08.04.2016 - 15:02 | Son Güncellenme:
Sanatsal programlama ve planlaması Pozitif tarafından üstlenilen festivalin açılışı İdil Biret’inEnder Sakpınar yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile vereceği konserle gerçekleşecek. Festival,açılış konserinin ardındanLondra Oda Orkestrası, Vladimir Ashkenazy, Daniel Kharitonov, LucienneRenaudin-Vary, Fazıl Say, Monica Molina, Bilkent Senfoni Orkestrası, İbrahim Yazıcı, Nazım Hikmet Korosu, Zürih Tonhalle Orkestrası, LionelBringuier, GautierCapuçon, PatriciaKopatchinskaja ve Lura gibi dünyaca ünlü sanatçıları ve orkestraları ağırlayacak.
75’inci yaşını kutlayan usta sanatçı İdil Biret’e “Onur Ödülü”
12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, müzik dünyasının en büyük piyano virtüözlerinden biri kabul edilen İdil Biret’in Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile 20 Ağustos Cumartesi 21.00’de D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de vereceği konserle başlayacak. İdil Biret'e Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali tarafından "Onur Ödülü"nün takdim edileceği açılış gecesinin programında,Biret'in üstün yorumuylaEdvardGrieg'in piyano repertuarına kattığı başyapıtı La Minör Konçerto seslendirilecek.
Günümüzün en geniş repertuvarına sahip piyanistlerinden Biret, 1957 yılında dünyanın en köklü müzik okulu Paris Konservatuvarı’nı "Birincilerin Birincisi" unvanıyla bitirdi. Henüz 8 yaşındayken Paris Radyosu'nda ilk resitalini veren İdil Biret, günümüze dek sayısız ödül ve kayıtla, klasik müzik dünyasının takdirini kazandı. Türkiye'nin gurur kaynaklarından İdil Biret, halen dünyanın en önde gelen salonlarında konserler vererek 75. yaş kutlamalarına özel kayıtlar çıkarmaya devam ediyor.
Fazıl Say ve Genç Yıldızlar ilk kez bir arada
Fazıl Say,12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ndeki ilk konserinde 22 Ağustos Pazartesi 21.30’da genç müzisyenlerle Bodrum Kalesi’nde festivale özel bir projeyle yer alacak. Günümüzün önde gelen müzik festivallerinde konserler veren Dorukhan Doruk, festivalde Say'ın klasikleri arasında yer alan "Dört Şehir" Piyano ve Viyolonsel Sonatı’nı seslendirecek. Geleceğin en parlak kemancılarından biri olarak gösterilen ve yorumlarıyla eleştirmenlerden tam not alan Berfin Aksu, Say'ın piyano ve keman sonatını seslendirecek. Türkiye'nin yeni nesil genç solistlerinden piyanist Iraz Yıldız, konserde seyircilere sürpriz bir program sunacak. Konserin şan solistleri, Nazım Hikmet Korosu'nun genç yetenekleri olan Seda Taşpınar, Uğur Okay ve Gülcan Burcu Değirmenci de Fazıl Say şarkılarını yeni yorumlarıyla seslendirecekler.
Festivalde Akdeniz esintisi
“En iyi Latin Müziği Şarkıcısı” kategorisinde Grammy Ödülü’ne pek çok kez aday gösterilen İspanyol besteci, müzisyen ve aktris Monica Molina Festival’e özel bir orkestrayla 23 Ağustos Salı 21.00’de D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de konser verecek.
Babasının şarkılarını yeniden yorumladığı Mar Blanca albümü ile büyük beğeni toplayan ve Türkiye ile gönül bağını her fırsatta dile getiren İspanyol diva yeni albümünde yer alan şarkılarını senfoni orkestrası eşliğinde ilk kez Festival’de seslendirecek.
Bodrum Kalesi’nde izleyeceğimiz dünya müziğinin bir diğer ismi ise Carlos Saura’nın 2007 tarihli filmi Fados’ta söylediği “Flor dinhaesperanca” ile tüm dünyanın dikkatini çeken Lura olacak. Yükselen kariyerini PaulinoVieira, Bonga, PaulaFlores gibi isimlerle yaptığı düetlerle perçinleyen Lura, 27 Ağustos Cumartesi günü 21.30’da Bodrum Kalesi’nde eski ve yeni şarkılarından bir seçki sunacak.
