Bağırsak sorunları ve kas gerginliğine neden oluyor! Öfkenizi 5 adımda kontrol altına alınİnsanlar öfkelendiğinde bazı davranışsal ve bedensel yoğunluklar yaşayarak şiddetli tepkiler verebiliyor. Öfkenin kalp atış hızı ve tansiyonun yükselmesi, terleme, baş ağrısı, mide-bağırsak sorunları ve kas gerginliği gibi fiziksel belirtilere neden olabileceğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, sağlıklı öfke yönetimi için 5 öneride bulundu.
Neden çabuk sinirleniriz? Öfkeyi kontrol etmek ve yönetmek mümkünBazı kişilerin genetik veya beyin kimyası gibi biyolojik faktörler nedeniyle öfke eşiği daha düşük olabilir. Hormonal dengesizlikler veya bazı tıbbi durumlar da duyguların yükselmesine katkıda bulunur. Geçmişte yaşanan travmatik olaylar veya çözülmemiş sorunlar ya da çözülmemiş öfke duygularına yol açar. Geçmişteki istismar, ihmal veya diğer duygusal sıkıntı deneyimleri, bir kişinin şu andaki durumlara nasıl tepki vereceğini etkilenir. Klinik Psikolog Selin Erekli, bir kişinin öfkeyi diğerlerinden daha kolay yaşamasının çeşitli nedenleri olabileceğini söyledi.
7’den 70’e herkesi etkisine aldı! Modern çağın hastalığını kontrol etmek elimizdeGün içerisinde kaç kere kendinizi "sesinizi yükseltmiş, çenenizi ve yumruklarınızı sıkmış, kaşlarınızı çatmış buluyorsunuz? Ya da kalp atışlarınız hızlanmış, sinirden aşırı terlemiş, başına ağrı saplanmış ve fiziksel olarak titrerken. Pek çok kişi "sayısız kere" diyor şüphesiz; zira son yıllarda hızla yaygınlaşan, modern çağın yaygın endişesi haline dönüşen öfke sorunu 7’den 70’e herkesi etkisine almış durumda. Klinik Psikolog Oğuzhan Gürdoğan, öfkenin aslında tamamen normal ve genellikle sağlıklı bir duygu olduğunun belirterek, "Ancak öfkenin hayatımızın kontrolünü ele geçirmesine izin verdiğimizde yaptığımız her şeyi olumsuz etkiler. Sağlığımızı kaybetmemize neden olabilirken, sevdiklerimizle olan ilişkilerimiz zarar görür, çalışma hayatımızda sorunlara neden olabilir" dedi.