Son dakika bilim insanı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim insanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim insanı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.797 bilim insanı haberi bulunmuştur.
Binlercesi tek yerde toplandı! Ahtapot muamması: Yaptıkları ayine benziyorDünyanın bilinen en büyük ahtapot topluluğu, yıllardır bilim insanlarını hayrete düşürüyordu. Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, binlercesinin bir araya geldiği 'Ahtapot Bahçesi' adı verilen bu bölge uzun süre gizemini korusa da nihayetinde ayine benzer bu davranışın sırrı neredeyse çözüldü.
Yeşilay, 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenliyorBağımlılıklarla mücadelede 105 yıllık köklü geçmişiyle öncü bir rol üstlenen Yeşilay, 13-14 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenleyecek. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in başkanlık yapacağı kongreye dünyanın dört bir yanından akademisyen, uzman ve ilgili kurum temsilcileri katılacak. Kongrede davranışsal bağımlılıklar alanında güncel bilimsel gelişmeler ele alınacak.
Türk bilim insanı Tunceli'de keşfetti: Onosma zaferkayaeMersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rıza Binzet, arazi çalışması sırasında halk arasında 'emzik otu', 'emcek' gibi isimlerle bilinen bitkinin yeni bir türünü keşfetti. Türün bilimsel adı, 2 yıl önce hayatını kaybeden Prof. Dr. Zafer Kaya'ya ithafen 'Onosma zaferkayae' oldu.
Yapay zekada Kore örneğiABD Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda bir sunum yaptı.
Özel sektör, süper bilgisayarlarla hız ve verimliliğini artıracakTürk özel sektörü de robotikten savunma sanayisine, siber güvenlikten nanoteknolojiye kadar pek çok stratejik alanda ücretsiz kullanılabilen süper bilgisayar sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ederek projelerini hızla tamamlayabiliyor.
Bilim Kuşağı Atölyeleri analiz raporu açıklandıTürkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu iş birliği ile hayata geçirilen Bilim Kuşağı Atölyeleri’nin 3. Dönem Etki Analiz Raporu açıklandı. Bilim Kuşağı Atölyeleri'nin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyan araştırmaya göre, katılan öğrencilerin %99’u bilim ve teknolojiye ilgilerinin arttığını belirtirken, %89’unun problem çözme becerilerinde gelişim kaydettiği gözlemlendi.
Enfeksiyon hastalıkları için harita...Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) öncülüğünde, Türkiye’nin dört bir yanından 100 uzman bilim insanı, Türkiye’deki enfeksiyon hastalıklarının mevcut durumunu belirlemek ve yeni hipotezlerle hedefler oluşturmak amacıyla ‘Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu’nu hazırladı.
Bakan Kacır ayrıntılarını paylaştı: Antarktika'da heyecanlandıran gelişmeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay alanındaki projeler için iyi bir çalışma ve laboratuvar alanı olan Antarktika'daki varlığını güçlendirmeye, Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda uzay bilimi alanındaki kabiliyetlerini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Bakan Kacır ayrıntılarını paylaştı: Antarktika'da heyecanlandıran gelişmeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay alanındaki projeler için iyi bir çalışma ve laboratuvar alanı olan Antarktika'daki varlığını güçlendirmeye, Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda uzay bilimi alanındaki kabiliyetlerini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
TEKNOFEST takımının geliştirdiği İHA'dan Antarktika’da uçuş!Lise öğrencilerinden oluşan Kutup Yüzyılı Ekibi, geliştirdikleri İnsansız Kutup Hava Aracı (İKHA) ile Antarktika semalarında bilimsel ölçümler yaparak Türkiye’yi temsil etti. TEKNOFEST ve TÜBİTAK 2204-C yarışmalarında birincilik kazanan gençler, İKHA sayesinde metan gazı, sıcaklık ve nem ölçümlerini doğrudan sahada gerçekleştirdi.
