KariyerBiyoteknoloji Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Biyoteknoloji Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 04:57 | Son Güncellenme:

Üniversite sınavına giren adayların oldukça merak ettiği bölümlerden biri biyoteknoloji bölümüdür. Sayısal puanla girilebilen bir bölümdür, bu sebeple gerekli başarıya ulaşan her sayısal öğrenci bu bölümü okuyabilmektedir. Biyoteknoloji bölümü nedir, kaç yıllıktır, bitiren hangi meslekleri yapar sizler için derledik.

Biyoteknoloji Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Biyoteknoloji bölümü Türkiye'de her üniversitede bulunabilecek kadar yaygın bir bölüm değildir. Moleküler biyoteknoloji, tarımsal biyoteknoloji ve moleküler biyoloji alanlarıyla ortak lisans eğitimi verilen kurumlar da bulunmaktadır.

Biyoteknoloji Bölümü Nedir?

Biyoteknoloji bölümü, biyoloji ve teknolojinin birlikte ilerlemesini sağlayan bir bölümdür. Biyoloji ve ilgili her alanda amaç, biyolojiye uygun teknolojik gelişmeler oluşturmaktır. Bu sebeple bölümü tercih edecek kişilerin biyoloji ve teknolojiyi sevmesi, bu alanda kariyer geliştirmek istemesi gereklidir.

Uluslararası alanda gelişme gösteren biyoteknoloji sayesinde, öğrenciler için uygulanan Erasmus ve Farabi programları da mevcut olabilmektedir. Üniversiteler tarafından belirlenen ders içeriğine uygun olan dersler için yurtdışında veya ülke içinde farklı okullarda eğitim alınabilmektedir. Erasmus programı yalnızca eğitim amaçlı değil staj amaçlı da kullanılabilmektedir.

Biyoteknoloji bölümü 2019 yılı için TYT ve AYT netlerinin toplamı 59,9 net olmuştur. 2020 yılında kontenjanı dolan en düşük üniversite puanı ise 220,768 olmuştur. Üniversite kontenjanları 30 - 60 arasında değişiklik göstermektedir. Eğitim dilleri Almanca, Türkçe veya İngilizce olabilmektedir. Bu sebeple öğrencinin 1 senelik süren hazırlık eğitimini alması gerekebilir.

Biyoteknoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biyoteknoloji bölümünün dersleri biyoloji ile ilgili derslerdir. Her bölümde verilmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği dersi de bulunmaktadır. Biyoanalitik, Medikal Biyoteknoloji, Hücre Biyolojisi, Moleküler Biyofizik, Biyo-informatik, Endüstriyel Biyoteknoloji, Rekombinant DNA Teknikleri, Biyoetik ve Biyogüvenlik gibi dersler bulunmaktadır.

Derslerde biyoloji ve teknolojinin kullanımının öğrenilmesi hedeflenmektedir. Bu sebeple matematik, fizik ve kimya olmak üzere diğer bilim dallarından da sıkça yararlanılmaktadır. Güvenlik ve etik hakkında verilen dersler, öğrencilerin iş hayatında kullanacağı önemli bilgilerden sayılmaktadır.

Biyoteknoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Biyoteknoloji mezunları, dört yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra "biyoteknolog" olarak anılırlar. Biyoteknologlar, aldıkları eğitimden dolayı pek çok farklı işte çalışabilmektedir. Çalıştıkları alanda yetersiz görülen verimlerin arttırılması için canlılar üzerinde teknolojik çalışmalar yaparlar.

Biyoteknoloji mezunları pek çok farklı mühendislik alanlarında da çalışabilmektedir. Genetik, biyokimya, hücre biyolojisi, moleküler biyoloji gibi alanlarda rahatlıkla iş bulabilmektedir. Canlı hayatı ve teknolojiyle ilgilenen her alanda biyoteknolog olarak görev yaparlar.

Biyoteknoloji Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Biyoteknoloji bölümü, mezunları için geniş iş olanaklarına sahiptir. Verilen eğitimler ve öğrencinin kendini geliştirmesine bağlı olarak çalışılabilecek alanlar genişlemektedir. Genellikle canlılar üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar. Verimi arttırmak, üretimi düzenlemek, araştırmalar yapmak biyoteknologların görevleri arasındadır.

İş olanakları genel tabirle tarım, çevre ve sağlık olarak belirlenmiştir. Organ tedavileri, fizik tedavi, insan sağlığına katkı sağlayacak üretimler, kanserli hücre araştırmaları iş alanlarındandır. Ayrıca meyve, sebze ve tıbbi bitkiler için üretim sağlanabilen alanlar da biyoteknologların mesleki alanlarındandır.

Biyoteknologlar iş hayatlarında elektrik - elektronik, makine, nükleer enerji, bilgisayar, yazılım gibi mühendisliklerden yararlanmaktadır. Eğitim hayatı süresince programlama bilgisini öğrenmek iş hayatında öğrencilere katkı sağlamaktadır. Bölüm mezunları canlılarla ilgili olan neredeyse her bilimle ilgilenebileceği gibi teknoloji üzerinden de ilerlemeler yaparak kariyer gelişimi sağlayabilmektedir.