23.02.2010 - 10:09 | Son Güncellenme:
Adayların tanıtımı amacıyla Ghetto’da gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türk sinemasının Beyoğlu’nda doğup, hayat bulduğunu dile getirerek, sinemanın başarılarının da Beyoğlu’nda taçlandırılması gerektiği fikriyle yola çıktıklarını ve yeni bir geleneği başlattıklarını söyledi.
Demircan, Beyoğlu’nun ve Yeşilçam Ödülleri’nin Türkiye’deki diğer ödül organizasyonlarından çok büyük bir farkı olduğunu ifade ederek, "Beyoğlu, sinemaya sadece ödül vermiyor, Beyoğlu sinemaya ilham da veriyor. Beyoğlu sinemayı ya da sinemacıları senede bir gün ağırlamıyor, Beyoğlu sinemayla yaşıyor. Bu yüzden Yeşilçam’a ve Yeşilçam Ödülleri’ne ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Ödüller kime giderse gitsin kazanan yine Yeşilçam olacak, yine Türk Sineması olacak" dedi.
2009’un Türk Sineması için çok önemli ve verimli bir yıl olduğuna dikkati çeken Demircan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sinema ve sinemanın benzersiz keyfiyle dolu bir yılı geride bıraktık. Bu güzel sene içerisinde maalesef sinemamızın kayan yıldızları da oldu. Halit Refiğ, gerçek bir sinema dehası, bir sinema ustasıydı. Türk sinemasında asla silinmeyecek ölümsüz eserler bıraktı. Uzun vadede sadece ülkemizde değil, dünya sinemasında da önemli bir yeri olacak olan sevgili Ahmet Uluçay da, kayan yıldızlarımızdan oldu. Kayıplarımızı rahmetle anıyorum."
-ENGİN YİĞİTGİL
TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil de, sanatçılar için ödül almanın hazzının, yaratmanın ve paylaşmanın hazzıyla karşılaştırılamayacağını ifade ederek, "Fakat ödüler, sanatçılarımıza kendi dünyalarında bulacakları kadar olmasa da toplumun gözünde ne kadar özel olduklarını hatırlatır. Yeşilçam Ödülleri’nin üçüncü yılında, yıllardır Türkiye’nin hafızasını şekillendiren, hayallerinin bir parçasını oluşturan Türk sinemasının yıldızlarına, yaratıcılarına ve emekçilerine mütevazı bir teşekküre aracılık etmek bize eşsiz mutluluk veriyor. Yeşilçam Ödülleri’nden desteğini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turkcell’e teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de, sanatın kalbinin attığı Beyoğlu’nun bir sakini olarak, Türk sineması için böyle bir organizasyonun içinde yer almanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Ödüller içinde, ilk filmini çeken yönetmeni de "Turkcell İlk Film" özel ödülü ile desteklediklerini dile getiren Öztürkler, "Ayrıca bu yıl, Turkcelliler ’En İyi Film" ve ’Turkcell İlk Film’ kategorilerinde SMS ile oylama sürecine katılabilecekler. Aday olan tüm sanatçılara bol şans diliyorum" diye konuştu.
Basın toplantısına, sanatçılar Lale Mansur, Nuri Alço, Engin Çağlar, Levent İnanır, Mahsun Kırmızıgül, Yavuz Bingöl, Berrak Tüzünataç, İzzet Günay, Gaffur Uzuner, Zafer Algöz, Hasibe Eren, Ebru Akel ile sanat, medya ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
-ADAYLAR
İki etaptan oluşan Yeşilçam Ödülleri’nde aday filmlerin seçimleri, sektör temsilcileri, sinema yazarları ve "3. Yeşilçam Ödülleri" aday adayı filmlerin yaratıcılarından oluşan yaklaşık 750 kişilik bir jüri tarafından noter huzurunda yapıldı. Bu ilk etabın sonucunda 11 kategoride en çok oyu alan adaylar seçildi.
