Son dakika Nobel Kimya ödülü haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Nobel Kimya ödülü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Nobel Kimya ödülü haber sayfamızda...
Laboratuvarda üretildi: 'Mutant' Karadeniz alabalığıErzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Bayır ve ekibi tarafından Karadeniz alabalığının mutantı üretildi.
Ekonomi Nobeli’nin sahibi: Daron AcemoğluToplumsal kurumların bir ülkenin refahı için önemini ortaya koyan çalışma ile Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson Nobel Ekonomi Ödülü’ne değer görüldü.
Nobel Kimya Ödülü üç bilim insanına gittiİsveç Kraliyet Akademisi, proteinler üstüne çalışmaları nedeniyle David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper'ın 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığını açıkladı.
2024 Nobel Ödülleri için geri sayım başladıAlanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa hizmet eden kişi ve kuruluşlara 1901'den bu yana verilen Nobel Ödüllerinin 2024'teki sahipleri ekimin ikinci haftasında açıklanıyor.
Bakan Ersoy duyurdu: 7 bin 839 eseri yeniden ülkemize getirdikKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu topraklara ait değerlerin Türkiye'ye geri dönmesini sağlamak bizim en önemli hedeflerimizden biridir. 2018-2024 yılları arasında ülkemizden yurt dışına çeşitli sebeplerle çıkarılan 7 bin 839 eseri, titiz bir takip neticesinde yeniden ülkemize getirdik. Sadece bu yılın ilk 9 ayında getirdiğimiz eser sayısı ise 35 oldu. Yani 35 varlığımız ait olduğu vatan topraklarına geri döndü” diye konuştu.
2023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulduFizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi alanlarında verilen 2023 Nobel Ödülleri, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Türkiye’ye ilkleri yaşattılarCumhuriyet’imizin 100 yıllık tarihi boyunca çok önemli bilim insanları yetişti. Türkiye’ye ilkleri yaşatan bilim insanları, insanlığa yaptıkları hizmetlerle adlarını tarihe yazdırdı.
Nobel Kimya 3 bilim insanınaNobel Kimya Ödülü, kuantum noktaları olarak adlandırılan parçacıkları geliştiren çalışmalarından dolayı bilim insanları Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov’a verildi.
Nobel Kimya Ödülü'nü kazananlar belli olduNobel Kimya Ödülü "kuantum noktalarının keşfi ve sentezi" dolayısıyla Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a verildi.
Bilim insanlarının heykelleri müzedeBalmumu heykel müzelerinin Türkiye’deki ilk örneği olan Eskişehir’deki Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde, başta Atatürk olmak üzere tarihi, kültürel karakterler ile geçmişten günümüze bilim, medya, sanat, siyaset ve spor dünyasında yer alan 200’ü aşkın ünlü ismin heykeli bulunuyor.
Yılmaz Büyükerşen, Türk bilim insanlarının balmumu heykellerini yaptıEskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen ilk Türk bilim insanı fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren ile koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin balmumu heykellerini yaptı.
Eskişehir'de Türk bilim insanlarının balmumu heykelleri yapıldıEskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen ilk Türk bilim insanı fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren ile koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin balmumu heykellerini yaptı.
ABD’den Robot Aziz’in takımına ödülABD’nin Newyork Eyaleti'nde geçen ay tamamlanan yarışmaya lise öğrencileri, öğretmenleri ve ilham kaynakları katıldı. Yarışma için sadece 6 hafta içinde 56 kilo ağırlığında robot yapılması gerekiyordu. Robotlar, topları hedeflere atmak, çemberleri hedeflere yönlendirmek, dengede durmak ve engel tırmanmak gibi görevleri yerine getirdikçe puan toplarken bu yılki yarışmaya 12 ülkeden 43 takım katıldı.
'Güçlü diaspora güçlü Türkiye'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren; "Yurt dışında yaşayan millet varlığımızı bir zenginlik olarak görmek durumundayız. Güçlü diaspora güçlü Türkiye ve güçlü Türk dünyası" dedi. YTB'nin ev sahipliğinde Bursa'da yapılan ve iki gün süren Türk Devletleri Teşkilatı İkinci Diaspora Forumu'na; Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerden resmi kurum temsilcileri, STK temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Sırları disiplin! 'Aziz Sancar'ı örnek alıyoruz'TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Marmara Bölgesi’nde ikinci olan Darüşşafakalı üçüzler kendilerine Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı örnek alıyor.
Aziz Sancar kimdir, kaç yaşında? Aziz Sancar'ın eğitimi ve çalışmaları! İşte kısaca hayatı...Sosyal medyada bazı isimler zaman zaman çok konuşuluyor. Bugün bu isimler arasına Aziz Sancar da girdi. Sosyal medya kullanıcıları ise Aziz Sancar kimdir, kaç yaşında aramasına başladı. Aynı zamanda Aziz Sancar'ın eğitimi ve çalışmaları hakkında bilgi almak isteyenler de oldu. İşte Aziz Sancar'ın kısaca hayatı...
Kalıtımda yeni buluş peşindeOxford Üniversitesi Zooloji Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren Türk bilim kadını Dr. İrem Sepil, Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim kadını ‘Dorothy Hodgkin’ adına verilen bursu kazandı.
Bilim Nobelleri’nin şifreleri nasıl çözülür?Tıp, fizik ve kimya alanında Nobel’e layık görülen isimlerin çalışmaları bilim dünyasında nasıl bir çığır açtı, insanlığa katkısı ne oldu? Türkiye’de aynı alanda çalışan uzmanlara sorduk
Nobel Tıp Ödülü iki Amerikalı bilim insanınaNobel Tıp Ödülü, Amerikalı moleküler biyologlar David Julius ve Ardem Patapoutian’a verildi. İki bilim insanı, sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfettikleri için ödüle layık görüldü.
2. Maarif Kongresi toplanıyorİlki, Kurtuluş Savaşı sırasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921’de toplanan 1. Maarif Kongresi’nin ikincisi Türk Eğitim Sen tarafından 100 yıl sonra Ankara’da düzenleniyor.
Nobel Kimya Ödülü ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.