Kültür SanatTürünün tek örneği

Türünün tek örneği

25.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Heavy metale çelloyla yeni bir soluk getiren Apocalyptica’nın son albümü "Cult"un genişletilmiş özel baskısı piyasada.

Türünün tek örneği

Türünün tek örneği

Heavy metale çelloyla yeni bir soluk getiren Apocalyptica’nın son albümü "Cult"un genişletilmiş özel baskısı piyasada.

ASLI ONAT

Türünün tek örneği
Klasik müzik ile heavy metal arasındaki sınırın aslında çok şeffaf olduğunu kanıtlayan Apocalyptica, çelloyla Metallica parçaları yorumlayan bir grup olarak tanındı. Finlandiya’daki Sibelius Akademisi’nin çello bölümünün öğrencilerinden Eicca Toppinen, Max Lilja, Paavo Lotjonen ve Antero Manninen’den oluşan topluluk, önceleri eşe dosta çaldıkları bu yorumları bir konserde seslendirince kıyametler koptu. Böylece ilk albümleri "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos"un (1996) yolu açıldı. Çellonun böylesine asi bir enstrümana dönüşmesi, klasik müzik çevrelerini de ikiye bölmüştü. Çünkü amfiye bağlanan çelloların sesleri, elektrogitarlardan farksızdı ve tabu namına ne varsa yerle bir edilmişti. Grup, bu çalışmasıyla Metallica’dan da övgü aldı.
İkinci albümleri "Inquisition Symphonyöde ise Metallica, Sepultura, Faith No More ve Pantera yorumlarının yanı sıra, grubun beyni Eicca Toppinen’in özgün besteleri de yer alıyordu. Apocalyptica, böylece yalnızca iyi yorumlar yapabilen bir topluluk olmadığını da kanıtladı. Grup, bu albümlerinin turnesi kapsamında İstanbul’a ve Ankara’ya da uğrayarak konserler vermişti.
Son albümleri "Cult" ise Eicca Toppinen’in besteci yönünün gitgide geliştiğini gösterdi. Sonrasında grubu, Şebnem Ferah’ın "Perdeler" şarkısına eşlik ederken dinledik. Bu arada eleman değişiklikleri de oldu: Antero Manninen’in yerini Helsinki Filarmoni Orkestrası’nın ‘metalci’ çellisti Perttu Kivilaakso aldı ve Max Lilja gruptan ayrıldı.
Grubun firması Universal son albümleri "Cult"ın çift CD’lik özel baskısını geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdü. Bu ‘duble’ albümde "Cult" CD’sine grubun single’ları ve konser kayıtları eşlik ediyor. İkinci CD’de Guano Apes solisti Sandra Nasic’in vokal yaptığı "Path Vol.2" ve Farmer Boys’dan Matthias Sayer’in sesiyle eşlik ettiği "Hope Vol.2" ile "Harmageddon", "Nothing Else Matters" ve "Inquisition Symphonyönin canlı kayıtlarını dinleyebilirsiniz.

Apocalyptica
Cult (özel baskı)
Universal






KÜLTÜR & SANAT









































Yazarlar