KonutMIPIM'de Türkler şov yaptı

MIPIM'de Türkler şov yaptı

13.03.2015 - 10:09 | Son Güncellenme:

Türk gayrimenkul sektörü bu yıl adeta şov yaptı.

MIPIMde Türkler şov yaptı

CANNES - MIPIM'de bir zamanlar en arkalarda, dar ve yatırımcıların pek de uğramadığı salonlarda kendini göstermeye çalışan Türk gayrimenkul sektörü bu yıl adeta şov yaptı. Nef de, dünyaya açılma vizyonunda gerçekleştirdiği New York projesiyle gayrimenkulün Oscar’ı sayılan MIPIM’de Architectural Review Future Projects Awards’ta “Yüksek Katlı Binalar” kategorisinde “En İyi Proje” ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

40 yatırımcı ile görüştü

Dünya'nın haberine göre, Türk gayrimenkul sektörünün MIPIM'deki alanı, İTO'nun dev İstanbul maketinin çektiği ilgi ile hiç boşalmayan İstanbul çadırı ile başlıyor, Türkiye alanı da şirket ve belediyelerin toplantıları ile fuarın hemen girişinde en stratejik yerde bulunuyordu. BİG'in kurucusu Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, çadırda pek çok yatırımcı ile bir araya gelirken, Türkiye alanının da hep kalabalık olduğunu gözledik. Nef'in bu alanda bir yeri bu yıl yoktu. Geçtişmiş yıllarda MIPIM gala gecesinin sponsoru olan şirket, bu prestijli görevi bu yıl İTO ve BIG'e bırakmıştı. Buna rağmen bu yılın kendileri açısından en verimli MIPIM yılı olduğunu anlatan Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, 40 yatırımcı fon ile görüştüklerini, Frankfurt merkezli bir şirketten beraber proje yapma teklifi aldıklarını anlattı. "Avrupa'da büyüme yavaşladı, ofis projelerini gayrimenkule çeviriyorlar, bunu da bizimle yapmak istiyorlar" diyen Timur, MIPIM'de gelen prestijli ödülün bu sürece önemli katkısı olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

50 milyar dolarlık fon

Timur, görüştükleri fonların toplamının 500 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 10'u gayrimenkule ayrılsa bile çok ciddi bir fonun sektör için yeni fırsatlar yarattığını anlattı. Londra'da da yeni bir proje için çalıştıkları bilgisini veren Timur, şirket olarak gayrimenkule inovasyon kattıklarını, katmanabilir ev ve ofisler konseptiyle gayrimenkulde know how ihraç hale geldiklerini belirtti. Timur, son olarak Mineapolis'te ince işleri kalan bir projeye Nef tasarımı ürünler gönderdiklerini söyledi. MIPIM'de gelen ödülün ardında da bu yenilikçi yaklaşım var. New York'un merkezinde, Manhattan'da 210 milyon dolar yatırım değerinde olan Nef New York projesi, ABD'nin en iyi mimarlık ofisleri arasında gösterilen Perkins and Will ile ortak yürütülen bir proje. Nef ’in Foldhome konsepti ile geliştirilen New York projesinde, farklı Foldhome konseptleriyle, bir Fold komünitesi yaratılması planlanıyor. Kat bahçelerine de sahip olacak binada insanlar sadece yatayda değil dikeyde de bireysel hayatlarından diledikleri zaman uzaklaşabilecek ve toplu yaşama ruhunu benimseyebilecekler. Nüfus yoğunluğunun çok olduğu bir bölgede, mihenk taşı sayılacak Nef New York projesi, “çevre hayatını nasıl daha iyi yaşanabilir hale getirebilir?” sorusundan çıkarak hem tasarımı hem de işlevselliğiyle ayrışıyor. İçerisinde sadece konutların olduğu projede, kat bahçeleri ve Foldhome üniteleri sayesinde, parklar ve sosyal tesisler binanın her yerine eşit olarak dağıtılarak dikey bir şehircilik yaratılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çetinsaya:

