Kültür SanatGenç sanatçılar dünyadan dertli

Genç sanatçılar dünyadan dertli

28.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Bu yıl sekizinci edisyonuyla genç ve yeni mezun sanatçıları buluşturan BASE başladı. Sergilerde bu kez şiddete uğrayan kadınların, çocuk gelinlerin, maden facialarının ve iklim krizi eşiğindeki dünyanın çığlığı yükseliyor

Genç sanatçılar dünyadan dertli

Melisa Vardal - Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun 132 genç sanatçının eserlerini bir araya getiren BASE sergisi, sekizinci edisyonuyla sanatseverlerle buluştu. Genç yetenekler, resim, heykel, seramik, fotoğraf, video ve yeni medya gibi farklı disiplinlerde ürettikleri 150’ye yakın eserle; kadına yönelik şiddet, çocuk gelinler, iklim krizi, kentsel dönüşüm, tüketim çılgınlığı, maden faciaları, adaletsizlik, savaş ve göç gibi toplumsal meselelere dikkat çekiyor. Sekiz yıldır yeni mezun sanatçılarla sanat alanında faaliyet gösteren farklı aktörler arasında iletişimi ve iş birliğini teşvik ederek, genç yetenekleri öne çıkaran BASE, 1 Aralık’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık. The Ritz-Carlton Residences’da yer alan BASE, BASELECTED 2024, “Konuk Ülke Azerbaycan”, “İyi Bak Dünyana”, “Zamanın İzinde”, “Baselected Koleksiyoner Edisyonu” ve Bir Adım Var Vakfı sergileri ile birlikte toplam yedi farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 

Haberin Devamı

BASE’de genç yetenekler, günümüzün önemli toplumsal sorunlarına dikkat çekiyor. İrem Öyün’ün “Özgürlük Yolunda” adlı eseri, dünyanın farklı ülkelerindeki taciz ve tecavüz istatistiklerini çarpıcı bir şekilde sunarak izleyiciyi rahatsız ediyor. Mahzun Kaplan ise “Kader” adlı işiyle Bartın’daki maden faciasını anımsatarak, “Kader mi ihmal mi?” sorusunu soruyor ve ışık-gölge oyunlarıyla madencilerin zorlu çalışma koşullarına dikkat çekiyor. Nilüfer Kalem’in “Taşların Yerinden Oynaması” adlı çalışması seramik çamuruyla yapılmış iki cübbe ile adalet sistemine dair sorgulamalar yapıyor. Dikkat çeken bir diğer eser ise Eda Nur Bardakçı’nın “Gölgede Kalan Eğitim” enstalasyonu. Bardakçı, sandalyenin etrafında oturan kız çocuğu ayaklarını anımsatan yerleştirmesinde eğitim hakkına ve kız çocuklarının geleceğine vurgu yapıyor. Genç sanatçıların eserlerinde bu önemli toplumsal sorunların yanı sıra tüketim toplumuna eleştirel bir bakış açısı da öne çıkıyor.

Haberin Devamı

‘Zamanın izindeler’

Gençler eserlerinde dünyanın yaşadığı iklim krizi, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi konuları da es geçmiyor. İkinci katta yer alan “Zamanın İzinde” sergisinde gençler atık tabak çanakları sanat malzemesine dönüştürerek tüketime karşı yeniden üretimi savunuyor. Jumbo’nun desteğiyle açılan sergide çorba kepçeleri hashtag’lere kaseler dünyaya kırık seramikler tarlalara dönüşüyor.

Yazarlar