Buna göre, 11 kategorideki adayların isimleri şöyle: En İyi Film: Güneşi Gördüm, Hayat Var, İki Dil Bir Bavul, Nefes: Vatan Sağolsun, Pandora’nın Kutusu, Vavien. En İyi Yönetmen: Levent Semerci-Nefes: Vatan Sağolsun, Mahsin Kırmızıgül-Güneşi Gördüm, Reha Erdem-Hayat Var, Yağmur ve Durul Taylan-Vavien, Yeşil Ustaoğlu-Pandora’nın Kutusu, Zeki Demirkubuz-Kıskanmak.
En İyi Kadın Oyuncu: Binnur Kaya-Vavien, Demet Evgar-Güneşi Gördüm, Meral Çetinkaya-Karanlıktakiler, Nergis Öztürk-Kıskanmak, Nesrin Cevadzade-Dilber’in Sekiz Günü, Şerif Sezer-Deli Deli Olma.
En İyi Erkek Oyuncu: Engin Günaydın-Vavien, Mert Fırat-Başka Dilde Aşk, Mete Horozoğlu-Nefes: Vatan Sağolsun, Nadir Sarıbacak-Uzak İhtimal, Öner Erkan-Bornova Bornova, Yılmaz Erdoğan-Neşeli Hayat. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Cemal Toktaş-Güneşi Gördüm, Cezmi Baskın-Neşeli Hayat, Genco Erkal-Pazar: Bir Ticaret Masalı, Mustafa Uzunyılmaz-Mommo-Kızkardeşim, Settar Tanrıöğen-Vavien.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Berrak Tüzünataç-Kıskanmak, Derya Alabora-Pandora’nın Kutusu, Hasibe Eren-Usta, Lale Mansur-Başka Dilde Aşk, Serra Yılmaz- Vavien. En İyi Görüntü Yönetmeni: Floren Henry-Hayat Var, Gökhan Tiryaki-Vavien, Hayk Kırakosyan-7 Kocalı Hürmüz, Levent Semerci ve Vedat Özdemir-Nefes:Vatan Sağolsun, Soykut Turan-Güneşi Gördüm.
En İyi Senaryo: Engin Günaydın-Vavien, İnal Temelkuran- Bornova Bornova, Levent Semerci, M. İlkay Altınay ve Hakan Evrensel-Nefes:Vatan Sağolsun, Yeşim Ustaoğlu-Pandora’nın Kutusu, Yılmaz Erdoğan-Neşeli Hayat.
En İyi Müzik: Atilla Özdemiroğlu-Vavien, Ender Akay ve Sunay Özgür-7 Kocalı Hürmüz, Erkan Oğur-Mommo-Kızkardeşim, Mazlum Çimen-Nokta, Yıldıray Gürgen, Tevfik Akbaşlı ve Mahsun Kırmızıgül-Güneşi Gördüm.
En İyi Genç Yetenek: BKM Mutfak Oyuncuları-Neşeli Hayat, Damla Sönmez- Bornova Bornova, Elit İşcan- Hayat Var, Onur Ünsal-Pandora’nın Kutusu, Umut Kurt-Güz Sancısı.
Turkcell İlk Film Ödülü: Başka Dilde Aşk-İlksen Başarır, İki Dil Bir Bavul-Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan, Mommo-Kızkardeşim-Atalay Taşdiken, Nefes: Vatan Sağolsun-Levent Semerci, Uzak İhtimal-Mahmut Fazıl Coşkun.
Bu arada, sinema sektörüyle birlikte, sinema akademisyenleri, iş, kültür, sanat ve medya dünyasının kamuoyu önderleri konumundaki sinemaseverleri de kapsayan yaklaşık 2 bin 500 isimden oluşan jüri, bu ayın sonunda ödüllerin ikinci etabında, birinci etapta belirlenen adayların birincileri için oy kullanacak.
"3. Yeşilçam Ödülleri" 23 Martta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak törenle sahiplerini bulacak.