Gayrimenkul sektöründe durağanlık yaşanıyor

MIPIM'de Vadistanbul'u yabancılara tanıtan Avrupa Konutları'nın mimarı Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Türkiye'den büyük bir iletişim şirketinin Vadistanbul'dan ofis yeri satın aldığını, yakında bir imza töreni ile açıklayacaklarını söyledi. Bugüne kadar Kale, Socar, Evyap merkezini ofis satın alarak Vadistanbul'a taşıma kararı almıştı. İletişim şirketinin satın almasıyla Vadistanbul'daki ofis alanının yarısını satmış olduklarını açıklayan Çetinsaya, ''300 bin metrekare toplam ofis alanımız vardı" dedi. Çetinsaya, Vadistanbul'un bulunduğu bölgedeki Osmanlı Devleti döneminde kömür taşınan 44 kilometrelik raylı hattı da canlandıracaklarını açıkladı. Ayrıca İngiliz ve Amerikalı fonlarla da yatırım amaçlı görüşmeler yaptıklarını belirten Çetinsaya, ''Türkiye'de gayrimenkul sektöründe duraklama yaşanıyor. Doların yüksekliği de 'acaba ne oluyor' dedirtiyor. ancak ben bir sakinleşme olacağı kanaatindeyim'' dedi.

Haberin Devamı

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz:

Devlet ve özel sektör işbirliği ile 3-4 yıl içinde 15 milyar dolar yakalanır

DAP Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM’i ziyaret ederek, değerlendirmelerde bulundu. Ziya Yılmaz, MIPIM ve benzeri fuarları yabancı yatırımı ülkemize çekmek anlamında doğru bir adım olarak gördüklerini belirterek, devlet ve özel sektörün güç birliği yapmasıyla bu alanda 3-4 yıl içinde 12-15 milyar dolarlık satış rakamı hedefine ulaşılabileceğini ifade etti. MIPIM'de DKY Kartal projesini ilk kez tanıtan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, bu proje için 220 milyon dolar harcayacakları bilgisini verdi. 6 blokta 327 konut olacak. 20 bin metrekarelik ofis alanı bulunacak. Arsanın yüzde 38'i Fiba Holding'e aitti. DKY satın almıştı. Arsanın geri kalan sahibi Metro Properties ile hasılat paylaşımı yapılacak. ''Projede 1+1 konut yer almayacak, aile sitesi olacak. Ofisin girişi ayrı ayrı olacak'' diyen Dumankaya, bu sene toplamda 4 yeni projeyi satışa çıkaracaklarını açıkladı. ''Mayıs başında da Kağıthane projemizi tanıtacağız.'' diyen Ali Dumankaya, Beşler Sucuk fabrikasına ait arazide geliştirecekleri bu projede de 200 civarında konut olacağını söyledi. Projenin ruhsat aşamasında olduğu öğrenildi. Seçimlerden sonra da Sapphire'in arkasındaki caddede (Çeliktepe) farklı konseptte bir projeyi satışa çıkaracaklarını açıklayan Ali Dumankaya, ''Bir de Sultanbeyli'de Fatih Caddesi üzerinde ticari değeri yüksek bir projeyi satışa çıkaracağız. ayrıca 2016 için de Yeni Sahra'da 240 dönüm üzerinde proje çalışıyoruz. Avrupa Yakası'nda iki proje planlıyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu:

Fikirtepe'de müteahhitler de birleşti

Fikirtepe’de yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerinde planlanan kentsel dönüşümün istenilen seviyeye gelememesi müteahhitlere ortak platform kurdurttu. Cannes şehrinde Fikirtepe'de ruhsatını aldığı Yenitepe İstanbul projesini tanıtan Nuhoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, aralarında Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Emay, Anka, Baysaş, Vartaş, Aldız, Güral, Selimoğlu'nun da bulunduğu 12 firmanın birleşerek bir platform oluşturduğunu açıkladı. Ali Nuhoğlu, 'Bunun için geç kalınmadı mı?' sorusuna, ''Ruhsat almış olanlar da geri kalanlar da ortak bir plana ayak uydurabilir. Ayrıca platform Fikirtepe'nin gelecek yapısını da anlatmak için ortak çalışmalar yapacak'' diye konuştu. Fikirtepe'de 5 yıldır kentsel dönüşüm yapılamaması üzerine mahalle muhtarları da harekete geçerek geçen ay bir araya gelme kararı almıştı. Bu ay başında da kentsel dönüşüm projesinde pilot bölge ilan edilen Kadıköy Fikirtepe’deki belirsizlik vatandaşları sokağa dökmüştü.