Kültür SanatDünyanın sonu 2012’de mi?

Dünyanın sonu 2012’de mi?

09.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın sonu 2012’de mi?

Dünyanın sonu 2012’de mi





Dünyanın sonu 2012’de mi
Gizem denince artık Bermuda Şeytan Üçgeni’ne bile burun kıvırır olduk. Bütün o ‘gemiler nasıl battı, uçaklar nasıl düştü’ sorularının zihnimizde basit bir yanıtı var: Manyetik alan. Ama nasıl yani? Gizemler meselesinin de mi içini boşaltmışız? Rahmetli bilim insanı Kaptan Cousteau, 70’lerin sonuna doğru, okyanusun derinlerinde sıcak ve soğuk suyun birbirine karışmadan durmasının tek ikna edici yanıtını Kur’an’da bulmuş ve Müslüman olmuştu. Elbette bilimsel bir açıklama olamazdı önüne çıkan. Ama yine de tatminkârdı! Adamın ruhu ikna olmuştu.
Neyse ki en azından tarihi gizemler hâlâ bir muamma. Çünkü araya giren zaman, insanı ancak varsayımlara kadar götürebiliyor. İnsanlığın geçmişi çözümlenemeyen sırlarıyla tam orada durmaya devam ediyor. 2.5 milyon yılı aşkın bir dönem, arkeologlar tarafından santim santim inceleniyor. Eski dünyaya ait olsa da zaman aşımına uğramayan gizemler arasından bir çoğuna aradığımız yanıtı, Brian M. Fagan’ın hazırladığı "Eski Dünya’nın Yetmiş Büyük Gizemi / Eski Uygarlıkların Sırlarının Çözümü" adlı kitapta bulabilecek miyiz dersiniz? Oğlak Yayınları Güzel Kitaplar tarafından yayımlanan, kuşe kâğıda basılı bu derleme, her biri gerekli görsel malzemeyle desteklenmiş, eski dünyaya ait 70 haşmetli giz içeriyor. Fagan, yüz yıl öncesine kadar ‘eski dünya’nın Mısır, Yunanistan, Yakındoğu, Mezopotamya ve Roma’yı içeren eski Akdeniz dünyası olarak kabul edildiğini söylüyor. Günümüzde ise ‘eski dünya’ teriminin Afrika insanlarından Meksika’da ilk mısır ekenlere ve Çin imparatorluk gömülme adetlerine kadar her şeyi kapsadığını ekliyor sözlerine. Fagan’a göre yüz yıl öncesinin ‘eski dünya’sı, günümüz küresel arkeolojik dünyasına kıyasla bir köy gibi kalıyor.
Geride bıraktığımız yüzyıl boyunca dünyanın tanınmış gizleri hakkında pek çok kitap yazılmış olmasına rağmen, Fagan’ın el attığı bu ‘eski dünya’ gizleri, mahremiyetini hâlâ büyük ölçüde koruyor. Mesela Fagan nelerden bahsetmiş derseniz mönüden şunları seçebiliriz: İlk Amerikalılar kimlerdi? Bir zamanlar Ana Tanrıça kültürü var mıydı? Maya uygarlığı neden aniden çöktü? Dünyayı ve ilk uygarlıkları mahveden asteroidler ve kuyruklu yıldızlar mıydı?
Kitap ise şu bölümlerden oluşuyor: "Mitler ve Efsaneler: Saklı Gerçekler mi?", "Taş Devri’nin Sırları", "Eski Uygarlıklar", "Mezarlar ve Kayıp Hazineler", "Eski ve Çözülmemiş Yazılar" ve "Uygarlıkların Çöküşü". İlk bölümde "Iason ve Argonatlarödan "Kutsal Ahit Sandığı"na, "Nuh’un Gemisi"nden "Atlantis"e, "Kutsal Kâse"den "Torino Kefeni"ne, "Troya Savaşı"ndan "Maya Efsanesi"ne, "Aztlan ve Aztek Göçü"nden, "Dünyanın sonu 2012’de mi"ye kadar 16 saklı bilgi yer alıyor. "Taş Devri’nin Sırları"nda dillerin nasıl geliştiğinden "Neanderthaller’e ne oldu"ya, "Buz adam Ötzi"den Stonehenge’in nasıl yapıldığına, Hint Avrupalılar’ın nereden geldiklerine kadar toplam 14 gizem var. "Eski Uygarlıklaröda, eski Mısırlılar siyah Afrikalılar mıydı, piramitler ve dikilitaşlar nasıl yapıldı, Tutankhamon bir cinayete mi kurban gitmişti ve İnkalar neden çocuk kurban ediyordu gibi 19 gizemin sırrı açıklanmaya çalışılmış. "Mezarlar ve Kayıp Hazineleröde 55 numaralı Mısır mezarının sırrı ve Büyük İskender’in kayıp lahdi gibi beş önemli gizeme yer verilirken alfabenin doğuşundan İndus yazısına, Etrüsk alfabesinden Rünik yazıya, Rongorongo’ya, Zapotek ve Kıstak yazılarına kadar toplam 10 gizem de "Eski ve Çözülmemiş Yazılaröda meraklı okuyucuyla buluşuyor. Kitap, Minos Uygarlığı’nın çöküşünden Roma’nın, Moche’nin, Maya’nın ve Anasaziler’in yıkılışına, El Nino’lardan, uzaydan gelen büyük felaketlere kadar toplam altı gizemin yer aldığı "Uygarlıkların Çöküşü" bölümüyle kapanıyor. Oğlak Yayınları tarafından bu çalışmanın devamının getirileceğini belirtelim.

Hazırlayan: Brian M. Fagan
Çeviren: Mehmet Harmancı
304 sayfa
40.000.000 TL.