13.03.2021 - 11:01 | Son Güncellenme:
Pulmoner emboli, kanı akciğerlere taşıyan pulmoner arterdeki bir tıkanmadır. Genel olarak bir kan pıhtısı nedeniyle gerçekleşen tıkanma, oksijenin akciğer dokularına ulaşmasını engellemektedir.
Pulmoner Emboli Nedir?
Pulmoner emboli, vücudun başka bir bölümündeki genelde bacak ya da kolda meydana gelen pıhtı kan dolaşımında hareket ettiğinde ve akciğerin kan damarlarına ulaştığında, kanın ve oksijenin akciğerlere ulaşmasını engelleyen bir tıkanıklıktır. Ayrıca pulmoner arterlerdeki kan basıncını artırır.
Bir damarda pıhtı oluşursa ve orada kalırsa buna trombüs adı verilmektedir. Pıhtı damar duvarından ayrılır ve vücudunuzun başka bir yere ilerlerse o zaman buna emboli denir. Pulmoner emboli, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, kalp veya akciğer hasarına neden olurken, hatta ölüme kadar gidebilir.
Pulmoner Emboli Kimlerde Görülür?
Pulmoner emboli riski taşıyan kişiler genellikle;
Pulmoner emboli geliştirme riski taşıyan kişiler ise;
Pulmoner Emboli Belirtileri Nelerdir?
Pulmoner emboli belirtileri pıhtının şiddetine bağlı olarak değişir. Genellikle şu belirtiler görülür;
Pulmoner Emboli Nasıl Tedavi Edilir?
Kan sulandırıcı olarak tanımlanan ilaçlar ilk adımdır. Bu ilaçlar pıhtının büyümesini ve yeni pıhtıların oluşmasını engeller. Pıhtı kırıcı olarak adlandırılan ilaçlar, pıhtıyı parçalamak için intravenöz olarak verilir. Son çare olarak X-ışınıyla kan, damarlardan yönlendirilerek parçalanır