Bu yıl da dünyaca ünlü orkestralar festivalde
12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, Vladimir Ashkenazy şefliğinde İngiltere’nin seçkin oda orkestralarından Londra Oda Orkestrası’nı (LondonChamberOrchestra) 21 Ağustos Pazar günü 21.00’de D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de ağırlayacak. Usta orkestra şefi Vladimir Ashkenazy'nin yönetimindeki Londra Oda Orkestrası müzik dünyasının yükselen iki yeteneği, piyanist Daniel Kharitonov ve trompetçi LucienneRenaudin-Vary’eeşlik edecek.
İngiltere'nin en eski profesyonel oda orkestralarından Londra Oda Orkestrası, kurulduğu günden bu yana dünyaca ünlü bestecilerin yapıtlarını ilk kez seslendirdi ve günümüz bestecileriyle prömiyerlere imza atmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü piyanist ve şef Vladimir Ashkenazy'nin yönetiminde festivale konuk olan Londra Oda Orkestrası, klasik müziğin özgürlüğe sembol olan iki büyük bestecisinin yapıtlarından oluşan programda, iki genç müzik dehasına eşlik edecek.
LucienneRenaudin-Vary, 2016 yılında Fransa'nın en prestijli klasik müzik ödüllerinden LesVictoires de la MusiqueClassique'de“En Büyük Yeni Keşif” ödülünün, Piyanist Daniel Kharitonov ise 2015 yılı 15.Uluslararası Tchaikovsky Yarışması'nın üçüncülük ödülünün sahibi. Kharitonov, Mariinsky Tiyatro Orkestrası, Tchaikovsky Senfoni Orkestrası ve 12 yaşından beri Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası’nın sürekli solistleri arasında yer alıyor.
Festival programında yer alan bir diğer büyük orkestra ise dünya çapında birçok ödüle sahip Zürih Tonhalle Orkestrası (TonhalleZurichOrchester) olacak. Orkestra, günümüzün en aktif ve genç şeflerinden LionelBringuier yönetiminde, iki farklı programla D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de konser verecek. Zürih Tonhalle Orkestrası 25 Ağustos Perşembe günü saat 21.00’deki ilk konserinde kayıtları ve performanslarıyla günümüzün en önemli çellistlerinden biri olarak gösterilen Fransız solist GautierCapuçon’a eşlik edecek.
Avrupa'nın en ünlü ve köklü müzik kurumlarından Zürih Tonhalle Orkestrası, 20 ülkeden 100'ün üzerinde profesyonel müzisyeni bir araya getiriyor. 1868 yılında kurulan orkestra bugüne dek RudolfBuchbinder, AlfredBrendel, Gidon Kremer, Sabine Meyer, Joshua Bell, Yo-Yo Ma gibi pek çok önemli isimle konserler verdi. Orkestra 2014-2015 sezonundan bu yana yeni müzik direktörü ve şefi LionelBringuier ile çalışmalarını sürdürüyor.
Kayıtları ve performanslarıyla günümüzün en büyük çellistlerinden biri olarak gösterilen GautierCapuçon, 2001 AndréNavarra Ödülü'nü kazanmasının ardından "Yılın Yeni Yeteneği" olarak anılmaya başlandı. 2004'te Borletti-Buitoni Vakfı Ödülü'nü alan sanatçıbugüne dek pek çok EchoKlassik ödülüne de layık görüldü. Berlin Filarmoni, Kraliyet Concertgebouw, Staatskapelle Dresden, New York Filarmoni, Londra Senfoni, Philadelphia Senfoni, Boston Senfoni gibi orkestralarla verdiği konserlerde, Sir John Eliot Gardiner, KirillPetrenko, GustavoDudamel, Charles Dutoit gibi şeflerle birlikte çaldı. İki yıl önce "Classed'Excellence de Violoncelle"i Paris'te kuran Capuçon, dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli genç çellistlere ders vererek ilham kaynağı oluyor.
