24.10.2014 - 15:40 | Son Güncellenme:
Ünlü yazar, Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Mario Levi’nin yazarlık hayatı özel bir sempozyum ile kutlandı.
Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Yazarlığının 30. Yılında Mario Levi” başlıklı sempozyum, 22 Ekim Çarşamba günü Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Edebiyat ve çeviri dünyasının önde gelen isimleriyle akademisyen ve öğrencileri bir araya getiren sempozyuma, Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimleri Doğan Hızlan, Buket Uzuner, Ayfer Tunç, Ece Erdoğuş ve Selim İleri de konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Jale Parla’nın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda Doç. Dr. Ali Budak, Doç. Dr. A. Melda Üner ve Prof. Dr. Yakup Çelik, Levi’nin kitaplarını bilimsel olarak incelediler. İkinci oturumda ise Levi’nin kitapları çevirmenlerinden gözünden değerlendirildi. 2013 yılında “İstanbul Bir Masaldı” kitabını çeviren İspanyol editör Pablo Moreno, Levi’nin kitaplarının Türkiye’nin dış dünyada yanlış imgelenmesinin önüne geçtiğinden bahsederken, bir İstanbul aşığı olduğunu belirten Barbara Yurtdaş ise Levi’nin eserlerini çevirmeye bir okur olarak karar verdiğine değindi.
Üçüncü ve son oturumda söz alan yazarlar Levi’nin üslubunun yanı sıra kişiliğiyle ilgili de yorumlarda bulundu. İlk olarak söz alan Doğan Hızlan; “Mario’yu hem edebiyat tarihi için önemsiyorum hem İstanbul tarihi için…” diyerek Levi’nin kitaplarındaki saklı tarihe vurgu yaptı. Ece Erdoğuş; “Tezimde Mario Levi’nin hikayelerinin izini sürdüm” derken, Buket Uzuner ünlü yazardan “Unuttuğumuz mizahı, oyunu bizlere hatırlatıyor” diyerek bahsetti. Yazar ile dostluklarından yola çıkarak bir konuşma yapan Ayfer Tunç sözlerini “30 yıldır yazdığı için, benimle aynı dilde yazdığı için Mario’ya çok teşekkür ediyorum. Nice 30 yıllara…” dedi. Teşekkür konuşmasından önce mikrofonu alan Selim İleri ise Levi için “Daha 19 yaşında nitelikli bir yazardı” diyerek, çocukluğundan bu yana tanıdığı Levi’nin edebiyatımızdaki önemini dile getirdi.
Yeditepe Üniversitesi GSF konferans salonunu dolduran konuk ve konuşmacı yazarlara uzun uzun teşekkür eden Mario Levi sözlerini; “Bir söz verelim, bir söz alalım. 50. yılda buluşmak üzere” diyerek noktaladı.