05.11.2020 - 05:02 | Son Güncellenme:
İşitme ve denge bozukluklarının belirlenmesi, tedavisi, işitme cihazları ve yardımcı cihazlarının uygulanması ve takibi hakkında detaylı bilgiye sahip meslek sahipleridir.
Odyolojji Bölümü Nedir?
İşitme bilimi adı verilen odyoloji bir bilim dalıdır. Bu dalda insanların işitme durumu ve işitme dengelerinin kontrolleri incelenmektedir. Bu incelemelerin yapılmasında ki temel hedef, kişide bir işitme bozukluğu veya denge kontrol bozukluğu varsa bunun tespitini sağlamak suretiyle önlenme gayretidir. İşitme cihazının kullanımı konusunda da yine kişilerin bilgilendirilmesi söz konusu olmaktadır.
Odyoloji bölümü kişilerin işitme durumlarının yanı sıra bağlı denge bozukluklarını da konu alır. Üniversitelerin hemen hepsinde odyoloji bölümü bulunur. Başarı sıralamasında üst sıralarda yer almak koşuluyla daha iyi üniversiteler tercih edilebilir. Öğrenci değişim olanakları sunan üniversiteler aracılığı ile erasmus kapsamında yurt dışında da eğitim olanağı bulabilirsiniz. Peki, odyoloji eğitim süresi ve taban puanları;
Üniversitelerde 4 yıllık lisans bölümleri bulunmaktadır. Odyoloji teknikerleri yetiştirilmesi suretiyle ise 2 yıllık önlisans programları mevcuttur. Odyoloji bölümünü 4 yıllık lisans programı ile tamamlayanlara odyolog adı verilir.
Odyoloji bölümü için yapılması gereken net sayısı ise üniversitelerin taban puanlarına göre değişiklik göstermektedir. Sayısal puanın öncelikli olduğu bir bölüm olduğundan ağırlıklı olarak sayısal ve Türkçe neti yapmak yeterlidir.
Odyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerde odyoloji bölümü dersleri kapsamı;
Anatomi
Genel kimya
Oryantasyon
Fizyoloji
Bilgi teknolojileri
Akustik ve psikoakustik
Odyolojide temel kavramlar
Kulak burun boğaz hastalıkları
Çocuk psikolojisi
Odyolojide laboratuvar uygulamaları
İletişim becerileri
Enstümantasyon ve kalibrasyon
Akustik prensipler ve işitme
İşitme bozukluğu tarama teknikleri
Nöroanatomi
Genetik ve odyoloji benzeri derslerin eğitimleri verilmektedir. Bölüm derslerinde görüldüğü üzere anatomi ve tıp alanında kulak burun boğaz hastalıklarına ait eğitimlerde bulunmaktadır.
Odyoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları, ilgili uzman hekimlerin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışır. Uzman hekimlerin vermiş olduğu teşhis üzerine bir takım testler gerçekleştirir. Bu testlerin neticesinde yine uzman hekimler tarafından verilen tedavi biçimlerinin uygulanmasını sağlar. Tedavi konusunda hastaya etkin yönlendirme sunmaktadır. Sonuçlara göre hastaya işitme cihazı gibi destekleyici ürünler verilmesi halinde cihazların takılması ve takibini gerçekleştirir.
İş imkanları olarak bakıldığında oldukça geniş seçenekler bulunur. Sağlık sektöründe yoğun talep görülen bir bilim dalıdır. Odyoloji uzmanlarına ülkemiz sınırlarında oldukça fazla ihtiyaç vardır. Kısaca nerelerde çalışacağına bakılırsa;
Özel klinik ve özel hastane
Devlet hastaneleri
İşitme cihaz üretim merkezi
Üniversite hastaneleri
Kulak burun boğaz araştırma merkezleri gibi kurumlarda kolaylıkla iş bulma olanağı bulabilirler.
Bunun yanı sıra mezun odyologlar isteklerine göre; eğitim odyoloğu, klinik ve rehabilite odyoloğu, pediatri odyoloğu, endüstriyel odyolog gibi unvanlarla çalışma olanağı da bulabilir. Şayet eğitim noktasında gelişim göstermek isteniyorsa, formasyon almak suretiyle işitme engelliler için eğitmen olma olanağı da bulurlar.
Sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren, geçtiğimiz akşam evlendi. Aşiret düğünü yapan ismin sosyal medya paylaşımları ağızları açık bıraktı. İbrahim Tatlıses ve Şafak Sezer de kilolarca altının yarıştığı düğüne katıldı.