Zürih Tonhalle Orkestrası, 26 Ağustos Cuma günü saat 21.00’de D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de gerçekleşecek ikinci konserinde ise klasik müziğin son dönemdeki en parlak yıldızları arasında yer alan keman virtüözü PatriciaKopatchinskaja’yaTchaikovsky'nin Keman Konçertosu’nda eşlik edecek. Sanatçının bu konçertoyu yorumladığı albümü geçen yılın en sevilen klasik müzik albümlerinden biri oldu. Son derece aktif bir solist olarak hem orkestra hem de oda müziği çalışmalarını sürdüren Kopatchinskaja'nın yalnızca bu sezon birlikte sahneyi paylaşacağı topluluklar arasındaStaatskapelle Berlin, La ChambrePhilharmonique, ChamberOrchestra of Europe, Houston Senfoni ve Seattle Senfoni Orkestrası yer alıyor.
Fazıl Say Nazım Oratoryosu’nu Bodrum’a taşıyor
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın başyapıtlarından Nazım Oratoryosu, anlatıcı solist Genco Erkal ve solistler SerenadBağcan, Arda Aktar, İdil Bursa, Gökçe Çatakoğlu, Çetin Özen eşliğinde 24 Ağustos Çarşamba saat 21.00’de D-MarinTurgutreis Ana Sahne’de yer alacak. Fazıl Say, 2001 yılında bestelediği, beş farklı bölümden oluşan ve Türkiye'de çok sesli müziğinin başyapıtları arasında yer alan Nazım Oratoryosu’nuİbrahim Yazıcı’nın yönetimindeBilkent Senfoni Orkestrasıile sahneleyecek. Fazıl Say’ın müzik direktörlüğünde Haziran 2015’te kurulan Nazım Hikmet Korosu, genç ve dinamik kadrosuyla bu görkemli konserde yer alacak.
Gün Batımı ve Sabah Konserleri
İzleyicilerin büyük beğeniyle karşıladığı Gün Batımı ve Sabah Konserleri, 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde de devam ediyor. Triopax, Ferhat Can Büyük, Çellistanbul, Emre Engin, Cansın Kara ve OxanaShevchenko, Aziz Bazikiönderliğinde Mavi Quintet, Boğuç Fagot Quartet, Ayşe Şenogul, Mehmet Ariç, Ezgi Anıl’ın konserleriyle festival programı renklenecek.
“Antik Şehrin Kapısı” olarak anılan Mindos Kapısı’nda 27 Ağustos Çarşamba saat 20.00’de Ezgi Anıl’ın solistliğinde gerçekleşecek “Paquito” Trio konseri festival katılımcılarına farklı bir deneyim sunacak.
Bodrum’un Kültür, Sanat ve Müzik Festivali
12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali bu yıl D-MarinTurgutreis ve Bodrum Kalesin’nin dışına çıkarak Adasofra, Gümüşlük Eklisia Kilisesi, TÜRSAB Kültür Merkezi ve Şevket Sabancı Parkı’nın yer aldığı buluşma noktaları ile tüm Bodrum’a yayılacak.
20-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek festivalde, klasik müziğin eşlik edeceği çeşitli yan etkinlikler düzenlenecek. Sahne İstanbul koordinatörlüğündeki çocuk atölyeleri, açık hava film gösterimleri, d.ream Akademi ile yemek atölyeleri ve büyüklere masal dinletileri festival takipçilerinin takviminde yer alacak. Ayrıca, Gaia Gallery küratörlüğüyle festival boyunca gerçekleşecek karma sergi herkese Bodrum’u kültür, sanat ve müzik ile deneyimleme fırsatı sunacak.
Festival Biletleri
12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ninbiletleri 12 Nisan Salı günü saat 11.00’den itibaren Biletix satış noktalarından, Biletix Çağrı Merkezi’nden ve Biletix web sitesinden, 11 Temmuz tarihinden itibaren de D-MarinTurgutreis gişelerinde satışa çıkıyor. Festivalin tüm bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı’na ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor.