Kültür SanatAlgoritmanın büyüleyici dünyası

Algoritmanın büyüleyici dünyası

24.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yeni sergisinde algoritma ve bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár ile Gizella Rákóczy’nin eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Algoritmanın büyüleyici dünyası

2024 Macar–Türk Kültür yılı kapsamında düzenlenen “Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı” sergisi, Maurer, Molnár ve Rákóczy’nin bilgisayar, algoritma ve matematik aracılığıyla soyutlamanın sınırlarını genişletmesine odaklanıyor. Sergi böylece dijital çağın sanatsal araçlarını ve sanatçıların yenilik arayışlarını gündeme taşıyor.

Haberin Devamı

“Hesaplar ve Tesadüfler”, sanat ve matematiği, düzen ve düzensizliği bir araya getiren üç sanatçının çalışmalarını odağına alarak sanatseverlere soyutlama ile algoritmanın büyüleyici dünyasında bir yolculuk sunuyor. Maurer, Molnár ve Rákóczy’nin eserleri, sanatçıların yenilikçi yaklaşımlarını gözler önüne sererken 20. YY’ın ilk yarısından itibaren bu alanda dikkat çekici arayışlara ve yeniliklere kucak açan Macar geleneğinin izlerini sürüyor.

Küratör Kinga Rózsa Hamvai sergiyi “Sanatsal özne, özgür seçim olasılığı, sürpriz ya da şans, bu titiz matematiksel talep sistemlerinde nasıl görünür? Sanatı insanlıktan çıkarma ‘suçlamasına’ ne gibi yanıtlar verilebilir? Burada temsil edilen sanatçılar, ister bir algoritma tarafından üretilen sayısız varyasyon arasından seçim yapmak, ister bir kalıptan sapmak, özgür ellerle resim yapmak, renkleri matematiksel bir sistemin unsurları olarak kullanmak ya da rastgele seçmek olsun, farklı stratejiler kullanarak farklı zamansız yanıtlar veriyor” sözleriyle anlatıyor.

Haberin Devamı

“Hesaplar ve Tesadüfler”, 25 Ocak’a kadar ziyarete açık olacak.