Son dakika bilim insanı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim insanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim insanı haber sayfamızda...
Ata’nın anısınaABD’de Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, meme kanseri teşhisinde kullanılan ve kendi icadı olan giyilebilir ultrasonu altı kadınla uzaya yolladı. Dağdeviren, ‘Atatürk’, ‘istikbal göklerdedir’ etiketiyle paylaşım yaptı.
NASA keşfetti: Canavar kara delik!NASA'nın bir uzay aracı, evrendeki en güçlü olaylardan birini gözlemledi. Bu devasa bir kara delik, X-ışınlarında inanılmaz bir patlama yaparak başka hiçbir yerde görülmemiş bir enerji salımı gerçekleştirdi.
Emine Erdoğan: Çocukların uykularında öldürüldüğü bir dünya masumiyetini kaybetmiştirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2030'a 5 kala savaş bölgelerindeki milyonlarca çocuğun hala eğitime erişemediğini belirterek, “Filistin'de çocuklar bırakın okula gitmeyi, düşünebilmeyi, uzatılan mikrofonlara 'Ölmek istiyorum. Çünkü savaş yüzünden yaşamaktan yoruldum' diyor. Çocukların uykularında bombalarla, füzelerle öldürüldüğü bir dünya, masumiyetini ilelebet kaybetmiştir" açıklamasında bulundu.
Ay, Dünya'dan uzaklaşıyor ve zamanı etkileyen büyük değişimlere neden oluyorBilim insanlarına göre, Ay'ın Dünya'dan uzaklaşmasından hem yerçekimi hem de gelgit kuvvetleri sorumlu. Ancak sorun, gelgit kabarmalarının Ay'ın tam altında değil biraz önünde gerçekleşmesi. Bu durum dünyada günleri uzatıyor. Peki insanlık için tehdit mi? İşte bilinenler...
Kara deliğin içinde mi yaşıyoruz?ABD’li bir bilim insanı, James Webb Teleskobu’nun çektiği görüntülerden şu kanıya vardı: ‘Kainatımız bir kara deliğin içinde, o kara delik de başka bir evrenin içinde yer alıyor. Teleskop görüntüleri de bunun kanıtı’
Binlercesi tek yerde toplandı! Ahtapot muamması: Yaptıkları ayine benziyorDünyanın bilinen en büyük ahtapot topluluğu, yıllardır bilim insanlarını hayrete düşürüyordu. Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, binlercesinin bir araya geldiği 'Ahtapot Bahçesi' adı verilen bu bölge uzun süre gizemini korusa da nihayetinde ayine benzer bu davranışın sırrı neredeyse çözüldü.
Yeşilay, 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenliyorBağımlılıklarla mücadelede 105 yıllık köklü geçmişiyle öncü bir rol üstlenen Yeşilay, 13-14 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenleyecek. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in başkanlık yapacağı kongreye dünyanın dört bir yanından akademisyen, uzman ve ilgili kurum temsilcileri katılacak. Kongrede davranışsal bağımlılıklar alanında güncel bilimsel gelişmeler ele alınacak.
Türk bilim insanı Tunceli'de keşfetti: Onosma zaferkayaeMersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rıza Binzet, arazi çalışması sırasında halk arasında 'emzik otu', 'emcek' gibi isimlerle bilinen bitkinin yeni bir türünü keşfetti. Türün bilimsel adı, 2 yıl önce hayatını kaybeden Prof. Dr. Zafer Kaya'ya ithafen 'Onosma zaferkayae' oldu.
Yapay zekada Kore örneğiABD Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda bir sunum yaptı.
Özel sektör, süper bilgisayarlarla hız ve verimliliğini artıracakTürk özel sektörü de robotikten savunma sanayisine, siber güvenlikten nanoteknolojiye kadar pek çok stratejik alanda ücretsiz kullanılabilen süper bilgisayar sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ederek projelerini hızla tamamlayabiliyor.
Bilim Kuşağı Atölyeleri analiz raporu açıklandıTürkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu iş birliği ile hayata geçirilen Bilim Kuşağı Atölyeleri’nin 3. Dönem Etki Analiz Raporu açıklandı. Bilim Kuşağı Atölyeleri'nin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyan araştırmaya göre, katılan öğrencilerin %99’u bilim ve teknolojiye ilgilerinin arttığını belirtirken, %89’unun problem çözme becerilerinde gelişim kaydettiği gözlemlendi.
Enfeksiyon hastalıkları için harita...Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) öncülüğünde, Türkiye’nin dört bir yanından 100 uzman bilim insanı, Türkiye’deki enfeksiyon hastalıklarının mevcut durumunu belirlemek ve yeni hipotezlerle hedefler oluşturmak amacıyla ‘Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu’nu hazırladı.
Bakan Kacır ayrıntılarını paylaştı: Antarktika'da heyecanlandıran gelişmeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay alanındaki projeler için iyi bir çalışma ve laboratuvar alanı olan Antarktika'daki varlığını güçlendirmeye, Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda uzay bilimi alanındaki kabiliyetlerini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Bakan Kacır ayrıntılarını paylaştı: Antarktika'da heyecanlandıran gelişmeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay alanındaki projeler için iyi bir çalışma ve laboratuvar alanı olan Antarktika'daki varlığını güçlendirmeye, Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda uzay bilimi alanındaki kabiliyetlerini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
TEKNOFEST takımının geliştirdiği İHA'dan Antarktika’da uçuş!Lise öğrencilerinden oluşan Kutup Yüzyılı Ekibi, geliştirdikleri İnsansız Kutup Hava Aracı (İKHA) ile Antarktika semalarında bilimsel ölçümler yaparak Türkiye’yi temsil etti. TEKNOFEST ve TÜBİTAK 2204-C yarışmalarında birincilik kazanan gençler, İKHA sayesinde metan gazı, sıcaklık ve nem ölçümlerini doğrudan sahada gerçekleştirdi.
Bilim İnsanı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.