Bel sağlığını korumanın 8 temel kuralıBel bölgesi; kaslar, bel omurları, omurların arasında bulunan diskler, bağlar, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, karın iç organları ve onları saran zarlar ve deriden oluşur. Bu bölgede ortaya çıkabilecek herhangi bir problem, bel ağrısı olarak karşımıza çıkabilir. İnsanların yaklaşık %80’inde bel ağrısı görülebildiğini anlatan Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, “Bu ağrının çeşitli türleri bulunmakta ve künt, batıcı, yanıcı, acıma şeklinde ya da keskin ağrı şeklinde olabiliyor. Ağrının yeri noktasal olabileceği gibi yaygın geniş bir bölgede de olabiliyor. Şiddeti de, kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi problemin büyüklüğüne göre de farklılık gösterebiliyor.” dedi.
Uzun süre oturmanın sağlığa zararlarıİnsanların çoğu hayatının herhangi bir döneminde mutlak surette bir defa da olsa bel ağrısı yaşar. Bel ağrısının birçok sebebi olabilir. Bu nedenle bel ağrıları göz ardı edilmemelidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Bel ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenlerOmurga diskler, bağlar, kaslar, tendonlar ve kemiksel yapıdan oluşan oldukça karmaşık bir yapıdır. Omurgayı oluşturan bu yapılarla ilgili problemler bel, sırt bölgesinde ağrı oluşturabilmektedir. Peki, bel ağrısında nelere dikkat etmeliyiz? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Atıf Erol Aksekili, bilgilerini aktardı.
Bel ağrısı neden oluşur ve tedavisi nedir?Bel ağrısı günümüzde çok yaygın görülmekte olan bir hastalık çeşididir. Bel ağrısı duyulduğunda akla ilk gelen bel fıtığı terimi olsa da, baş ağrısından sonra en çok şikayet edilen 2. hastalıktır. Bel ağrısını ağır bir eşya kaldırma, beli zorlama ve eklemlere zarar verme olarak tanımlayabiliriz. Ağrının şiddetlenme boyutu, tempolu bir şekilde çalışarak uzun süre ayakta durmak, öne eğilmek ve yürüme gibi aktivitelerle arttığını söyleyebiliriz.