ürünleri ve çalışabileceği tüm finansörleri bir arada sunan bir platform olarak hizmet veriyor, banka ile kredi ihtiyacı olan şirket arasındaki güveni inşa ediyoruz.
Özellikle içinden geçtiğimiz konjonktürde tüm sektörler için en önemli konu başlıklarından biri de piyasadaki risklerin takibi. Bu doğrultuda, şirketlerin piyasada çalıştıkları müşterilerinin risklerini güncel olarak takip edebilmelerine olanak tanıyan, yapay zekâ destekli FigoSkor isimli yeni ürünümüzü hayata geçirdik.
Kurduğumuz iş modelimizle hem işletmelere sağladığımız fayda hem de banka - fintek iş birliğinin doğru bir örneği olarak sektöre değer kattığımıza inanıyorum. Bu model, yalnızca KOBİ’lere ve işletmelere yenilikçi çözümler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sektörümüzde iş birliği ve sürdürülebilir büyüme için bir köprü görevi görüyor.
‘Türkiye fintek alanında önemli potansiyele sahip’
Türkiye fintek alanında nasıl bir potansiyele sahip? Bu alanda gördüğünüz iyileşmeler nelerdir?
Türkiye, fintek alanında genç ve dijitalleşmeye yatkın nüfusu, teknolojik altyapısı ve regülasyonlarla desteklenen ekosistemi sayesinde önemli bir potansiyele sahip. Finansal teknoloji şirketlerinin 2024 yılının ilk üç çeyreğinde, yatırım tutarlarında tarihi rekorlar kırdığı bir dönemi geride bıraktık. Sektörde bazı şirketlerin hâlâ yatırım turlarının devam ettiği göz önüne alındığında 2024 yılını finansal teknoloji şirketlerinin toplamda 500 milyon dolara yakın yatırım ile tamamlanacağını düşünüyorum. Bu bağlamda fintek sektörü dijital dönüşüm ve teknolojik yeniliklerin etkisiyle küresel ölçekte ve Türkiye’de hızla büyümeye devam ediyor.
Aynı zamanda bir girişimci ve yatırımcı olarak alanlarında yeni girişimler geliştirmek ve büyütmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?
Çevik yapıya sahip, güçlü ekibi olan, yenilikçi ve iyi bir nakit akışı yönetimi olan girişimler için başarıya ulaşmak çok da zor değil. Özellikle sağlıklı nakit akışı yönetimi 2025 yılı için de kritik başarı faktörlerinden biri olacak.
Girişimciler ve yatırımcılar için fintek gibi hızla gelişen bir alanda başarılı olmak, sağlam bir strateji ve sürekli yenilikçilik gerektiriyor. Öncelikle, girişimcilerin müşteri odaklı bir yaklaşım benimseyerek gerçek sorunları çözmeye odaklanmaları önemli. Yatırımcılar ise uzun vadeli düşünerek yenilikçi, ölçeklenebilir ve küresel çapta da sorunu çözebilen iş modellerine sahip girişimleri destekliyor. Bu nedenle girişimlerin global pazarlara açılma potansiyelini göz önünde bulundurarak iş fikirlerini şekillendirmelerini tavsiye ederim.
Şirketiniz sayesinde girişimlerden KOBİ’lere kadar geniş bir ölçekte işletmeler fayda sağlıyor... Gelecekte yenilerine ulaşmak ve farklı iş birlikleri olacak mı?
Figopara olarak KOBİ’lerin ve işletmelerin finansal ihtiyaçlarına geniş bir yelpazede aracılık sağlıyoruz. Şirketlerin sağlıklı bir nakit akışı yönetimiyle büyüme yolculuğunu hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, banka iş birliklerimizle sunduğumuz çözümleri daha da çeşitlendirmek ve farklı finansal enstrümanlara erişimimizi artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Artık finansal hizmetlere erişmek için bankalar dışında aracı kanalların daha iyi bir büyüme sergileyeceğini ve talep alacağını düşünür müsünüz?
Elbette. Aslında “artık” değil, halihazırda da banka dışında aracı kanallar olan finteklerin, servis bankacılığı platformlarının, açık bankacılık çözümlerinin ve dijital bankaların büyümeyi sürdürdüğünü görüyoruz. Bunun temelinde kapsayıcılık yatıyor. Bankalarla ilişkisi olmayan veya finansal hizmetlere sınırlı erişimi olan bireyler için banka dışındaki kanallar önemli bir alternatif haline geliyor. Finansal hizmetleri geniş kitlelerin kullanımına sunuyor.
Ayrıca günümüz müşterileri, işlemlerini daha hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek istiyor. Geleneksel bankacılığın bazen yavaş ve karmaşık süreçleri, finteklerin sunduğu alternatif çözümleri daha cazip hale getiriyor. Müşterilere daha kişiselleştirilmiş ve ihtiyaçlarına uygun finansal çözümler sunabiliyor. Bu da müşteri memnuniyetini artırıyor. Hem bireysel hem de kurumsal müşterilere finteklerin sundukları esneklik, hız ve erişim kolaylığı, bugün finteklerin bankalarla güçlü iş birliklerine imza atmalarını sağlıyor. Böylelikle finansal hizmetlere erişim konusunda daha kapsayıcı ve inovatif bir ekosistem oluşmasının önü açılıyor.
Girişimcilik platformunda dünyada dikkatinizi çeken uygulamalar var mı? Yeni yatırım planlarınız içinde olanlar var mı?
Dünya genelinde girişimcilik ekosisteminde dikkat çeken pek çok yenilikçi uygulama var. Özellikle finansal hizmetlerde kişiselleştirilmiş deneyimler sunan yapay zekâ tabanlı çözümler, çevre dostu yeşil finans girişimleri ve gömülü finans uygulamaları dikkat çekiyor.
Örneğin, tüketicilere alışveriş sırasında anında kredi seçenekleri sunan ‘Buy Now, Pay Later’ (BNPL) modelleri ya da dijital bankacılığın ötesine geçerek çeşitli sektörlerde entegre finansal çözümler sağlayan platformlar ya da Figopara gibi alacak finansmanını yöneten alternatif finansman modelleri hızla büyüyen alanlar arasında yer alıyor. Figopara olarak biz de hem sektöre değer katmayı hem de müşterilerimize daha geniş kapsamlı çözümler sunmayı hedefliyoruz.