Kobi4’lü formülle garanti başarı

4’lü formülle garanti başarı

20.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Saka, adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerini esas alan kurumsal yönetim üzerine kurulu bir yapının şirketleri başarıya ulaştıracağını söyledi.

4’lü formülle garanti başarı

EBRU SUNGUR - Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), aile şirketlerinin ve KOBİ’lerin kurumsallaşması için başta eğitim ve mentörlük olmak üzere çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Haberin Devamı

Klasik iş yapma şekillerinin, sektörlerden bağımsız olarak her şirket için artık geride kaldığını belirten TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Bazı şirketlerde daha az bazılarında daha çok değişiklik olacak ama bu dönüşüm muhakkak yaşanacak” dedi. Bu dönüşüm sürecinde yönetim kurulunun çok kritik bir rolü olduğunu vurgulayan Tamer Saka, şöyle devam etti:

“Çünkü bütün paydaşların, genel kurul iradesinin şirket yönetimine yansıması konusunda denetimi, izlemeyi, kontrolü yapan yapı yönetim kurulları. Dolayısıyla yönetim kurulu üyelerinin günümüz dünyasında her şeyden önce stratejik bir bakış açısı geliştirmiş olması gerekiyor. Ne kadar deneyim sahibi olursa olsun, anlayışını, alışkanlıklarını değiştirmesi, yeni beceriler kazanması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Sistem sıkıntısı

Yaşanan birçok problemin temelinde sistem sıkıntısının yer aldığı görüşünü dile getiren Saka şunları söyledi:

“Artık sistemlerin ön plana çıktığı, adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerini esas alan kurumsal yönetim ilkeleri üzerine kurulu bir yapı inşa etmeliyiz. Sadece özel sektör değil, ülke olarak kurumsal yönetim meselesine yukarıdan ve bütüncül bakmak zorundayız. Hesap verebilen, sorumlulukların olduğu, şeffaf ve adil olan sistemler kurmak ve hatta aile içinde bile bu sistemleri hayata geçirmek zorundayız. Bunların olmadığı bir düzenin, sistemin sistem diye adlandırılması dahi çok mümkün değil. Eğer siz adil değilseniz, çalışanlarınıza şeffaf değilseniz hedefler, stratejiler ortada değilse o ekibe de bir ekip diyebilmek ve aynı hedef aynı kader doğrultusunda onları yönlendirebiliyor olmak da mümkün değil. Kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen, kültürlerine adapte eden yapılar ise riskleri, değişimleri önceden görüp aksiyon alabiliyor. Bu da günümüzde koruması son derece güç olan güven unsurunu sürdürülebilir kılarken, fırsatları da beraberinde getiriyor. Düzgün işleyen bir kurumsal yönetim yapısı aynı zamanda tüm dünyada yatırımcıların şirkete duyduğu güveni dolayısıyla da yatırım girişlerini artırıyor.”

Haberin Devamı

Saka, kurumsallaşmış şirketlerin, bunu sağlayamamış emsallerine göre başta büyüme olmak üzere temel göstergelerde en az iki kat daha başarılı olduğunu sözlerine ekledi.

Bağımsız üyeler artmalı

Tamer Saka şöyle konuştu:

“Ülkemizdeki kurumlarda yer alan bağımsız yönetim kurulu üyesi sayısı, kurumsal yönetim alanında başarılı kabul edilen sektörlerde dahi henüz yeterli seviyede değil. Geçmişe nazaran risklerin daha fazla olduğu, çoklu değişken ortamların giderek arttığı bir dönemdeyiz. Bu süreçte şirketlerin kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yeni bir strateji ortaya koymaları gerekiyor. Çünkü bu değişim trendi azalmayacağı gibi tam aksine artacak ve her geçen gün daha kompleks yapılar içerisinde iş yapmaya başlayacağız. Bu yüzden bağımsız yönetim kurulu üyeleri bu sürece çok ciddi destek sağlayıp, farklı fikir ve görüşleriyle yönetim kurullarına dinamizm katabilir.”

11 kategoride 50 farklı eğitim

Saka, TKYD’nin faaliyetleri konusunda şu bilgileri verdi:

“Derneğimizin 20 yıllık birikimi 2022 yılı itibari TKYD Enstitü marka kimliği ile yeni bir boyut kazandı. Dernek olarak bugüne kadar yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerimiz, 2022 yılı itibariyle TKYD Enstitü çatısı altında devam ediyor. Eğitimlerimizi bireylere özel ve kurumlara özel olarak düzenliyoruz. Diğer yandan yönetim kurulu üyeliği konusunda iş dünyasında çok önemli bir ihtiyaca cevap veren ve 14 Haziran’da 4. dönem mezunlarını verdiğimiz Yönetim Kurulu Üyeliği Mentorluk ve Geliştirme Programımız var. Programı, MY Executive iş birliğinde ve Galatasaray Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi desteği ile yürütüyoruz. 16 hafta süren program sonunda katılımcılar sertifikalarını alıyorlar. Yoğun bir ilgili ile karşılanan programımıza hem şirketlerine yönetim kuruluna bağımsız üye kazandırmak isteyenler hem de bağımsız üyeliğe aday profesyonel yöneticiler başvuruyor. Genel katılıma açık eğitimlerimizde 11 kategoride yaklaşık 50 farklı konuda eğitim programı düzenliyoruz.”

Yazarlar