Kan sulandırıcı kullanırken ne yememeli? Kiraz, nane, zencefil...Koronavirüsün kanı koyulaştırıcı etkisi nedeniyle bu dönemde başta aspirin olmak üzere kan sulandırıcılar hekimler tarafından öneriliyor. Peki, bu ilaçları kullanırken özellikle hangi besinleri dikkatli tüketmek gerekiyor? Kan sulandıran besinler nelerdir? Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Nuri Kurtoğlu, kan sulandırıcı kullanırken tüketildiğinde beklenmedik kanamalara yol açabilecek besinler ve kan sulandırıcı kullanımı hakkında bilgi verdi.
Kan pıhtılaşmasını doğal şekilde önleyen en yararlı besinlerDamarlarınızda oluşan kan pıhtıları, kanın damarlarınızdan sorunsuzca akmasına engel olurlar ve kanınızın yoğunlaşarak yeni pıhtılar oluşturması, inme yani felç geçirme riskinizi de artırır. Peki, tıbbi tedavinin yanı sıra doğal yollardan kan pıhtılaşmasını engellemenin bir yolu var mı? Bilimsel araştırmalara göre kanınızın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilecek bazı yiyecekleri ve bitkileri öğrenmeye ne dersiniz? İşte o besinler...-MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL
ABD'li doktorlar uyardı! Bakkalda bile satıldı ama 'mucize ilaç' aspirin de ölümcül olabilir100 yılı aşkın bir süredir kullanılan aspirin, 1970’lerin başında ağrı dindirici etkisinin yanı sıra kalp hastalıklarına sunduğu faydalar sebebiyle de 'mucize ilaç' olarak adlandırıldı. ABD'den gelen son uyarı ise Türkiye’de pek çok kişinin basit, zararsız bir ilaç gibi algıladığı, zamanında bakkallarda bile satıldığına şahit olduğumuz aspirinin ölümcül komplikasyonlara sebep olabileceğini ortaya koydu.
Koronavirüs atlatanların sürekli hareket etmesi şart çünkü...Koronavirüs salgınının kalp ve damarlara olan etkileri de çok büyük. Koronavirüsün pıhtılaşma riskini artırdığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Bahadır Şarlı, "Koronavirüsü atlatmış kişilere özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını öneriyoruz" diyerek çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Kovid-19'un hamilelik üzerindeki etkisi hakkında bilinmesi gerekenlerTüm dünyayı etkileyen koronavirüs hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırdı. “Kovid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi?" ya da "Kovid-19 doğum şeklini etkiler mi?" gibi sorular, bu konuda başı çekiyor. Peki, pandemi sürecinde de alınan önlemlerle birlikte çok rahat şekilde doğumların gerçekleşebildiğini biliyor muydunuz? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Salih Yılmaz, koronavirüs ve hamileliğe yönelik merak edilen bütün sorulara cevap verdi.
Pulmoner Emboli Nedir? Akciğer Embolisi (Pıhtısı) Belirtileri Nelerdir?Herhangi bir rahatsızlığınızın olmadığını düşündüğünüz bir anda nefes darlığı çekebilirsiniz ya da sürekli oturarak yaptığınız bir işiniz olmasından dolayı hareketsiz kalabilir ve bunun sonucunda bazı problemler yaşayabilirsiniz. Genelde bu sorunların nedeni ya da kaynağı Pulmoner emboli olabilir. Peki, Pulmoner emboli nedir, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemleri nasıl ilerler? İşte, tüm detaylar...
Korona sürecinde kan sulandırıcı kullanımıyla ilgili merak edilenlerKan sulandırıcı kullanımı, koronavirüs sürecinde en merak edilen konulardan oldu. Bunun sebebi Kovid-19'un özellikle tromboemboli denilen pıhtı atma, pıhtılaşmaya olan eğilimi artırması. Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Prof.Dr. Derya Uludüz, "Özellikle koronavirüsün beyin tutulumu ve damarları etkilediğini biliyoruz. Bu yüzden de riskli olan grupta kan sulandırıcıları hep önerdik. Ancak herkes için değil" diyerek kimlerin kan sulandırıcı kullanıp kullanmaması gerektiğini detaylarıyla paylaştı. İşte detaylar...
Uzman isim uyardı! Korona sürecinde kan sulandırıcı kullananlar dikkatNöroloji ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, koronavirüs sürecinde kan sulandırıcı kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Uludüz, "Özellikle koronavirüsün beyin tutulumu ve damarları etkilediğini biliyoruz. Hastaneye başvurmuş, hastanede yatmış hatta yoğun bakımda kalmış kişilerin riskleri çok daha yüksek ve bu riskli hastaların da kan sulandırıcı kullanmaları gerek" dedi.
Bilim Kurulu üyesi Kara'dan, 'kan sulandırıcı' uyarısıSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımında vücuda zarar verebileceğine dikkati çekti. Kara, "Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan mutlaka uzak durmamız gerekiyor. Kendi kendimize karar verip kullanabileceğimiz ilaçlar değil bunlar" dedi.
Koronavirüs tedavisinde neden kan sulandırıcı kullanılıyor?İngiltere'de yapılan araştırmalar koronavirüsün inme riskini 6 kat arttırdığını ortaya koydu. Ayrıca kalp krizi ve kangren vakalarında da yükseliş var. Tüm bunların sebebi ise Kovid-19'un özellikle tromboemboli denilen pıhtı atma, pıhtılaşmaya olan eğilimi artırması. Koronavirüs hastalarında D-dimer değerlerinin yükseldiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Yusuf Kalko, bu süreçte kan sulandırıcı kullanılmasının çok önemli olduğunu açıkladı. İşte "Kan sulandırıcıların koronavirüs tedavisindeki yeri ne?" sorusunun cevabı...