16.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Seray Şahinler -Pandemi nedeniyle geçen yıl çevrimiçi olarak düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, normalleşme sürecine girdiğimiz bu dönemde izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 49’uncusu düzenlenecek festival 18 Ağustos-16 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un en keyifli açık hava mekânlarında gerçekleştirilecek. Festival, son 1.5 yıldır yaşadığımız sürecin akabinde repertuvarı ve yan etkinlikleriyle, “Başka bir dünya mümkün mü?” sorusuna müziğin diliyle yanıt arayacak ve geçirdiğimiz buhranlı günlerin ardından müzikseverlere adeta nefes olacak.
Yaklaşık bir ay boyunca Harbiye Cemil Topuzlu’dan Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’a, Fransız Sarayı’ndan ARTER’in bahçesi ve Saint Benoît Fransız Lisesi Avlusu’na uzanacak festival, Türkiye’den ve yurt dışından 30’dan fazla solist topluluk ile orkestrayı ağırlayacak. Atatürk Kent Ormanı, Fenerbahçe Parkı ve Yıldız Parkı’ndaki hafta sonu konserler ise ücretsiz olacak.
Birlik ve dayanışma çağrısı
Festivalin direktörü Efruz Çakırkaya, tamamen doğada gerçekleşecek festivalde hem seslendirilecek eserler hem yan etkinliklerle birlikte düşünmeyi ve düşündürmeyi hedeflediklerini söyledi. Çakırkaya, “Bu süreç gezegenin ve doğanın hükümdarı değil ufak bir parçası olduğumuzu hatırlamamız gerektiğini gösterdi. Pandemi, yaşadığımız gezegende varlığımızı sürdürmek için değişiklik yapmamız gerektiğini her geçen gün daha güçlü şekilde hissettiriyor. Festival tüm bu tahribatın ortasında kültür ve sanatın toplumda yaratabileceği gücün farkındalığıyla tüm paydaşlarıyla kendisini dönüştürmeyi hedefliyor. Birlik ve dayanışmayla kurulacak yeni gelecek için umutla çağrıda bulunarak başka bir dünya mümkün diyor” şeklinde konuştu.
Gençlere destek ustalara saygı
Koronavirüs önlemleri kapsamında tüm konserler yarı kapasiteyle izleyiciyi ağırlayacak. Biletler ise 25 Haziran Cuma günü satışa çıkacak. 49. İstanbul Müzik Festivali kapsamında düzenlenecek 21 konserde Fazıl Say, İdil Biret, Khatia Buniatishvili, Anna Vinnitskaya, Alexander Rudin, Berlin Filarmoni Orkestrası’na kabul edilen ilk Türk olan genç sanatçı Hande Küden, Paul Meyer, Simon Ghraichy, Martynas Levickis ve Ufuk-Bahar Dördüncü gibi isimler sahne alacak. Festival Türk müziğinin öncü isimlerinden İlhan Usmanbaş’ın 100. yaşını da kutlayacak. Usmanbaş’ın 1960 tarihli “Sekizil” adlı yapıtı öğrencilerinin besteledikleri eserler izleyiciyle buluşacak. UNESCO’nun Yunus Emre’yi anma yılı ilan ettiği bu yıl için festivale özel olarak Şirin Pancaroğlu ve Bora Uymaz tarafından kaleme alınıp Yunus Emre’nin dizeleriyle birleşen besteler ilk kez seslendirilecek. Festivalin Onur Ödülü, Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi Cihat Aşkın’a; Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Letonyalı besteci Pçteris Vasks’a sunulacak.