Asteroit 2024 YR4 yaklaşırken, dünya kendini nasıl savunabilir? İşte nükleer seçenekten çarpışmaya stratejilerNASA, geçen hafta Salı günü yaptığı açıklamada, 22 Aralık 2032 tarihinde Dünya'ya çarpma olasılığının %3.1'e yükseldiğini belirtti; bu, modern tahminlerde böyle büyük bir uzay kayasının çarpma olasılığı için en yüksek oran. İşte bilim insanlarının olası bir asteroit çarpışmasına karşı hazırladığı Armageddon filmindeki gibi nükleer bombadan uzay aracı çarpışmasına çeşitli stratejiler ve hiçbir şey işe yaramazsa uygulanacak plan...
Dedikleri tek şey 'tuhafsın' oldu! 38'inde otizmli olduğunu öğrendi: 'İsteğim istihdam'Otizm her ne kadar çocukken fark edileceği varsayılan ve doğuştan gelen bir durum olsa da, bazen uzun yıllar teşhis edilemiyor. Kişiler, belirti şiddetine ve işlev kaybının derecesine göre ‘engelli’ olabiliyor ancak yaygın görüş, otizmi olan her bireyin ağır engelli sayıldığı yönünde. Bu damga nedeniyle hayatın pek çok anında dışlanan birçok çocuk ve genç var. Oysa her şeyi başarıyla yapmış, bilim insanı, sanatçı, öğretmen ve doktor olup hayatlara dokunmuş otizmli bireyler hiç de az değil. Peki, yetişkinliğinde bu gerçeği öğrenenlerin yaşamında neler oluyor? 38 yaşında tanı alan Burçak Akdeniz ve Prof. Dr. Cem Atbaşoğlu Milliyet.com.tr'ye anlattı.
YKS ile ilgili değişiklik olacak mı? Bakan Tekin canlı yayında açıkladıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Ben vatandaşın çocuğunu emanet edeceğim öğretmen yetiştireceğim, bana 'Mülakat yapma.' diyorsunuz, kusura bakmayın. Benim ödevim, adalete uygun, hak yemeden bir sınav yapmak ve buna göre vatandaşımızın çocuğunu emanet edebileceğimiz öğretmenler istihdam etmek. Ben dahil hiçbir kişi mülakatlara müdahale edemez." dedi.
Yapay zekaya 11.3 milyar TL destek verdiTÜBİTAK yetkililerinin, Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ziyaretinde yaptığı sunuma göre üretken yapay zeka 10 yıl içinde Türkiye’nin GSYİH’sını yüzde 5 artıracak.
Acı Gerçek: Bilim, kahvenin tadının herkese neden farklı geldiğini açıkladıBir dahaki sefer kahvenin acı tadını alıp yüzünüzü buruşturursanız, suçlu DNA'nız olabilir. Almanya'daki Münih Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, Arabica kahvesinin karakteristik acılığının kişiden kişiye neden farklılık gösterdiğine dair ilginç bulgular ortaya koydu ve bunun sadece kavurma derecesiyle ilgisi olmadığı görüldü.
Bakan Uraloğlu açıkladı: Ulaşımda kadın istihdamına destekUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaşım sektöründe eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturacaklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, Türkiye Raylı Lojistik İyileştirme Projesi kapsamında kadınlara yönelik staj programları geliştirdiklerini belirterek “Yaklaşık 200 kadın öğrenciye staj imkânı sağladık.” dedi. Uraloğlu, denizcilik bölümlerinde okuyan kadın öğrenciler için de 148 staj fırsatı sunduklarını kaydetti.
CIA'den yeni COVID raporu: Kaynağı büyük olasılıkla laboratuvarCIA, Cumartesi günü Covid salgınının kaynağına ilişkin yeni bir değerlendirme sundu ve koronavirüsün hayvanlardan bulaşmasından ziyade Çin'deki bir laboratuvardan sızmış olmasının "daha olası" olduğunu belirtti. İşte detaylar...
Bilim İnsanı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.