Kültür SanatTate Modern

Tate Modern

25.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tate Modern

Tate Modern


Milenyum'da sanat köprüsü


       Londra'da bir zamanlar elektrik üretim merkezi olarak kullanılan Bankside Power Station, artık çağdaş sanata hizmet verecek.
       Dünyanın en önemli sanat merkezlerinden biri olan Tate Gallery, bu tarihi binayı Tate Modern adı altında restore ederek, 2000 yılının mayıs ayında sanatseverlere açacak. Thames nehrinin kıyısında yer alan bina, karşı kıyıdaki St. Paul Katedrali'ne bir köprüyle bağlanacak. Milenyum Köprüsü adı verilen bu köprü, 21. yüzyılda Londra'nın simgesi olacak.
       Yedi kata yayılan Tate Modern, tamamlandığında, kuşkusuz tüm dünyadaki modern sanat galerilerinin en önemlilerinden biri durumuna gelecek. Bu nitelemede hem Tate Gallery'nin uzun yıllara yayılan saygınlığının etkisi olacak, hem de 20. yüzyıla damgasını vurmuş sanatçıların yapıtlarından oluşan dev koleksiyonunun. İşte Tate Modern'de yapıtları yer alacak sanatçılardan birkaç örnek: Picasso, Matisse, Duchamp, Dali, Moore, Bacon, Giacometti, Pollock, Rothko, Andy Warhol...
       Galeride, aynı zamanda 21. yüzyıl sanatının ilk hit yapıtları da yer alacak.
       Tate Modern'in, gerek geçmişten geleceğe uzanan yapısı, gerekse Milenyum Köprüsü nedeniyle Londra'daki kültür turizmine önemli katkıda bulunması bekleniyor. Bu konudaki beklenti, galerinin her yıl Londra ekonomisine 90 milyon sterline (75 trilyon TL) varan bir katkı sağlayacağı yönünde.
       Tate Modern'in, 134 milyon sterline (115 trilyon TL) mal olması bekleniyor. Bu paranın büyük bölümü Milenyum Komisyonu ve İngiltere Sanat Konseyi'nin fonundan karşılanacak. Ayrıca aralarında Türkiye'de de yatırımları olan Unilever firmasının da bulunduğu sponsorların katkısı var.
       Bugün Tate Modern'e dönüştürülen Bankside Power Station (Kıyı Güç İstasyonu), mimari açıdan da Londra'nın en önemli binalarından biri. Yapının mimarı Liverpool Anglican Katedrali'nin mimarı ve Kırmızı Telefon Kulübeleri'nin yaratıcısı da olan Gilles Gilbert Scott. Binayı galeriye dönüştüren mimarlar ise, İsviçreli Herzog ve De Meuron. Bu iki mimarın imzasını taşıyan 148 yapı çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüle değer görülmüş.