23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Evrim Altuğ - İstanbul Tophane’deki eski Antrepo bölgesinde, Mimar Emre Arolat imzası ile 1960 tarihli Sedad Hakkı Eldem yapısına saygın dokunuş ile dikkat çeken İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne (İRHM), tarihindeki en kapsamlı koleksiyon bağışı yapıldı. Lale ve Cengiz Akıncı çifti resim, heykel ve seramik temelli çağdaş sanat koleksiyonlarını Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen İRHM’ye bağışladı.
İkili sanat koleksiyonlarını İHRM’ye bağışlamalarının yanı sıra Naile Akıncı’nın anısına başarılı öğrencilere burs verecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde öğrenim gören kız öğrenciler arasından mezuniyet sınavlarında gösterdiği başarı gözetilerek yapılacak seçim sonucunda “Naile Akıncı Sanat Ödülü ve Yüksek Lisans Bursu” hayata geçirilecek.
Anneden hediye
Bu kapsamda, Cengiz Akıncı ile Lale Akıncı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Milliyet’in sorularını yanıtladı: Cengiz Akıncı, projenin merhum sanatçı annesi Naile Akıncı ile ilişkisinden ve içeriğinden söz ederken, özetle şunları vurguladı: “Ben onun Yüksek Resim Bölümü Zeki Kocamemi atölyesindeki öğrencilik döneminde doğmuşum ve 1952 yılında Akademi’den mezun olduğu zaman yedi aylıkmışım. Onun “Akademi sevgisinden” bu çevreye dahil çeşitli kuşaklardan ressamlardan ve resim sanatından hep etkilendim. Henüz çok gençken, 16 yaşındayken koleksiyon yapmaya başladım. Koleksiyonumun yaklaşık 30 parçalık önemli bir nüvesini annem bana hediye ettiği gibi o yaşlarda plastik sanat yapıtlarını edinmem için maddi katkıda da bulundu. 1983 yılında Lale ile evlendim. Annemin mensup olduğu kuruma olan sevgisinden, görüşlerinden ve yakın çevresindeki çeşitli kuşaklardan dostları olan sanatçılardan Lale de etkilendi ve onları çok sevdi. Evlilik sürecinde aldığımız her önemli kararda olduğu gibi, işbu kararı da müştereken aldık. Kanımızca, Türk plastik sanatları resim sanatı bakımından âdeta Louvre Müzesi konumunda olduğuna inandığımız İRHM’yi yasal varislerimiz arasına dahil ettik. Bilahare bir adım daha atarak işbu koleksiyon bağışının vefatımızdan sonra değil, biz yaşarken gerçekleşmesini öngördük. Ayrıca müzenin yaklaşık 20 yıl kadar önce o dönemki rektör Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin’in istemi üzerine ben hazırlamıştım. Aldığımız kararda bu çalışmamın da etkisi bulunmaktadır.”
MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi ise konuyla ilgili olarak “Sadece sayısıyla değil, içeriğiyle de dikkate değer bir bağış bu, çok çok iyi örnekler var koleksiyonda. Müze koleksiyonlarının bazı eksik parçaları da bu bağış sayesinde tamamlanmış olacak. Müzemiz bu bağışlarla gücüne güç katarak ilerlemeye devam edecek. 10 yıllık uykudan sonra İstanbul’un ve ülkenin kültür-sanat hayatına hızla giren müzede şimdiye kadar dört önemli sergi açtık. Bu yıl içinde iki sergi daha yapacağız. Ancak Akıncı Koleksiyonu sergisinin çok ayrıcalıklı bir yeri var ve bunu hep koruyacak” dedi.
Koleksiyon 2 Eylül’de sergilenecek
Lale ve Cengiz Akıncı koleksiyonu küratörlüğünü Ali Kayaalp’in, koleksiyon sanat danışmanlığını Ebru Nalan Sülün’ün üstlendiği “Ar+ı 700” sergisiyle 2 Eylül’de sanatseverlerle buluşacak. İRHM Geçici Sergi Alanı’nda yer alacak sergi, 31 Ekim’e dek görülebilecek. Çoğunlukla Akademi mezunu sanatçıların yer aldığı koleksiyon ağırlıklı olarak 1930’lar sonrasını kapsayan eserlerden oluşuyor. 163 eser arasında Halil Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hüseyin Gezer, Zeki Kocamemi, Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Léopold Lévy, Nuri İyem, İsmail Hakkı Oygar, Aliye Berger, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Burhan Uygur, Naile Akıncı, Eşref Üren, Neş’e Erdok, Tiraje Dikmen, Cemal Tollu, Cevat Dereli, Nedim Günsür, Elif Naci, Ercüment Kalmık, Eren Eyüboğlu, Neşet Günal, Şükriye Dikmen, Ferruh Başağa, Utku Varlık, Turan Erol gibi öncü sanatçıların yapıtları yer alıyor.