İstanbul Komedram Oyuncuları, Babylon’da birbiriyle alakasız üç oyundan oluşan “Eller Yukarı Bu Bir Oyunduröu sahneliyor
Birbiriyle alakasız üç
oyun... “Adam Yiyen Adamlar", “Adam Vuran Adamlar", “Pasta ve Telaş"... Aralarındaki tek ilişki, aynı zamanda, aynı mekânda, aynı oyuncular tarafından ve art arda oynanmaları. Bu da bir araya gelmeleri ve ilişkilendirilmeleri için yeterli bir neden gibi duruyor şimdilik. Oyunun yazarı ve yönetmeni Berkun Oya’ya göre böyle bir zorunluk da yok zaten.
Mekâna uygun sanat
Üç oyun, “Eller Yukarı Bu Bir Oyundur" adı altında, İstanbul Komedram Oyuncuları tarafından, bu akşam saat 21.00’de Babylon’da sahnelenecek.
Son zamanlarda “sanat için mekân" anlayışının dışında bir yaklaşımla “mekâna uygun sanat" yapılmaya başlandı. Oyun, Babylon için tasarlanmış olduğundan bu yaklaşıma da uygun düşüyor. Oya, dekor ve oyuncuların devinimlerinin Babylon düşünülerek hazırlandığını anlatıyor:
“Oyunu Babylon’un minimal mekânında sunabilecek şekilde tasarladım. Minimalize bir dekor ve oyunculuktan yanayız."
Ali Atay, Berkun Oya, Durul Bazan, Enis Üçer’in rol aldığı oyunun konusunu anlatmaksa Oya’ya göre, güç. Ancak yapmak istedikleriyse zaten sahnede:
“Sahnede yaptığımız iş var. Oluşturmaya çalıştığımız dili tanıtmak istiyoruz. Oyunumuzda çok uzun, ne zaman bitecek diye beklenen tiradlar yok. Kısa kısa diyaloglardan oluşuyor oyun. Dinamizmi temel aldık. Televizyonda hiçbir görüntü, birkaç saniyeden uzun kalmıyor artık. Sürat felakettir, sözü sadece
araba kullanırken geçerli hale geldi. Oyunlarda da bu hızı görmek mümkün.
“ ‘Adam Vuran Adamlar’da adam vuran adamlar, ‘Adam Yiyen Adamlar’da ise adam yiyen adamlar var aslında. Bu bir oyun; yani anlatmak değil, izlemek gerek. ‘Pasta ve Telaş’ ise televizyonda hergün izlediklerimize dair."
Farklı bir kitle
Oyunun Babylon’da gösterilmesinin getirisi ise, her zamanki tiyatro izleyicisinden daha farklı kitlelere de ulaşma imkanı sunması:
“Buraya oyun izleyeceğim mantığıyla gelmeyecek insanlar. Babylon çok keyifli bir mekân. Burada, bir de böyle bir şey göreceğiz diye gelmelerini istiyoruz. Farklı bir tiyatro deneyimi olmalı..."
“Eller Yukarı Bu Bir Oyundur", topluluğun profesyonel anlamdaki ikinci oyunu: “Bu yıl daha profesyonel bir çalışma yaptık. Topluluğun tavrı oluşmaya başladı. Bu oyunu daha önce de dört oyundan oluşan farklı bir konseptle sunmuştuk, ama bu yılki çalışmamız farklı."